Simon Elo perusteli uuden ryhmän perustamista Ylen lähetyksessä: ”Se katkaisi minun kamelin selkäni” – IS seuraa hetki hetkeltä

Kokoomus ja keskusta valmiita hallitusyhteistyöhön Uusi Vaihtoehto -ryhmän kanssa. ISTV lähettää päivän aikana suoria lähetyksiä päivän käänteistä.

13.6.2017 11:34 | Päivitetty 13.6.2017 22:50

• 20 perussuomalaisen puolueen kansanedustajaa ilmoitti tiistaina iltapäivällä lähtevänsä puolueesta ja perustavansa oman eduskuntaryhmän, jonka nimi on Uusi Vaihtoehto.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus jatkaa samalla kokoonpanolla. PS:n ministerit siis jatkavat tehtävissään.

• Kokoomus ja keskusta valmiita hallitusyhteistyöhön Uusi Vaihtoehto -ryhmän kanssa.

• Eduskunta päättää asiasta luottamusäänestyksellä aikaisintaan huomenna. Sipilä kertoo ehdottaneensa asiassa mahdollisimman nopeaa aikataulua.

• ISTV seuraa päivän tapahtumia suorissa lähetyksissä.

22:49 Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa Facebook-sivuillaan: Olipa pitkä päivä. Saa nähdä, mikä hajoaa keskiviikkona.

22:39 Kansanedustaja Olli Immonen (ps) sanoo Suomen Uutisissa olevansa äärimmäisen pettynyt. – Loikkareiden ratkaisu on täysin käsittämätön. Olimme juuri valinneet Jyväskylässä uuden puheenjohtajan ja vielä viikonloppuna asiat näyttivät olevan kunnossa.

22:20 Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) kertoo STT:lle, että liittyisi Uusi vaihtoehto -ryhmään, jos olisi kansanedustaja.

21:39 Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoo, että pitkän keskustelun jälkeen kokoomuksen ryhmä on päättänyt hyväksyä Sipilän ehdotuksen hallituksen jatkosta. Päätös oli Jokisen mukaan yksimielinen.

21:32 Samojen ministerien on kerrottu jatkavan uudessa hallituksessa, vaikka hallituksen voimasuhteet muuttuvat perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Kaikkosen mukaan tämä päädyttiin hyväksymään poikkeustapauksena.

21:29 Varapuheenjohtaja Elovaaran mukaan toimintatavat ja poliittinen kieli ovat nyt Uusi Vaihtoehto ryhmässä sellaiset, etteivät ne loukkaa kenenkään ihmisyyttä.

Hänen mukaansa on varmasti ollut yksittäisiä edustajia, jotka ovat miettineet viime viikkoina, voisiko jotain uuden ryhmän perustamisen kaltaista tehdä. Ajatus muodostui hänen mukaansa viimeisten kahden vuorokauden aikana pala palalta.

Timo Soini tulee Elon mukaan olemaan ryhmän rivijäsen, mahdollisesti myös ministeri.

21:20 Näimme puoluekokouksessa sellaisia käsitervehdyksiä Halla-ahon tullessa valituksi, jotka eivät kuulu perussuomalaisiin, Uusi Vaihtoehto -ryhmän Elovaara sanoo.

Halla-ahon mukaan hän ei ole nähnyt yhtäkään natsitervehdystä kokouksessa.

– En ainakaan minun hyväksynnälläni, Halla-aho sanoo.

21:19 Uusi Vaihtoehto -ryhmän pj Simon Elo perustelee uuden ryhmän perustamista.

Pitkän ajan kuluessa on hänen mukaansa suoritettu operaatio puolueen kaappaamiseksi.

– Se katkaisi minun kamelin selkäni. Ongelma ei ole Halla-aho, Elo sanoo.

Ongelmana ovat hänen mukaansa ne puolueen ulkopuoliset ja sisäiset tahot, jotka ovat olleet tämän kaappauksen takana.

Uusi Vaihtoehto ryhmän varapuheenjohtajan Tiina Elovaaran mukaan Suomen Vastarintaliike, Suomen Sisu ja Hommaforum ovat olleet turhan lähellä perussuomalaisten jäseniä. Ne eivät hänen mukaansa ole ideologisesti ja lähtökohtaisesti perussuomalaisia lähellä.

