Kotimaa

Puolustusministeriö: Suomi valmistelee liittymistä brittien johtamiin JEF-joukkoihin – päätös lähiaikoina

Julkaistu:

Puolustuspolitiikka
Britannian johtamasta JEF-joukosta voi tulla Suomen mahdollinen uusi sotilaallinen yhteistyökumppani.
Puolustusministeriön puolustuspoliittinen osasto kertoo, että Suomi valmistelee mahdollista osallistumista Ison-Britannian johtamaan Joint Expeditionary Force (JEF) -joukkoon.

Ilta-Sanomat kertoi helmikuussa 2017, että ajatus Suomen ja Ruotsin osallistumisesta joukkoon on ollut vireillä jo jonkin aikaa, sillä Britannia otti Suomen kanssa JEF-yhteistyön puheeksi ensimmäistä kertaa jo 2015.

JEF on osa niin sanottua Naton kehysvaltioyhteistyötä. Britannia kutsui Suomen mukaan viitaten siihen, että Suomi on Naton tehostetun kumppanuuden kumppanimaita.

Liittyykö hanke jotenkin Naton viidenteen artiklaan?

– Ei liity millään tavalla, puolustuspoliittisen osaston ylijohtaja Janne Kuusela puolustusministeriöstä kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuusela muistuttaa, että Ison-Britannian ja Saksan johtamat kehysvaltioyhteistyöhankkeet saivat alkunsa Naton Walesin huippukokouksessa vuonna 2014, mutta sen jälkeen ne ovat edenneet Naton rakenteiden ulkopuolella kehysvaltioiden johtamana monikansallisena yhteistyönä eurooppalaisten suorituskykyjen kehittämiseksi.

Naton viides artikla velvoittaa jäsenvaltiot puolustamaan muita jäsenvaltioita, eli yhteen valtioon kohdistunutta hyökkäystä pidetään iskuna kaikkiin jäsenvaltioihin.

Mitä Suomi tavoittelee tällä JEF-yhteistyöllä?

– Haluamme kehittää puolustuskykyämme kyvykkäässä seurassa. Suomihan on parhaillaan liittymässä myös vastaavaan kehysvaltiohankkeeseen, jota Saksa johtaa. Meille on tärkeää ylläpitää hyvät yhteydet Britanniaan senkin jälkeen, kun Britannia, jättää EU:n. Lopullinen linjaus osallistumisesta pyritään tekemään lähiaikoina, hän korostaa.

Ison-Britannian johtaman Joint Expeditionary Force (JEF) -joukon ympärille rakentuvan yhteistyön tavoitteena on tukea osallistuvien eurooppalaisten maiden sotilaallisten valmiuksien kehittämistä ja ylläpitämistä. Ison-Britannian johtaman joukon toiminnassa on tällä hetkellä mukana Alankomaat, Latvia, Liettua, Norja, Tanska ja Viro.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopullinen linjaus osallistumisesta pyritään tekemään lähiaikoina.