Sipilä: Tämän takia hallitusyhteistyö Halla-ahon Perussuomalaisten kanssa ei onnistu

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että hallitusohjelman yksityiskohdista olisi ehkä päästy yhteisymmärrykseen nykyisellä kokoonpanolla, mutta ei olisi ollut varmuutta siitä, pystyisikö hallitus tekemään päätöksiä ja kompromisseja.

12.6.2017 17:22 | Päivitetty 12.6.2017 18:43

Lisäksi Sipilä huomauttaa, että hallitusyhteistyö olisi voinut kompuroida myös käytännön kysymyksiin, koska perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ilmaissut aikeensa johtaa puoluettaan Brysselistä käsin.

Sipilä kertoo menevänsä todennäköisesti tasavallan presidentin Sauli Niinistön luo pyytämään hallituksen eroa sen jälkeen, kun eduskuntaryhmät ovat kokoontuneet.

Sipilän ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon tiedotustilaisuus Kesärannassa on parhaillaan käynnissä.

Sipilä ja Orpo sanovat, että Halla-ahon ajatukset Suomen suhteesta Euroopan unioniin ja yhteistyön syventämiseen poikkeavat hallitusohjelmasta.

Pääministerin mukaan hallituksen arvo-pohjan ero on nyt kasvanut liian suureksi ja hallituksen toimintakyky kyseenalaistui.

– Kun riski on olemassa, niin velvollisuutemme on hakea sellainen ratkaisu, jossa uskomme sen säilyvän, Sipilä sanoi.

Hän kiittää Halla-aho hyvästä keskustelusta. Hän on älykäs puoluejohtaja, Sipilä sanoo.

Hallitusohjelman yksityiskohdasta oltaisiin voitu päästä yhteisymmärrykseen, myös maahanmuutto-ohjelmasta ja Eurooppa-asioista, Sipilä sanoo.

– Arvo-pohja ei kuitenkaan osunut yhteen. Tässä tuli sitten se kysymysmerkki, Sipilä sanoo.

– Tavoitteena on saada nopeasti toimintakykyinen hallitus. Olen keskustellut kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa. Haluan pitää prosessin reiluna ja avoimena, Sipilä sanoo.

Sipilä sanoo kuulleensa oppositiojohtajilta kahdenvälisissä keskusteluissa pehmeämpää viestiä, kuin mitä julkisuudessa on esitetty

– Vastuunkantaminen kiinnostaa.

Petteri Orpon mukaan kynnyskysymykset Halla-ahon perussuomalaisten kanssa syntyivät hallituksen ohjelmallisista kysymyksistä, arvoista ja toimintakyvystä.

Suurin kysymysmerkki on Orpon mukaan kuitenkin Halla-ahon toimiminen Brysselistä. Orpo epäilee sitä, kuinka toimintakykyinen puolue perussuomalaiset tällä hetkellä on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?