21:10 Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on nyt jäljellä 15 kansanedustajaa. Halla-aho on kertonut, ettei osannut vielä aamulla arvata päivän tapahtumia, eikä osaa sanoa, onko ryhmästä lähtemässä vielä enemmänkin jäseniä. Hän kertoo uskovansa, että ryhmä kyllä kestää.

21:03 Olen pettynyt kaikista perussuomalaisten eduskuntaryhmästä lähteneistä. Osa heistä oli hyviä ystäviäni, Halla-aho kommentoi perussuomalaisten hajoamista Ylen A-studiossa.

21:00 Simon Elo ja Timo Soini keräsivät kehuja ja kritiikkiä eduskunnan käytävillä. Kansanedustajat kommentoivat yllättyneinä Uusi vaihtoehto -ryhmän irtautumisesta perussuomalaisista. Lue IS:n kooste kommenteista täältä.

20:35 Ylen A-studiossa kohtaavat tänään perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Uusi vaihtoehto ryhmän puheenjohtaja Simon Elo. IS seuraa lähetystä hetki hetkeltä.

19:50 Luottamusäänestys asiasta voitaisiin Sipilän mukaan järjestää eduskunnassa jo tällä viikolla.

– Olen puhunut eduskunnan puhemiehen kanssa, Sipilä sanoo.

19:43 Terho liikuttui ja hänen äänensä murtui hänen laskiessaan perussuomalaisten pinssin rinnastaan pöydälle. Terhon mukaan pinssi oli Timo Soinin aikaisemmin päivällä rinnastaan riisuma pinssi.

Sipilän mukaan hallitus on koetellut toimintakykyä hallituksessa kaksi vuotta. Orpo uskoi hallitusyhteistyön olevan tästä eteenpäin helpompaa.

19:38 Sipilä, Terho ja Orpo kiistivät väitteet, joiden mukaan suunnitelma uuden puolueen perustamisesta ja hallituskokoonpanosta olisi syntynyt jo aikaisemmin.

Sipilä kertoo, että hallituksen muodostamisessa on ollut useita vaihtoehtoja pöydällä.

Orpon mukaan perussuomalaisten rajautuminen hallitusyhteistyön ulkopuolelle on hyvä asia.

19:34 Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan Uusi Vaihtoehto -eduskuntaryhmän jäsenet ovat osoittaneet yhteistyökykyä hallituksessa.

Uusi Vaihtoehto -ryhmän Sampo Terho osallistuu hallituspuolueiden puheenjohtajien neuvotteluihin trioministerinä.

19:30 Pääministeri Juha Sipilän info Kesärannassa alkanut. Sipilän mukaan nykyinen hallituspohja nykyisellä hallitusohjelmalla voisi jatkaa Uusi Vaihtoehto -eduskuntaryhmän kanssa.

Eduskuntaryhmät vielä päättävät, tartutaanko tähän vaihtoehtoon, jolloin hallituksen ei tarvitse erota.

19:15 Pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuus Kesärannassa alkamassa hetken kuluttua. Valtioneuvoston mukaan info myöhästyy hiukan.

18:53 Vihreiden Ville Niinistön povaa tulevasta hallituksesta liian epävakaata ja uskoo sen kaatuvan lähivuosina.

– Näin epävakaa hallitus soinilaisten tuella kaatuu kuitenkin vielä lähivuosina. Vallanhimollaan he antavat Jussi Halla-aholle marttyyrinviitan, jonka hän halusi, ensi viikonloppuna puolueen puheenjohtajuudesta luopuva Niinistö sanoo.

18:45 Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävistä tänään eronnut Toimi Kankaanniemi avautuu STT:lle lähtönsä syistä.

Kankaanniemi sanoo, että menettely oli ”niin käsittämätön”, että hän katsoi parhaaksi jättää tehtävän. Hän ei tiennyt erkaantumisesta ennen tiistaiaamua.

Kankaanniemi kertoo harkitsevansa eroa perussuomalaisista. Hän kertoo, että Uusi vaihtoehto herättää hänessä hyvin ristiriitaisia ja hämmästyneitä tunteita.

18:25 Pääministerin on määrä kertoa hallituksen tilanteesta eduskuntaryhmille Kesärannassa. Paikalle ovat tähän mennessä saapuneet ainakin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, Uusi Vaihtoehto -ryhmän uusi puheenjohtaja Simon Elo, kd:n Sari Essayah, Sampo Terho ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

18:20 Kd:n puheenjohtaja Sari Essayah kommentoi STT:lle hallituksen tulevaa kokoonpanoa.

