Kokoomus haluaa uuden hallituksen – kaksi kansanedustajaa vastusti eduskuntaryhmässä

Arvot ratkaisi, että kokoomus ei halua olla perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa, Kalle Jokinen kertoi. Uusi hallitus halutaan, mutta samaan aikaan kokoomus pitää kynsin ja hampain kiinni sote-uudistuksen valinnanvapaudesta eli yksityisten lääkärifirmojen pääsystä julkisten rinnalle.

12.6.2017 22:15

Kokoomus ja keskusta suunnittelevat uuden hallituksen muodostamista ja uusia neuvotteluja. Kokoomukselle yksi tärkeä asia on sote-uudistuksen valinnanvapaus, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoi hetki sitten.

– Ryhmä antoi tukensa puheenjohtaja Petteri Orpon esitykselle siitä, että kokoomus ei voi jatkaa perussuomalaisten kanssa yhteistyötä tässä tilanteessa.

Yli tunnin kokoustanut kokoomuksen eduskuntaryhmä ei kuitenkaan ollut yksimielinen. Kansanedustaja Ville Rydman vastusti Orpon esitystä ja Susanna Koski tuki Rydmanin vastustusta.

– Nämä skenaariot, joilla lähdetään muodostamaan uutta hallitusta, niissä on aivan ilmeiset riskit. Se pohja on niin hauras, mistä enemmistö muodostuisi, Koski kommentoi Ilta-Sanomille.

Hänen mielestään hallitustyöskentelylle on aivan olennaista, että hallituspohja on riittävän suuri.

– Kyllähän meillä on sitten tosi vahva oppositio, jos nyt mahdollisia hallituskumppaneita perataan, hän totesi.

Jokisen mukaan vahva tuki Orpon esitykselle oli.

– Todettiin, että perussuomalaiset on tällä hetkellä toinen puolue mitä se oli siinä vaiheessa kun hallitusohjelmaa tehtiin. Ei ole takeita siitä, että hallitus olisi toimintakykyinen ja yhteistyö yhtä saumatonta kuin tähän saakka, Jokinen sanoi.

Neljä asiaa nousi esiin

Jokisen mukaan arvopohja ratkaisi asian. Hän mainitsi neljä asiaa, jotka nousivat erityisesti esiin.

– Tässä on puhuttu paljon suhtautumisesta ihmisarvoon ylipäätään. Hallitusohjelmasta eurooppapolitiikka, kansainvälisyys, jotka ovat hyvin vahvasti hallitusohjelmaan kirjattu ovat myös sellaisia asioita, jotka nousivat esille.

– Sitten hallituksen toimintakyky ylipäätään. Halla-ahon vaatimus uudesta toimintakulttuurista, että hallituspuolueen puheenjohtaja toimisi Brysselistä käsin, se on aika vaikea yhtälö ratkaistavaksi, Jokinen sanoi.

Uuden hallituksen muodostamiseen menee Jokisen mukaan useita päiviä. Pääministeri jättää eropyynnön, ja sen jälkeen lähdetään hallitustunnusteluihin.

”Sote-ratkaisu todella tärkeä”

Jokinen korosti, että uutta hallitusta muodostettaessa ei lähdetä yksittäisten asioiden perusteella, mutta soten valinnanvapaus on tärkeä kokoomukselle.

– Kokonaisuus ratkaisee. Sote-uudistus on valtavan iso kokonaisuus. Sitä on yritetty vuosikymmeniä aikaan. Tottakai se on yksi tärkeä kysymys tässä hallitusneuvottelussa, Jokinen sanoi.

 Sote-uudistus on valtavan iso kokonaisuus. Sitä on yritetty vuosikymmeniä aikaan.

Oppositiopuolueet ovat arvostelleet hallituksen sote-ratkaisua.

– Sote-ratkaisu on todella tärkeä. Se on hallitukselle tärkeä ja siihen haetaan ratkaisua, jolla voidaan mennä eteenpäin, hän totesi.

Kaikki muut oppositiopuolueet paitsi kristillisdemokraatit ja Rkp ovat kertoneet haluavansa uudet vaalit. Kristillisdemokraattien ja Rkp:n yhteistyöllä saataisiin niukasti enemmistöinen hallitus.

Väite kulisseista

Perussuomalaisten uusi varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari väitti aiemmin tänään, että hallituspuolueiden aamuinen neuvottelu oli vain kulissi. Joikinen tyrmää Huhtasaaren kommentin.

– Ei missään nimessä ole ollut kulissi. Kyllä tässä on käyty vakavaa harkintaa siitä, voiko hallitus jatkaa tällä pohjalla, Jokinen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?