Suomen hallituskriisi nousi otsikoihin Kiinassa asti – ”Dramaattinen päivä suomalaisessa politiikassa”

Halla-ahon skeptinen suhtautuminen Euroopan unioniin ja vihamieliset blogikirjoitukset joutuivat pahalle törmäyskurssille Suomen hallituksen kanssa, maailmalla kirjoitetaan.

Suomen hallituskriisi kiinnostaa maailmalla. Valtiovarainministeri Petteri Orpon ja pääministeri Juha Sipilän tiedotustilaisuudessa oli paikalla myös kansainvälisen median edustajia.

12.6.2017 22:46

Suomen hallituskriisi kiinnostaa ympäri maailmaa ja on noussut uutiseksi Kiinassa asti. Pääministeri Juha Sipilän ja valtiovarainministeri Petteri Orpon maanantai-iltana pitämässä tiedotustilaisuudessa Kesärannassa viimeisen kysymyksen esitti uutistoimisto Reutersin toimittaja.

Pääministeri Juha Sipilä vastasi toimittajalle, ettei hallitus hajosi, koska sillä ei ole riittävästi yhteistä arvopohjaa jatkaakseen yhteistyötä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa.

Toisin sanoen Halla-ahon skeptinen suhtautuminen Euroopan unioniin ja hänen vihamieliset blogikirjoitukset joutuivat pahalle törmäyskurssille pohjoisen maan hallitusohjelman kanssa, kirjoittaa Shanghai Daily.

Lehden mukaan perussuomalaiset on ollut siitä harvinainen eurooppalainen populistipuolue, että se on taipunut hallitusyhteistyöhön Timo Soinin kaudella. Shanghai Daily esittää arvionsa myös uudesta hallituspohjasta: sen mukaan Sipilän keskustaoikeistolaisesta hallituksesta olisivat kiinnostuneita kristillisdemokraatit, Rkp ja mahdollisesti jopa vihreät.

Bloomberg: Sipilä joutuu tiukkaan paikkaan

Amerikkalainen uutistoimisto Bloomberg puolestaan kirjoittaa, että Juha Sipilä joutui ottamaan huomioon myös uudet vaalit heittäessään perussuomalaiset ulos hallituksesta: kun SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ovat käytännössä kieltäytyneet yhteistyöstä, ainoa mahdollisuus on muodostaa hallitus kristillisdemokraattien ja Rkp:n kanssa. Sellainen hallitus taas edustaisi vain nipin napin eduskunnan enemmistöä ja olisi hyvin heikko ajamaan läpi tärkeää lainsäädäntöä, uutistoimisto huomauttaa.

Ei vastaavaa 20 vuoteen

Suomen hallituskriisi on noussut otsikoihin laajalti myös Ruotsin mediassa. Tilanteesta uutisoivat muun muassa Aftonbladet, Expressen ja Dagens Nyheter verkkosivuillaan. Lehdet kertovat suomalaisia tiedotusvälineitä lainaten, että Suomen hallitus hajoaa, koska perussuomalaisten uuden johdon kanssa ei kyetty yhteistyöhön.

Åbo Akademin valtiotieteen professori Göran Djupsund kuvailee ruotsalaiselle uutistoimisto TT:lle, että maanantai on ollut dramaattinen päivä suomalaisessa politiikassa.

– Tämä on historiallista sillä tavalla, ettei meillä ole ollut vastaavaa hallituskriisiä sitten 1990-luvun puolivälin, Djupsund huomautti.

Djupsund arvioi Aftonbladetin mukaan, ettei uusia vaaleja Suomessa tule. Lehden mukaan onkin mahdollista, että uusi hallitus muodostetaan kristillisdemokraattien ja Rkp:n kanssa.

Suomen politiikan poikkeuksellisesta tilanteesta on kirjoitettu myös Saksassa. Die Zeit -lehti muistuttaa, että Jussi Halla-aho tuomittiin vuonna 2012 kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Lehti lisää, että Halla-aho vaati vastikään Euroopan parlamentissa, että avustusjärjestöjä tulisi rangaista pakolaisten pelastamisesta Välimerellä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi puolestaan, että Suomen pääministeri kieltäytyi yhteistyöstä EU-skeptisten perussuomalaisten kanssa sen jälkeen, kun puolue valitsi johtajakseen kovan linjan maahanmuuton vastustajan. BBC mainitsee Halla-ahon blogikirjoituksistaan saamat tuomiot.

– Olimme jo joutuneet venyttämään yhteistä arvopohjaa äärimmilleen ja nyt erot ovat entistä suurempia, BBC lainasi pääministeri Sipilän sanoja illan tiedotustilaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?