– Jos jonkinlainen hallitusruletti pyöri, emme olleet siinä mukana. Pääministerin kanssa ei ollut minkäänlaisia hallitusneuvotteluita, Essayah sanoo.

18:18 Katso VIDEO: Näin Juha Sipilä nousi suihkukoneella kiitotieltä. Juha Sipilä lensi itse Cessnan valmistamaa CitationJet CJ2+ -lentokonetta Helsingistä Turkuun ja aloitti matkan Naantaliin, jossa hänen oli tarkoitus luovuttaa hallituksensa eronpyyntö tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

17:26 Perussuomalaisten entinen kansanedustaja Arja Juvonen avautuu Twitterissä omasta tilanteestaan kahden ryhmän välissä. Juvonen on kertonut eronneensa perussuomalaisten eduskuntaryhmästä.

– En kuulu tällä hetkellä mihinkään ryhmään. En ollut Uusi vaihtoehto ryhmän perustamiskokouksessa vaan valiokunnissa tekemässä työtäni.

Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elo on kertonut STT:lle, että muutkin kansanedustajat ovat olleet kiinnostuneita liittymään uuteen ryhmään. Elon mukaan heidän hakemuksensa voidaan hyväksyä tai olla hyväksymättä vasta torstain ryhmäkokouksessa.

17:25 Työministeri Jari Lindström puolustaa Twitterissä päätöstään loikata perussuomalaisista ja liittyä 20 kansanedustajan tänään perustamaan puolueeseen Uusi Vaihtoehto.

– Oletus siitä, että tein oman ratkaisuni ministerisalkun takia, on aivan suossa. Eikä minua pelota vaalit saati oma asemani, Lindström kirjoittaa.

17:14 Vain 10 päivää sitten perussuomalaisten puheenjohtajuudesta viikonloppuna luopunut Timo Soini kirjoitti verkkosivuillaan puolueloikkareista kavaltajana. Tänään Soini oli mukana perustamassa uutta eduskuntaryhmää.

17:03 Kauppalehti kertoo, että perussuomalaisten tukisäätiö aikoo tutkia perussuomalaisista irronneen Uusi vaihtoehto -ryhmän tukemista. Halla-aho kommentoi tänään, ettei perussuomalaiset rahoita puoluetuellaan kilpailevaa eduskuntaryhmää. Lue lisää PS:n miljoonien tukisäätiöstä täältä.

16:57 Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertoo STT:lle, että hallituskriisi ja neuvottelut vaikuttavat olleen etukäteen kirjoitettuja. Hänen mukaansa on saatu olla mukana näytelmässä, joka hieman vaikuttaa siltä, että jotkut tiesivät etukäteen, että näin tässä kuitenkin loppumetreillä aiotaan tehdä.

Myös Jussi Halla-aho ja Laura Huhtasaari ovat syyttäneet kokoomusta ja keskustaa siitä, ettei hallitusyhteistyötä halla-aholaisten kanssa todellisuudessa edes harkittu.

16:50 Myös perussuomalaisten puheenjohtajaksi hakenut kansanedustaja Veera Ruoho aikoo erota perussuomalaisista ja hakea Uusi vaihtoehto -ryhmään, kertoo STT. Ruoho kertoo, ettei ole vielä ehtinyt tehdä virallista eronpyyntöä ja hakemusta.

16:43 Juha Sipilän mukaan hallitus jatkaa samalla kokoonpanolla. PS:n ministerit jatkavat tehtävissään. Lue lisää täältä.

16:38 Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoittaa Facebookissa, että hallituksen tilanne ”näyttää entistä enemmän valtapelurien kikkailulta”.

– Kyse ei ollutkaan arvoista vaan vallan säilyttämisestä. Me haastamme jatkossakin tämän kovien arvojen leikkauspolitiikan.

16:34 Uusi vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo, että ryhmässä on jäseniä tällä hetkellä 20, kertoo STT. Elon mukaan kiinnostuneita on muitakin ja heidän hakemuksensa voidaan hyväksyä tai olla hyväksymättä vasta ryhmäkokouksissa.

– Ei tähän ryhmään tulla kuin hollitupaan julkisuudessa ilmoittautumalla, Elo sanoo STT:lle.

