Kommentti: Perussuomalaiset leimasi passin oppositioon: ”Halla-aho yrittää tehdä itsestään marttyyrin”

Kun perussuomalaisten johto meni yhdellä vallankeikautuksella halla-aholaisten nuiviin kouriin, puolue leimasi passinsa oppositioon, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

12.6.2017 10:40

Politiikassa tilanteet muuttuvat kuin viidakkosodassa, äkkinopeasti.

Timo Soinin perintö vedettiin vessanpytystä lauantaina muutamassa tunnissa, kun maahanmuutto- ja EU-vastainen Soinin käenpoika Jussi Halla-aho kaappasi kumppaneineen koko puolueen.

Soini muistetaan jatkossa siitä, että hän rakensi puolueestaan halla-aholaisten hyppytornin. Tässä asiassa Soini saa katsoa peiliin. Näpit paloivat, kun puolueen kannatus piti saada tappiin keinolla millä hyvänsä.

Samalla Halla-ahon uusi Perussuomalaiset lunasti passin oikopäätä oppositioon.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) näyttänevät Halla-aholle ovea jo tänään maanantaina, sillä mitään aikalisää on turha ottaa. Lopullinen päätös venyy korkeintaan tiistaille, kiitos pakollisten poliittisten kasvojenpesujen.

Näytelmään kuuluu, että Halla-aho yrittää tehdä itsestään marttyyrin, joka heitetään hallituksesta ulos – ja Sipilä toimii toisinpäin.

Soinille on jo ehdotettu myös uuden, oman puolueen perustamista. Jos hän tekisi sen pikapikaa, suurin osa persujen ryhmästä seuraisi mukana ja perussuomalaisten nykyinen ministerivitja voisi jatkaa.

Sillä tempulla Soini tekisi historiaa, mutta ajatus jäänee teorian tasolle.

Kokoomus ainakaan ei missään tapauksessa voi jatkaa perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa. Ei kepukaan, jos Santeri Alkion perinnöstä on mitään jäljellä.

Seuraa hallituksen dramaattista päivää täältä.

Kun Halla-aho aikoo itse siirtyä Brysseliin, hänen maanpäällisiksi poliittiseksi edustajikseen Suomeen jäävät varapuheenjohtajat Laura Huhtasaari,Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola. Halla-aholla on korkeimman oikeuden tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, Hakkarainen on saanut tyytyä samassa asiassa vain käräjäoikeuden tuomioon. Huhtasaari puolestaan hyppi riemusta, kun Donald Trump irrotti USA:n Pariisin ilmastosopimuksesta. Eerolan dildobändistä nyt ei jaksa todeta mitään. Jne. Jne.

Ja heistä ministereitä? Tai hallituspolitiikan linjaajia?

Ajatuskin on mahdoton. Jopa naurettava.

Uusi hallitus perjantaiksi?

Sipilä kertoi jo eilen pääministerin haastattelutunnilla, että hänellä on päässään prosessikaavio, jonka mukaan edetään.

Sipilä kertoi tyhjentäneensä kalenterinsa kolmeksi päiväksi, joka ennakoi siis kolmen päivän neuvotteluita ja sitä, että nopeimmillaan maassa on jo perjantaina uusi hallitus, jossa keskustan ja kokoomuksen lisäksi ovat Rkp ja kristillisdemokraatit.

Muitakin kuvioita voi olla – jopa neuvottelut Sdp:n kanssa – mutta ne eivät ole todennäköisiä.

Kaikkein tärkeintä Sipilän uudellekin hallitukselle on joka tapauksessa saada soteratkaisu maaliin – kaikki muu on sille alisteista.

Sipilän kannattaakin viheltää peli poikki heti ilman jatkoaikoja. Jos perussuomalaiset eivät aiheuta vielä tänään maanantaina ongelmia, kolmen viikon päästä ei ole mitään takeita, mitä tulee eteen, kuten Sipilä itsekin pohti. Ongelmia tulee joka tapauksessa, taatusti.

Kyse on arvoista. Ehkä niilläkin on vielä politiikassa merkitystä.

Loikkauksista täydennystä?

Rkp:n ja kristillisten myötä hallituksella on takanaan 101 paikan eduskuntaenemmistö.

Siihen se ei jää, sillä kunhan Halla-aho ja hänen vara­puheenjohtajatroikkansa pääsee vallan makuun, loikkauksia lienee luvassa. Samalla hallituksen pohja voi laajentua.

Kokoomus ja keskusta, ehkä myös Sdp saa muutaman päivän, viikon tai kuukauden sisään täydennystä perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, sillä osa edustajista tuskin voi elää uuden komennon alla. Sama ilmiö nähtäneen maakunnissa, kun vanhat smp:läiset etsivät uutta kotia.

Voiko loikkareita edes moittia? Koko puolue muuttui viikonloppuna toiseksi.

Kun uusi Perussuomalaiset pannaan oppositioon, se on kaiken lisäksi eduskunnassa täysin hampaaton.

Puolue on ollut mukana kaikissa Sipilän hallituksen päätöksissä Kreikan lainoittamisesta kilpailukykysopimukseen ja soteen, joten Ps:n edustajat eivät voi haukkua hallitusta tekemättä itsestään naurunlaista.

Kaiken lisäksi uusi Perussuomalaiset saa katsoa sivusta, kun hankalien päätösten hedelmät alkavat valua hallituspuolueiden laariin talouden nousun myötä.

Tyhmintä mahdollista touhua, tiivisti puolustusministeri – kohta entinen – Jussi Niinistö Jyväskylässä.

Viisi persuministeriä saa siis lähtöpassit. Puhemies Maria Lohela (ps) menee vaihtoon ensi helmikuussa valtiopäivien avajaisten yhteydessä, ja puhemiehen paikka siirtynee kokoomukselle.

Kristillisdemokraateille lienee luvassa yksi ministeripaikka, Rkp:lle kaksi – jos ryhmien suhteellista asemaa kunnioitetaan.

Visaisin paikka on uuden ulkoministerin valinta, johon myös presidentti Sauli Niinistö aikoo puuttua.

Ennakkoarvioiden mukaan se olisi menossa keskustalle. Vahvimpia ehdokkaita ovat ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen tai ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen, jonka presidenttiehdokkuuskaan tuskin olisi valinnan este – ehkä päinvastoin.

Seuraa hallituksen dramaattista päivää täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?