Asiantuntija: On äärimmäisen poikkeuksellista, jos hallituspohjaa muokataan henkilökysymyksiin liittyen

Hallituspuolueiden puheenjohtajien aamupäivän kokous on ratkaiseva hallitusyhteistyön kannalta, arvioi johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

12.6.2017 11:26

Pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho ovat koolla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

– Ilmiselvän vakavasti pohditaan, voidaanko tällä nykyisellä kokoonpanolla ja hallituspohjalla mennä, Markku Jokisipilä sanoo.

Hänen mukaansa hallituspohjan muuttaminen henkilökysymysten perusteella olisi harvinaista. Kysymys on ollut siitä, miten hallitusyhteistyö sujuisi kokoomuksen ja keskustan sekä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten välillä.

– Kyllä tilanne on edelleen se, että jos hallituspohjaa lähdetään muokkaamaan henkilökysymykseen liittyen, se on äärimmäisen poikkeuksellinen juttu, Jokisipilä sanoo.

Halla-aho: Katsotaan nyt

Perussuomalaisten Halla-aho saapui aamukymmeneltä sateen keskellä pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan.

Mustalla autolla paikalle tullut Halla-aho kertoi toimittajille, että oli menossa hyvillä mielin neuvotteluihin Sipilän ja Orpon kanssa. Halla-aho sanoi, ettei hänellä ollut tuossa vaiheessa kerrottavana ajatuksia hallitusyhteistyöstä.

Perussuomalaisten johtohenkilöitä oli koolla jo aamulla puoluetoimistolla Helsingin keskustassa. Paikalla olivat Halla-ahon lisäksi ainakin puoluevirkailija Matti Putkonen ja tiettävästi myös puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Aamukahdeksalta puoluetoimistolle saapunut Halla-aho viittasi sateiseen säähän ja sanoi paikalla oleville toimittajille, että poliittisesti tunnelmat olivat hieman samansuuntaiset.

Halla-aho ei osannut arvioida, onko edessä tiukkaa vääntöä vai levollisempi päivä.

– Sitä on vaikea sanoa, katsotaan nyt, hän kommentoi.

Halla-aho poistui puoluetoimistolta kohti Kesärantaan puoli kymmenen maissa aamupäivällä.

Ratkaisuja tänään vai myöhemmin?

Jokisipilän mukaan olisi yllättävää, jos perussuomalaisten jatkosta hallituksessa tulisi tietoa jo tänään.

– Kyllä uskoisin, että neuvotteluprosessi jonkin aikaa ottaa. Varmaan tämän viikon aikana saadaan selvyyttä asiaan, hän sanoo.

Jos hallitusyhteistyö nykyisten kolmen puolueen kesken jatkuu, riskit liittyvät Jokisipilän mukaan siihen, kuinka tiukasti Halla-ahon perussuomalaiset hallitusohjelmaa tulkitsee.

– Siellä on tietysti kohtia, niin kuin aina (hallitus)ohjelmassa, joita voi tulkita tiukasti ja kirjaimellisesti tai sitten vähän löysemmin.

Jokisipilä uskoo, että Halla-ahon tavoitteena on, että esimerkiksi hallituksen turvapaikkapoliittista ohjelmaa tulkittaisiin mahdollisimman tiukasti ja kirjaimellisesti.

KD ja Rkp vaihtoehtoja?

Jos nykyisen hallituspohjan yhteistyö kariutuisi, todennäköisimpinä vaihtoehtoina keskustan ja kokoomuksen hallituskumppaneiksi on pidetty kristillisdemokraatteja ja Rkp:tä.

– Katsoisin, että kokonaisuudessaan sote(-uudistus), maakuntauudistus ja valinnanvapauskin ovat suurin piirtein isoilta linjoiltaan hyväksyttävissä sekä kristillisdemokraateilla että Rkp:lla, Jokisipilä arvioi.

Rkp:lle tärkeä kysymys mahdollisissa uusissa hallitusneuvotteluissa olisi Vaasan keskussairaalan tilanne.

Hallitus on aikonut lakkauttaa Vaasan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen osana sote-uudistusta. Suunnitelma on aiheuttanut huolta etenkin alueen ruotsinkielisen väestön keskuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?