Seuraava Uusi Vaihtoehto -ryhmän eduskuntaryhmän kokous pidetään torstaina iltapäivällä.

16:27 Pääministeri Sipilä on kertonut suosittelevansa kokoomuksen puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Petteri Orpolle, että hallitusyhteistyötä jatketaan perussuomalaisista irtautuneen Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kanssa.

16:25 Perussuomalaiset Nuoret kertoo tukevansa demokraattisesti valittua puoluejohtoa.

– Nuorisojärjestön puheenjohtajana olen äärimmäisen pettynyt sekä pahoillani siitä, että aateveljikseni ja –siskoikseni luulemani henkilöt ovat pettäneet äänestäjämme sekä aatteemme, Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Samuli Voutila kirjoittaa.

16:20 Sipilä lensi itse tapaamaan tasavallan presidenttiä, mutta perui tapaamisen viime hetkellä. Lue Sipilän matkan käänteistä täältä.

16:14 SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne STT:lle: Uusi vaihtoehto -ryhmä jatkaa perinnettä, mikä hallituksella perussuomalaiset mukaan lukien on ollut. Köyhien kurjistaminen ja rikkaiden rikastuttaminen jatkuu.

16:10 PS:n Toimi Kankaanniemi kertoo Twitterissä: Pyysin ja sain heti eron eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä. Harkitsen jatkoa rauhallisesti.

16:10 Pääministeri informoi eduskuntapuolueita ja -ryhmiä hallitustilanteesta Kesärannassa klo 18.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on kutsunut eduskuntapuolueiden ja -ryhmien puheenjohtajat pääministerin virka-asunnolle.

Hallitus pitää tiedotustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa tänään klo 19.

15.30 Sipilä STT:lle: Hallituskriisi peruttu.

– Keskustelen keskustan eduskuntaryhmän ja kokoomuksen pj. Orpon kanssa ja suosittelen, että yhteistyötä jatketaan Uusi vaihtoehto -ryhmän kanssa.

15.20 Halla-aho tuumaustunnilla: Katsomme, että nyt lähteneet ovat eronneet puolueesta. Käymme sääntökirjan läpi.

Halla-aho kertoi, ettei hänellä ollut tietoa lähtijöiden aikeista etukäteen.

15.15 Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo: En ole lähdössä puoluesihteerin tehtävästä minnekään. Se mitä puolueessa tapahtuu, on konkreettisen uuden alun aika.

15.15 Halla-ahon mukaan perussuomalaisten jäsenistö osoitti äänestyksessä puoluekokouksessa, että se haluaa puolueen ajavan EU- ja maahanmuuttokriittistä linjaa.

15.10 Halla-aho: Vaadittiin, että meidän pitää olla kiinnittämättä huomiota meille tärkeisiin kohtiin hallitusohjelmassa.

– Meidät heitettiin ulos hallituksesta, koska vaadimme hallitusohjelman noudattamista, Halla-aho kertoi tuumaustunnilla.

15.05 Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Sipilän ja Orpon kanssa käymistään neuvotteluista: Emme vaatineet muutoksia tai kiristyksiä hallitusohjelmaan tai turvapaikkapoliittiseen ohjelmaan.

– On tärkeää, että uudistukset viedään loppuun, koska poukkoileva päätöksenteko on viimeinen asia, mitä maa tarvitsee.

– Hallituskumppanit korostivat, ettei riitä, että pysymme hallitusohjelmassa, vaan miten suhtaudumme EU:n integraatiohankkeisiin, Halla-aho kertoi.

15.00 Perussuomalaisten tuumaustunti alkaa.

14.42 IS:n tietojen mukaan presidentti Niinistön luokse Naantaliin matkalla ollut pääministeri Juha Sipilä on palaamassa Helsinkiin. Hänen oli tarkoitus jättää presidentille hallituksen eronpyyntö, mutta tilanne on nyt muuttunut.

14.20 KD:n Peter Östman kertoi IS:lle, että oli jo uumoillut etukäteen, että perussuomalaisissa voi tapahtua irtiotto, mutta kertoo ryhmän suuruuden olleen myös hänelle yllätys. Hän kertoi, ettei hänen oma puolueensa ole päättänyt, olisiko se valmis lähtemään hallitukseen.

