”No nyt rytisee” – näin puoluejohtajat kommentoivat perussuomalaisten ryhmän hajoamista

rac

Julkaistu:

Petteri Orpon mukaan perussuomalaisista lähteneiden päätös oli ”kunnioitettava ja rohkea”.
21 perussuomalaisten kansanedustajaa ilmoittaa perustavansa uuden eduskuntaryhmän. Mukana on myös perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini sekä muut ministerit.

Asiasta kertoi kansanedustaja Simon Elo eduskunnassa ennen puolueen eduskuntaryhmän kokousta. Ryhmän nimi on Uusi vaihtoehto ja siinä ovat mukana kaikki perussuomalaisten ministerit. Uuteen ryhmään kuuluvat ulkoministeri Timo Soini, puolustusministeri Jussi Niinistö, työministeri Jari Lindström, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho sekä kansanedustajat Simon Elo, Hanna Mäntylä, Vesa-Matti Saarakkala, Kimmo Kivelä, Martti Mölsä, Ari Jalonen, Anne Louhelainen, Kari Kulmala, sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila, Ritva Elomaa, Kaj Turunen, Tiina Elovaara, Lea Mäkipää, puhemies Maria Lohela, Reijo Hongisto ja Pentti Oinonen.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi uutista Twitterissä. Hänen mukaansa irtioton laajuus yllätti.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Orpon mukaan perussuomalaisista irtautunut uusi eduskuntaryhmä antaa mahdollisuuksia enemmistöhallituksen muodostamiseen. Orpon mukaan päätös oli ”kunnioitettava ja rohkea”.

Orpo ei ottanut kantaa tulevan hallituksen kokoonpanoon eduskunnassa.

– Sitä pitää kysyä pääministeriltä, en halua siihen ottaa kantaa.

Miten uusi ryhmä voisi sopia hallitukseen?

– Heidät me tunnemme.

Vasemmistoliiton Li Andersson uumoili hallituksen linjan pysyvän nykyisellään, jos uusi, irtautunut eduskuntaryhmä otetaan mukaan tulevaan hallitukseen.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Sdp:n Antti Rinne pohti Ilta-Sanomien suorassa lähetyksessä hänkin, että hallituksen linja tullee tässä tapauksessa pysymään entisellään.

– He näyttävät perustavan uuden eduskuntaryhmän ja on vaikea arvioida, mitä tämä tarkoittaa perussuomalaisen puolueen näkökulmasta. Hallituspolitiikan näkökulmasta näyttää siltä, että vanha meno jatkuu.

Rinteen mukaan Sdp:n saaminen hallitukseen vaatisi uusia vaaleja.

– Poliittinen turbulenssi on niin kova, että tässä ei uskolla ole mitään tekemistä näiden kysymysten kanssa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen määrää hallitustunnustelijan sen jälkeen, kun Juha Sipilä pyytää mahdollisesti tiistai-iltana hallituksen eroa. Kaikkonen twiittasi lyhesti ja ytimekkäästi: ”No nyt rytisee”.

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Kaikkosen mukaan uuden ryhmän mukanaolo hallituksessa riippuu siitä, miten pääministeri näkee asian.

– Kyllähän siinä tekemisen meininkiä oli. Oli yllätys, Kaikkonen kommentoi uuden eduskuntaryhmän perustamista.

Kaikkosen mukaan huhuja oli kuitenkin liikkunut.

Mahdollisiksi uusiksi hallituskumppaneiksi keskustalle ja kokoomukselle uumoiltujen Rkp:n ja kristillisdemokraattien puheenjohtajat eivät kahden aikaan iltapäivällä vielä olleet kommentoineet asiaa sosiaalisessa mediassa.

Timo Soini ei kommentoinut uuden ryhmän perustamista.

Hallituskokoonpano

Perussuomalaisten Tom Packalén kommentoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamista.

– Oli yllättävää Soinilta, hänellä on tausta Smp:n hajoamisesta ja se trauma. En olisi uskonut, että hän hajottaa perussuomalaiset.

– Ehkä meidän politiikka vain terävöityy, Packalén kommentoi, miten uuden ryhmän perustaminen vaikuttaa perussuomalaisten eduskuntaryhmään.

Packalénin mukaan perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontui aiemmin tänään. Hänen mukaansa huhuja uudesta eduskuntaryhmästä oli liikkunut, mutta oli yllättävää, kuinka moni kansanedustaja siihen liittyi.

– Totta kai olemme pettyneitä ja yllättyneitä, että näin suuri joukko päätti livistää.