Sipilä lensi itse tapaamaan tasavallan presidenttiä – perui tapaamisen viime hetkellä

Juha Sipilä oli menossa pikavauhtia tasavallan presidentti Sauli Niinistön luo Naantaliin viemään hallituksen eroanomusta. Kiire oli niin kova, että Sipilä lensi konetta itse.

13.6.2017 16:11 | Päivitetty 13.6.2017 18:03

Juha Sipilän (kesk) matka Helsingistä Naantaliin sai dramaattisen käänteen. Presidentti Sauli Niinistö odotti Sipilää Kultarantaan kello kolmeksi. Sinne Sipilä ei kuitenkaan koskaan ehtinyt. Naantalin kohdalla hän soitti Niinistölle ja kertoi, ettei hänen tarvitsekaan jättää erokirjettään.

– Puhuin Uusi vaihtoehto –ryhmän puheenjohtajan Simon Elon kanssa. Hän lähetti minulle tänne ryhmän perustamispaperit ja todisti, että ryhmässä on 20 jäsentä.

Sipilän mukaan ryhmä ei vaadi nykyiseen hallitusohjelmaan mitään muutoksia, vaan on valmis tukemaan kaikkia hallituksen keskeneräisiä hankkeita. Ryhmään kuuluvat kaikki perussuomalaiset ministerit ja he jatkavat työssään entiseen tapaan.

Onko hallituskriisi peruttu?

– Kyllä, hallituskriisi on nyt peruttu, Sipilä vastasi IS:lle.

Timo Soini pelasti Sipilän hallituksen?

– Meillä oli toisia vaihtoehtoja lähteä hakemaan toisenlaistakin pohjaa, mutta Uusi vaihtoehto on nyt eduskunnan neljänneksi suurin eduskuntaryhmä ja sillä tavalla hallituspuolueilla on nyt selkeä enemmistö eduskunnassa. Tästä on hyvä jatkaa.

Sekä keskustan että kokoomuksen eduskuntaryhmien tulee vielä hyväksyä syntynyt ratkaisu. Sipilän mukaan valtiosäännöllistä estettä hänen hallituksensa jatkolle ei ole löytynyt. Hän on keskustellut asiasta professori Mika Hidenin ja eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen kanssa.

– Tulkinta on selvä, kun ministeristö jatkaisi ja hallitusohjelma pysyisi samana, niin hallituksen eroa ei tässä tapauksessa tarvita.

Sipilä on pyytänyt eduskunnan puhemies Maria Lohelaa hakemaan eduskunnan kalenterista tälle viikolle aikaa pääministerin tiedonannolle, jolla ratkaisun kannatusta mitataan.

– Tämä on tietenkin hyvin mieluinen ratkaisu minulle. Tämä syntynyt tilanne saadaan päätökseen vajaassa vuorokaudessa.

Sipilä kertasi vauhdikkaan päivän tapahtumia Turun lentokentälle pikapikaa kutsumassaan tiedotustilaisuudessa. Pöydällä hänen käsiensä alla lepäsi presidentille matkalla ollut erokirje. Sitä ei nyt tarvittu.

Tiedotustilaisuus pidettiin lentokentällä, koska pääministeri lensi itse koneella Turkuun. Hän oli ehtinyt ajaa tovin Turusta Naantaliin päin, kun hän teki U-käännöksen ennen Naantalia asioiden selkiinnyttyä.

– Lentokoneet kulkevat aika nopeasti Helsingin ja Turun väliä. Ei löytynyt muuta vaihtoehtoa tähän tilanteeseen kuin lentää itse.

Sipilä on sopinut tapaavana eduskuntaryhmien puheenjohtajat tänään kello 18 Kesärannassa. Hän tiedottaa uusista käänteistä silloin lisää. ISTV näyttää tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

Sipilä teki jo pääministerikautensa toisen u-käännöksen matkalla Turkuun. Edellisen hän teki kiky-sopimuksen aikoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?