14.15 Ministeri Orpo: Ykkösasia on, että maassa on toimiva enemmistöhallitus.

14.10 Vihreiden Emma Kari kommentoi IS:n toimittajalle, että perussuomalaisissa tapahtuvaa irtiottoa spekuloitiin eduskunnan käytävillä jo viikonloppuna.

14.05 Tom Packalén kertoi IS:lle, että perusuomalaiset aikoo todennäköisesti tavoitella pääministeripuolueen asemaa seuraavissa vaaleissa.

14.00 Myös Arja Juvonen ilmoitti siirtyvänsä Uusi Vaihtoehto -ryhmään.

14.00 Perussuomalaisten Juho Eerola kertoo, että hän osasi arvata, että osa lähtee, mutta ei arvannut ryhmän olevan niin suuri.

13.50 Keskustan Antti Kaikkonen kertoo IS:lle kutsuneensa oman eduskuntaryhmänsä koolle keskustelemaan uudesta poliittisesta tilanteesta.

– Varmasti tämä päivän aikana kirkastuu, Kaikkonen toteaa.

Hänen mukaansa on välttämätöntä, että pääministeri Sipilä keskustelee uuden ryhmän kanssa ennen päätöstä.

13.40 Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä tiedottaa: Perustamiskokouksessa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Simon Elo.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Tiina Elovaraa. Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Ari Jalonen ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa.

Uusi vaihtoehto eduskuntaryhmä on valmis jatkamaan Sipilän hallituksen hallitusryhmänä, samalla ohjelmalla ja kokoonpanolla.

13.25 Uusi vaihtoehto -ryhmän jäsenet kertovat STT:lle olevansa valmiita hallitusneuvotteluihin.

13.10 Perussuomalaisten 20 kansanedustajaa kertovat kokouksessa perustavansa uuden eduskuntaryhmän, kertoo Simon Elo. Hänen mukaansa mukana ovat kaikki puolueen nykyiset ministerit.

– Minulla on 2-vuotias poika. Haluan voida katsoa häntä silmiin myös jatkossa, Elo kertoi heti klo 13 alkaneen kokouksen alussa.

Elo toimii Uusi vaihtoehto -ryhmän puhemiehenä. Varapuheenjohtajaksi on nimetty Ylen mukaan tamperelainen Tiina Elovaara.

Huom! Päivitystä korjattu klo 13.30. Elovaaraa ei ole valittu Ylen mukaan ryhmän puheenjohtajaksi, vaan varapuheenjohtajaksi.

12.50 Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari kertoo puolueen kokouksen alla, että hänen tiedossaan ei ole mitään suurta ryhmää, joka olisi lähdössä puolueesta. Huhtasaaren mukaan puolue ei ole kriisissä.

12.10 Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi kommentoi häämöttävää tulevaisuutta oppositiossa.

– Siihen meidän on sopeuduttava.

– Uskon, että voimme tehdä sielläkin vastuullista politiikkaa. Minun on pyydettävä nyt anteeksi Suomen yli miljoonalta köyhältä, että olemme hallituksessa leikanneet heidän etuuksiaan liikaakin. Toisaalta talous ja työllisyys on lähtenyt hyvään nousuun, ja niitä hedelmiä voisi antaa nyt myös köyhille. En kuitenkaan usko, että nyt niin tapahtuu. Kokoomuksen johdolla niitä hedelmiä jaetaan vain kaikkein hyväosaisimmille.

Lue lisää täältä.

11.55 Perussuomalaisten kansanedustaja Kari Kulmala kertoo Karjalainen-lehdelle eroavansa puolueesta.

– Se ei ole enää samanlainen kuin mihin olen alun perin liittynyt, hän perustelee lehden mukaan.

11.30 Tasavallan presidentin kanslia tiedottaa, että presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä tapaavat klo 15 Naantalissa Kultarannassa. Sipilä kertoi jo maanantaina todennäköisesti tapaavansa Niinistön, mutta kertoi tekevänsä päätöksen vasta perussuomalaisten ryhmäkokouksen jälkeen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä taas kokoustaa kello 13. ISTV näyttää kokouksen suorana kello 12.45 alkaen.

11.00 Ruotsalainen eduskuntaryhmä kertoo pitävänsä ylimääräisen ryhmäkokouksen tänään klo 14.15. Aiheena on tiedotteen mukaan poliittinen tilanne. Lehdistötilaisuuden he pitävät klo 15.45.

