Soinilaiset juonivat joukkopaon: Näin ero Halla-ahon puolueesta junailtiin

IS kertoo, miten 20 perussuomalaista kansanedustajaa junaili operaationsa.

14.6.2017 9:27

KELLO alkoi tikittää perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä lauantai-iltana. Soinilaisilla ei ollut mitään etukäteissuunnitelmia puolueen hajottamisesta ennen puoluekokousta.

– Ei kukaan järkevä ihminen lähde ajatuksesta, että me jakaannumme. Kyllä Sampo Terhon kannattajat lähtivät siitä, että puheenjohtajavaali on voitettavissa. Irtaantumisprosessi syntyi vasta tilanteen jälkeen, sisäpiiriläinen kertoi IS:lle.

Soinilaiset myös kiistävät, että he olisivat sopineet keskustan ja kokoomuksen kanssa perussuomalaisten hajottamisesta ja hallitustaipaleen jatkamisesta.

– Ei tällaisesta pysty kirjoittamaan käsikirjoitusta. Eikä tässä olleet hallituskumppanit millään lailla mukana. Tämä oli meidän oma juttu, soinilainen vakuutti.

Niin hallituskumppanit kuin perussuomalaiset yllätettiin, kun perussuomalaiset siirtyi viikonlopun aikana tyystin nuivien maahanmuuttokriitikoiden käsiin.

Puheenjohtaja Timo Soinin elämäntyöstä ei jäänyt jäljelle enää juuri mitään.

Hallitusyhteistyön takuumiehet kärsivät roiman tappion.

Soini sai nuivat suosionosoitukset pitkästä urakastaan.

Sampo Terho hävisi puheenjohtajakisan Jussi Halla-aholle jo ensimmäisellä kierroksella. Pitkäaikainen perintöprinssi Jussi Niinistö hävisi ensimmäisen puheenjohtajan vaalin niin ikään jo ensimmäisellä kierroksella halla-aholaisten kuningattarelle Laura Huhtasaarelle.

Soinilaisten hälytyskellot alkoivat nyt viimeistään soida, nuivillahan on hallussa koko puolue. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Teuvo Hakkarainen.

– Halla-aholaisten meno alkoi olla puoluekokouksessa sellaista, että oli mahdotonta samastua mullilaumaan, sisäpiiriläinen kuvaili.

Kolmannen varapuheenjohtajan valinta oli enää kosmetiikkaa, paikalle Juho Eerola ja koko puoluejohto oli nuivien käsissä.

Perussuomalaiset oli muuttunut yhdessä päivässä. Soinin puolueesta oli tullut Halla-ahon ja nuivien puolue.

Soinilaisia otti pattiin. Jotain pitäisi keksiä. Oma poliittinen ura ja poliittinen linja olivat menossa roskakoriin.

– Lauantai-iltana ideat alkoivat itää mielissä. Ryhmä oli alkuvaiheessa aika pieni. Valtaosa porukoista oli täysin lamaantuneita. Ihmisiä oli lyöty niin pahasti palleaan, että ilmat olivat pihalla, soinilaiset kuvailivat tuntojaan.

Keskusteluja käytiin useammassa ryhmässä sunnuntaina ja pohdittiin, ketkä voisivat lähteä mukaan.

Idea uuden eduskuntaryhmän perustamisesta alkoi hahmottua maanantaina.

Hallituskumppanit olivat menettäneet luottamuksensa Halla-ahon perussuomalaiseen puolueeseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi maanantaina, että hän vie tiistaina hallituksensa eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle Naantalin Kultarantaan.

Soinilaisten projekti piti hoitaa niin, että Sipilä ei jätä eroilmoitusta. Jos Sipilä olisi eroilmoituksen ehtinyt jättää, Sipilän olisi pitänyt aloittaa prosessi oman kakkoshallituksensa muodostamiseksi.

Perussuomalaisista eroavan ryhmän piti pitää perustamiskokous, luoda säännöt, järjestäytyä, valita johtonsa ja kiikuttaa eropaperit perussuomalaisten ryhmäkokoukseen tiistaina kello 13, ja viedä pöytäkirja vielä eduskunnan kansliaan. Näin eroilmoitus saataisiin kello 14 alkavaan eduskunnan istuntoon ja siellä käsitellyksi.

