Kommentti: Perussuomalaisten sisällissota on julistettu

Julkaistu:

Perussuomalaisten raunioilla alkoi raaka sisällissota, kun puolueen kaapanneille halla-aholaisille näytettiin kaapin paikka, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Sisällissodat ovat sodista julmimpia ja verisiä.

Samaa on syytä odottaa taistelusta, jota käydään perussuomalaisten raunioilla. Puolueen kenttä on umpisekaisin, vähemmästäkin. Poliittinen hurme tulee lentämään, kun ensijärkytyksestä on toivuttu ja rintamalinjat vakiintuvat.

Kuvaavaa on, että Uusi Vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elo ja työministeri Jari Lindström kertoivat jo eilen pelkäävänsä tulevia tappouhkauksia.

Viime viikonlopun jälkeen on nähty kahdessa päivässä paljon.

Jussi Halla-aho kaappasi puolueen, mutta unohti Johannes Virolaisen (kesk) viisauden, ettei politiikassa koskaan pidä pyrkiä selkävoittoon, pistevoitto riittää.

Se ei halla-aholaisille riittänyt. Poppoo otti kaiken mikä irti lähti.

Kun ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin fanaattinen Laura Huhtasaari, toiseksi varapuheenjohtajaksi kohusahuri Teuvo Hakkarainen ja kolmanneksi dildobändeistään tunnettu Juho Eerola – kaikki siis samaa sakkia – sokea Reettakin näki, että tästä ei hyvää seuraa.

Eikä seurannut.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) nakkasivat joukon ulos hallituksesta presidentti Sauli Niinistön hiljaisella tuella. Eikä se ollut niin hiljaistakaan, kun Niinistön näkemyksiä viime sunnuntaina Kultarannassa kuunteli.

Rasismiin avoimesti kallellaan olevat halla-aholaiset eivät kovasta metelistä huolimatta pidä vielä valtaa Suomessa.

Se tehtiin selväksi parissa päivässä. Hyvä niin.

Ei edes persuissa.

Soini ei ollut arkkitehti

Hakematta perussuomalaisten kahinassa ja hajaannuksessa tulee mieleen Tähtien sota -elokuvatrilogia ja erityisesti Episodi IV – Jedin paluu.

Nyt ei ehditty kuin osaan II puoluekokouksen jälkeen, kun Timo ”Jedi” Soini teki paluunsa, kuolemantähden rakennustyöt estettiin ja Soini jatkaa Halla-ahon operaatioista huolimatta sittenkin ulkoministerinä.

Halla-aho jäi nuolemaan näppejään. Puolue valui alta pois.

Soini ei tosin ollut uuden ryhmän ideanikkari, vaan sen arkkitehtinä toimivat puheenjohtajataistelun Halla-aholle hävinnyt eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja puolustusministeri Jussi Niinistö.

Heidän johdollaan kasattiin lista 20 luotettavasta edustajasta, jotka pyydettiin maanantaina koolle perustamaan uutta ryhmää. Määrä ei ollut sattumaa, edustajat valikoitiin sen perusteella, miten he olivat puoluekokouksen alla esiintyneet.

Soini hyväksyi suunnitelman, mutta ei ollut sen arkkitehti.

Pohdinnassa oli myös ajaa vähemmistöön jääneet halla-aholaiset kokonaan pois ryhmästä, mutta lopulta päädyttiin oman, uuden ryhmän perustamiseen. Loikkaamista muihin puolueisiin pidettiin mahdottomana.

Jatkohalut hallituksessa olivat lujat ja ajatuskin siitä, että hallitus jäisi Rkp:n ja kristillisten varaan tuntui mahdottomalta – varsinkin, kun puolue on ollut mukana kaikissa Sipilän hallituksen kovissa ratkaisuissa. Lisäksi talouskasvun myötä hallitukselle on nyt luvassa hedelmiä kovista alkukauden päätöksistä.

Mutta nyt on mieli kuulemma hyvä: uudessa ryhmässä ei ole rasisteja eikä kenenkään tarvitse enää tuntea myötähäpeää Teuvo Hakkaraisen tai hänen sielunveljiensä toilauksista.

Uutta puoluetta valmistellaan jo

Eduskunnan valiokuntiin tulee muutoksia uuden ryhmän myötä. Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola joutunee esimerkiksi tekemään tilaa Vesa-Matti Saarakkalalle.

Myös eduskunnan istumajärjestys muuttuu. Halla-aholaiset halutaan sijoittaa salin äärioikealle, Rkp:n viereen.

Halla-aholle ryhmän hajoaminen oli yllätys ja järkytys, mikä näkyi naamasta.

Hajaannus rikkoo myös perussuomalaisissa syntyneitä ystävyyssuhteita. Halla-aho ja Terho esiintyivät pj-kamppailun aikana vielä ystävinä, mutta Terhon liittyminen Halla-ahon vastaiseen operaatioon teki siitä taatusti lopun.

– Jotkut olivat raskaampia pettymyksiä kuin toiset, Halla-aho kuvaili tuntemuksiaan.

Soinillekin päätös otti taatusti lujille, sillä vielä puoluekokouksen alla hän julisti ”plokissaan”, että ajatuskin siitä, että hän loikkaisi perustamastaan puolueesta, on mieletön.

Soini joutuu Juudas-kirjoituksensa syömään vielä moneen kertaan. Puolueessa on yhä karut muistot, kun Veikko Vennamoon kyllästyneet 16 kansanedustajaa hylkäsivät Smp:n 1972 ja perusti Suomen kansan yhtenäisyyden puolueen Skyp:n. Sieltä juontaa termi ”seteliselkärankaiset”.

Halla-aholaiset saavat pitää – kiitos Lex Soinin – puoluetukirahat, mutta ryhmille ja edustajille kuuluvat korvaukset menevät kansanedustajien mukana. Raimo Vistbackan (ps) johtama säätiö puolestaan omistaa kalliin puoluetoimiston, jossa puolue on vuokralla. Ei ole kauan, jos ennustaa saa.

Samaan aikaan hajoaa myös perussuomalaisten kenttä. Kumpikin osapuoli käy kilpajuoksua kentän sieluista.

Vantaalle perustettiin jo eilen Uusi Vaihtoehto -ryhmä, ja niitä nousee pitkin Suomea. Halla-aholaisten persuryhmästäkin tulee lisää loikkauksia lähiaikoina eli 16 edustajan joukko pienenee entisestään. Ryhmäpuheenjohtaja Toimi Kankaanniemikin jätti eilen paikkansa.

Perussuomalainen puolue hajosi siis lopullisesti viime viikonloppuna, ja Uusi vaihtoehto -ryhmä aikoo muodostaa myös puolueen mahdollisimman nopeasti, jotta vanhat smp:läiset saadaan saman katon alle.

Sota on joka tapauksessa julistettu.
Timo Haapalatimo.haapala@iltasanomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt