Timo Soini poistatti Lex Vennamon kaksi vuotta sitten – nyt temppu kääntyi itseä vastaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Timo Soini poistatti Lex Vennamon kaksi vuotta sitten – nyt temppu kääntyi itseä vastaan

Valta vaihtui Perussuomalaisissa viikonloppuna.

Julkaistu: 12.6.2017 16:06

Jos perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajoaisi kahtia, puolueesta lähtevät kansanedustajat eivät voisi viedä eduskuntapaikkojen perusteella määräytyviä puoluetukia mukanaan.

Perussuomalaisten johto uudistui Jyväskylän puoluekokouksessa. Puolueen puheenjohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho.

Hävinneiden kasvoilta paistoi pettymys Halla-ahon valinnan jälkeen. Näin kertoi Ilta-Sanomat 10.6.2017. Tämän jälkeen tapahtumat alkoivat vyöryä harvinaisen vilkkaasti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja Petteri Orpo (kok) totesivat maanantaina iltapäivällä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa, ettei keskustalla ja kokoomuksella ole näillä näkymin edellytyksiä jatkaa perussuomalaisten kanssa hallituksessa.

Eduskuntaryhmän hajoamisesta karvaita kokemuksia

Ilta-Sanomat kertoi 27.5.2015, että Juha Sipilän hallitusohjelmassa on mielenkiintoinen yksityiskohta, joka liittyy hallituspuolueiden rahoitukseen tilanteessa, jossa yksi puolueista jakaantuu tai hajoaa.

Hallitusohjelman liitteiden pöytäkirjamerkinnöistä löytyvä kirjaus kuuluu sanatarkasti seuraavasti: ”Kumotaan puoluelain (L 10/1969) 9 §:n (sellaisena kuin se nykyään on puoluelain osittaismuutoslaissa 683/2010) 1 momentin kolmas (3) lause.”

Taustalla vuoden 1972 tapahtumat

Kyseinen pykälä lisättiin puoluelakiin vuonna 1972 sen jälkeen, kun perussuomalaisten edeltäjän eli SMP:n eduskuntaryhmä oli hajonnut vaalien jälkeisen riitelyn jälkeen. Perussuomalaisten edeltäjän, Suomen Maaseudun Puolueen eli SMP:n eduskuntaryhmä hajosi 8. syyskuuta 1972. Puolueesta erotetut perustivat Suomen Kansan Yhtenäisyyden Puolueen eli SKYP:n.

Pykälä tarvittiin, jotta puoluetuki voitiin siirtää eduskuntaryhmän perustamalle, uudelle puolueelle eli SKYP:lle.

Pykälä nimettiin ”Lex Vennamoksi” SMP:n puheenjohtaja Veikko Vennamon mukaan. Kapinasta suuttunut Vennamo syytti uuteen puolueeseen loikanneita ja siten osansa puoluetuesta vieneistä kansanedustajia ”seteliselkärankaisiksi”.

Halla-aho kuittaili Timo Soinille

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) kiitteli 3.6.2017 vuonna 2015 hyväksyttyä Lex Soinia, jolla puoluelakia muutettiin siten, että eduskuntaryhmän hajotessa puolueesta lähtevät kansanedustajat eivät voi viedä eduskuntapaikkojen perusteella määräytyviä puoluetukia mukanaan.

Halla-ahon kommentti liittyi tuolloin arvioihin siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä saattaisi hajota kahtia, jos Halla-aho valittaisiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?