Aikaa oli todella vähän. Maanantai ei tullut kysymykseen, koska monet kansanedustajat olivat vielä kotonaan maakunnissa ja kunnanvaltuustoissaan.

Porukka saataisiin kasaan Helsinkiin vasta tiistaiaamuksi.

Soinilaisissa ei ollut suuria haluja nimetä hankkeen puuhamiehiä.

– Kyllä se ryhmä loi itse itsensä viimeisen vuorokauden aikana. Se yhdistyi. Ei ryhmää voi kukaan tehdä. Se tekee sen itse.

– Ei kellään ollut aluksi käsitystä, mitä tapahtuu tiistaina.

Operaatio oli siis 20 perussuomalaisen 24 tunnin operaatio.

Kun Sipilä maanantaina kertoi jättävänsä eropyynnön tiistaina, tiimalasi käännettiin.

– Aikaa oli vuorokausi. Viimeinen vuorokausi oli kyllä sellaista vauhtia! Ei ollut vaihtoehtoa.

Soinilaiset eivät kerro, missä Uusi vaihtoehto -ryhmän perustamiskokous tiistaina aamupäivällä pidettiin. Jossain eduskunnan lähellä.

Hallituskumppaneihin otettiin yhteyttä operaation loppuvaiheessa.

– Jossain vaiheessa tarjottiin tätä vaihtoehtoa. Ei Sipiläkään pystynyt tällaiseen lopputulokseen uskomaan kuin vasta sen jälkeen, kun uuden ryhmän perustamiskokous oli pidetty, eroilmoitus jätetty ja ryhmän synty oli eduskunnan täysistunnon pöytäkirjoihin merkitty.

– Sipilälläkin kulki hiekka tiimalasissa. Entä jos ryhmää ei olisi syntynytkään? Mitä jos ryhmä ei olisi ollut 20 edustajaa vaan 14 edustajaa? Kyllä siinä riski oli moneen suuntaan, sisäpiiriläinen muisteli.

Keskustalla ja kokoomuksella on yhteensä 86 kansanedustajaa, ja toimintakykyinen enemmistöhallitus vaatii jonkin verran yli sata edustajaa.

Eilen kello 13 räjähti uutispommi. 20 perussuomalaista kansanedustajaa marssi eduskuntaryhmän kokoukseen, joukko jätti sanaakaan sanomatta eroanomuksensa eduskuntaryhmästä.

Uuden vaihtoehdon ryhmäjohtajaksi oli valittu Simon Elo, ja varapuheenjohtajiksi Tiina Elovaara, Ari Jalonen ja Ritva Elomaa.

Tiimalasissa aika oli todella loppumassa. Sipilä oli ehtinyt lentää Helsingistä Turkuun ja oli jo autossa matkalla Naantaliin. Kesken automatkan Sipilä sai puhelun Simon Elolta ja teki u-käännöksen.

Hallituskriisi oli peruttu noin kello 15.20.

Sipilän hallitus jatkaa entisellään, mutta 37 perussuomalaisten ryhmä vaihtui parinkymmenen edustajan Uusi vaihtoehto -ryhmän edustajiksi.

Perussuomalaisista eronneilla Uuden vaihtoehdon kansanedustajilla oli myös muutama muu vaihtoehto.

Alussa ideana oli vallata eduskuntaryhmä. Soinilaiset olivat eduskuntaryhmän enemmistö ja he olisivat voineet heittää halla-aholaiset ulos eduskuntaryhmästä.

Tässä ideassa oli yksi suuri mutta. Vaikka soinilaiset olisivat vallanneet itselleen perussuomalaisten eduskuntaryhmän, ministereistä päättäminen olisi jäänyt halla-aholaisten käsiin. Perussuomalaisten sääntöjen mukaan ministereistä päättää puoluehallitus. Puoluehallitusta johtaa puheenjohtaja Halla-aho puolueen varapuheenjohtajien kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?