Tilaisuudessa ryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin ja puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson kertovat ryhmäkokouksen kulusta.

10.35 Maanantai-iltana Ylen A-studiosta poisjättäytynyt puheenjohtaja Jussi Halla-aho on luvannut kommentoida tapahtumia perussuomalaisten tuumaustunnilla tänään klo 15.

10.35 Timo Soinia odotetaan eduskunnan täysistuntoon klo 13.00. Vielä ei ole tietoa, kommentoiko hän hallituskriisiä ja perussuomalaisten tilannetta.

10.30 Erikoistutkija Erkka Railo kommentoi STT:lle, että viime päivien tapahtumat ovat aiheuttaneet perussuomalaisissa hajaannusta, mutta se ei välttämättä näy vielä tänään.

Hän lisää, että puolueessa moni on tyytymätön uuteen johtoon ja hallitusyhteistyön päättymiseen, mutta tilanteen kanssa yritetään todennäköisesti ensin tulla toimeen.

9.24 Pääministeri Juha Sipilän on määrä tänään mennä presidentti Sauli Niinistön luo pyytämään hallituksen eroa. Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät tukivat maanantaina illalla Sipilän esitystä hallitusyhteistyön päättämisestä perussuomalaisten kanssa.

Osa eduskuntaryhmistä on tänään koolla. Kristillisdemokraatit on koolla aamulla ja esimerkiksi perussuomalaiset sekä Rkp myöhemmin päivällä.

Sen jälkeen kun Sipilä esittää presidentille hallituksen eronpyynnön, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen kutsusta määrätään hallitustunnustelija. Kaikkosen mukaan hallitustunnustelut voivat alkaa jo tiistai-iltana tai keskiviikkona.

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolue on valmis istumaan neuvottelupöytään uutta hallitusta muodostettaessa. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi maanantaina, että mahdollisesta osallistumisesta uuteen hallitukseen keskustellaan puolueen eduskuntaryhmässä ja puoluehallituksessa.

Sdp, vasemmistoliitto ja vihreät tuskin lähtevät hallitukseen ilman uusia vaaleja.

13.6. klo 6.02 IS käy läpi kaksi eri vaihtoehtoa, joilla hallituskriisi voi ratketa. Pääministeri Sipilä on kertonut kuulevansa kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmien näkemykset asiasta ennen kuin todennäköisesti pyytää presidentiltä hallituksen eroa. Lue lisää täältä.

13.6. klo 1.11 Jussi Halla-aho kommentoi tapahtumia omalla Facebook-sivuillaan. Hän kommentoi väitteitä ”uhriutumisstrategiasta”. Lue lisää täältä.

12.6. klo 22.50 Suomen hallituskriisiä puitiin maanantaina tiiviisti myös ulkomaisissa medioissa. IS kokosi tärkeintä uutisointia tähän artikkeliin.

12.6. klo 22.37 Susanna Koski oli toinen Petteri Orpon ehdotusta vastustaneista kokoomuksen kansanedustajista. Hänen mukaansa uusi hallitus voi ajautua turhan huteralle pohjalle. Katso Kosken haastattelu alta.

12.6. klo 22.18 Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoi myöhään maanantai-iltana syyt sille, miksi kokoomus ei halua olla perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa. Eduskuntaryhmän kaksi kansanedustajaa oli kuitenkin puheenjohtaja Petteri Orpon esitystä vastaan.

12.6. klo 22.14 Juha Sipilä kommentoi A-studiossa syitä hallituksensa hajottamiselle. Hän kommentoi myös Laura Huhtasaaren (ps) väitteitä, joiden mukaan aamun neuvottelut Jussi Halla-ahon kanssa olisivat olleet vain kulissia.

12.6. klo 21:52 Presidentti Sauli Niinistö kertoo Ylen A-studiossa toivovansa ripeitä ja onnistuneita hallitusneuvotteluita, jotta normaalitilanteeseen voidaan palata mahdollisimman nopeasti.

– Kyllä minä olen täällä valmistautunut juhannukseenkin olemaan, hän sanoo.

Jos hallitus ei Niinistön mukaan vain tunnu syntyvän, niin silloin päädytään uusiin vaaleihin. Se olisi Niinistön mukaan kuitenkin äärimmäinen tilanne.

Hallituskriisin liveseurannan maanantailta löydät tästä artikkelista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?