Outo Suomi-hiljaisuus Venäjän mediassa: Halla-ahosta ja hallitusväännöstä tuskin sanaakaan Venäjällä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Outo Suomi-hiljaisuus Venäjän mediassa: Halla-ahosta ja hallitusväännöstä tuskin sanaakaan Venäjällä

Mistä johtuu se, että perussuomalaisten uusi johtaja Jussi Halla-aho ja Suomen politiikan kaaostila eivät näytä ylittäneen viikonlopun aikana lainkaan uutiskynnystä Venäjän johtavassa valtiollisessa mediassa?

12.6.2017 13:08

On kuin Venäjän media olisi päättänyt yksituumaisesti vaieta Suomen viime aikojen poliittisen elämän kuohuttavimmasta viikonlopusta.

IS etsi maanantaiaamuna Yandexin hakukoneella venäläismedian uutisia perussuomalaisten uudesta puheenjohtajasta ja Suomen orastavasta hallituskriisistä, mutta tulos oli yllättävän laiha.

Venäjän johtavasta valtiollisesta mediasta ei löytynyt yhtään uutista Halla-ahosta eikä edes ulkoministeri Timo Soinin ulkoministeripestin mahdollisesta loppumisesta. Venäjän valtiollinen media ei ole siteerannut viikonlopun aikana myöskään lainkaan suomalaisia keskusteluja mahdollisesta hallituksen kaatumisesta. Myöskään presidentti Sauli Niinistön kannanotot Kultarannassa eivät ole saaneet palstatilaa Venäjän johtavissa medioissa.

Ainoat harvat uutiset Halla-ajon valinnasta löytyivät maanantaiaamuna Venäjän mediakentän riippumattomista ja ei-valtiollisista medioista.

Pietarissa toimitettava uutispalvelu Fontanka oli kertonut lauantaina lyhyesti, että Halla-aho valittiin perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi. Fontanka oli uutisoinut juttunsa: ”Perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittiin poliitikko, joka on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan”.

Radio Free Europen venäjänkielinen palvelu Radio Svoboda puolestaan oli uutisoinut lauantaina Reutersin uutista siteeraten, että ”äärikansallismielinen valittiin perussuomalaisten johtoon”. Halla-ahosta löytyi myös joitakin yksittäisiä juttuja esimerkiksi kazakstanilaisilta ja virolaisilta venäjänkielisiltä sivustoilta.

Suomea seurataan yleensä tarkkaan

Venäjän valtiollisen median Suomi-hiljaisuus näyttää erikoiselta, sillä normaalisti venäläismedia seuraa Suomen politiikan käänteitä hyvin tarkkaan. Esimerkiksi perussuomalaisten maahanmuuttokriittinen politiikka on ollut Venäjän median erityisen huomion kohteena aiemmin.

Yhtenä selittävänä tekijänä voi pitää sitä, että Venäjällä juhlitaan tänään maanantaina 12. kesäkuuta Venäjän itsenäisyyspäivää, joten maassa on vietetty pitkää viikonloppua.

Juhlapäivät eivät kuitenkaan voi täysin selittää Suomi-uutisten liki olematonta huomiota, sillä Venäjän valtiollinen media on ollut usein ripeänä juuri viikonloppuisin esimerkiksi uutisoidessaan Suomen ja Venäjän välille syntyneistä lapsikiistoista. Tämä on johti takavuosina esimerkiksi siihen, että lapsikiistat ehtivät paisua viikonlopun aikana Venäjän mediassa valtaviin mittasuhteisiin ennen kuin suomalaiset viranomaiset ehtivät edes herätä miettimään, miten syytöksiin voisi mahdollisesti vastata.

Näyttää myös siltä, että Venäjän media ei ole lomaillut viikonlopun aikana aivan täysin. Venäjänkielisestä mediasta löytyy esimerkiksi kymmeniä uutisia siitä, kuinka Suomi hävisi Ukrainalle jalkapallon MM-karsintaottelussa. Venäjä media oli huomioinut myös sen, että Suomen pääministeri Juha Sipilä osallistui lauantaina Tallinnassa vietettyihin Suomi 100 -juhlallisuuksiin.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Rossija Segodnja oli puolestaan noteerannut EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin vierailun Kultarannassa, mutta kyseisessä uutisessa raportoitiin ainoastaan hänen lausunnoistaan maailmalla käynnissä olevasta ”systeemin vastaisesta liikkeestä”.

Venäjän median hiljaisuudesta syntyykin mielikuva, että valtiolliset tiedotusvälineet eivät joko ole tienneet miten heidän ”pitäisi” suhtautua Halla-ahon valintaan ja Suomen hallituskaaokseen – tai että hiljaisuus on jostain syystä harkittu yhteinen linja.

Aamuyhdentoista jälkeen maanantaina venäjänkielinen kansallismielinen sivusto Russkaja narodnaja linija heräsi vihdoin Halla-ahon valintaan julkaisemalla uutisen, jossa kommentaattorina oli käytetty dosentti Johan Bäckmania. Halla-ahosta maalailtiin uutisessa kuvaa hyvin venäläisvastaisena ja ”russofobisena” poliitikkona, joka kannattaa Ukrainan ”junttaa”, mikä on venäläismielisten käyttämä halventava nimitys Ukrainan nykyjohdosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?