Video: Näin Juha Sipilä nousee suihkukoneella kiitotieltä – ”Ei tuolle Riinallekaan uskalla puikkoja antaa”

Juha Sipilä lensi itse Cessnan valmistamaa CitationJet CJ2+ -lentokonetta, koska ”ei tuolle Riinallekaan uskalla puikkoja antaa”.

13.6.2017 18:08

Tiistai-iltapäivänä pääministeri Juha Sipilällä (kesk) oli edessään kova paikka.

Hän lensi Helsingistä Turkuun ja aloitti matkan Naantaliin, jossa hänen oli tarkoitus luovuttaa hallituksensa eronpyyntö tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

Kultarantaan asti Sipilä ei ehtinyt. Kesken matkan hänen korviinsa kieri tieto, jonka mukaan enemmistö perussuomalaisten kansanedustajista eroaa eduskuntaryhmästä ja perustaa uuden ryhmän.

Uusi vaihtoehto -niminen ryhmä ilmoitti heti alkuun voivansa jatkaa hallituksessa.

Pääministeri teki u-käännöksen matkalla Turusta Naantaliin.

Sipilä kertasi vauhdikkaan päivän tapahtumia Turun lentokentälle pikapikaa kutsumassaan tiedotustilaisuudessa. Pöydällä hänen käsiensä alla lepäsi presidentille matkalla ollut erokirje. Sitä ei nyt tarvittu.

Tiedotustilaisuus pidettiin lentokentällä, koska pääministeri lensi itse koneella Turkuun.

Pääministeri Juha Sipilä lähti lentäen Helsinkiin Turun lentoasemalta.

– Ei se muuten onnistu. Ei tuolle Riinallekaan (pääministerin ykkösavustaja Riina Nevamäki) uskalla puikkoja antaa, hän naureskeli.

Yllä olevalla videolla nähdään kuinka Sipilä nousee koneella ilmaan Turun lentokentältä.

– Lentokoneet kulkevat aika nopeasti Helsingin ja Turun väliä. Ei löytynyt muuta vaihtoehtoa tähän tilanteeseen kuin lentää itse, Sipilä perusteli tarkemmin.

Sipilän käyttämä lentokone on on Cessnan valmistama CitationJet CJ2+.

Kone on kaksimoottorinen liikelentokone, joka voi yhdellä tankkauksella lentää valmistajan mukaan lähes 3 000 kilometriä.

Sen kaksi suihkumoottoria mahdollistavat jopa 774 kilometrin tuntinopeuden (ilmanopeus), ja tarvittaessa kiipeämisen lentopinnalle 450 eli yli 13,5 kilometrin korkeuteen.

Koneeseen mahtuu kahden lentäjän lisäksi jopa kahdeksan matkustajaa sisustuksesta riippuen. Konetta saa lentää yksinkin.

Matkustamossa ei aikuinen aivan pysty suorana seisomaan – käytävällä kokonaiskorkeus on 145 cm.

Konetyyppi on 14,53 metriä pitkä ja sen siipien kärkiväli on 15,19 metriä. Kone painaa suurimmillaan nousukiidossa 5 670 kiloa, ja vaatii yli kilometrin mittaisen kiitotien. Turussa tämä ei ole ongelma, sillä lentokentän kiitotien pituus on 2 500 metriä.

Hetki ennen lähtöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?