Näin Suomen hallituskriisiä puitiin ulkomailla – kaksi kokoomuksen kansanedustajaa vastusti hallituksen hajottamista

Sipilän ja Orpon mukaan edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman perussuomalaisten kanssa ei ole. ISTV seuraa tapahtumia suorissa lähetyksissä ja kaikkia hallitusta koskevia tapahtumia seurataan tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

12.6.2017 22:52 | Päivitetty 12.6.2017 23:32
  • Perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi valittiin viikonloppuna Jussi Halla-aho.

  • Pääministeri Juha Sipilä kertoi maanantaina Kesärannassa, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa ei ole mahdollinen.

  • Kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmät tukevat pääministeri Juha Sipilän päätöstä olla jatkamatta hallitusyhteistyötä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.

  • Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kokoontuu keskustelemaan hallitustilanteesta huomenna iltapäivällä.

  • ISTV seuraa päivän tapahtumia suorissa lähetyksissä.

23.29 Hallituskriisin hetki hetkeltä -liveseuranta päättyy maanantain osalta, mutta jatkuu taas tiistaiaamuna. Ilta-Sanomat seuraa Suomen ja maailman uutisia kellon ympäri.

22.50 Suomen hallituskriisiä puitiin maanantaina tiiviisti myös ulkomaisissa medioissa. IS kokosi tärkeintä uutisointia tähän artikkeliin.

22.37 Susanna Koski oli toinen Petteri Orpon ehdotusta vastustaneista kokoomuksen kansanedustajista. Hänen mukaansa uusi hallitus voi ajautua turhan huteralle pohjalle. Katso Kosken haastattelu alta.

22.18 Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen kertoi myöhään tiistai-iltana syyt sille, miksi kokoomus ei halua olla perussuomalaisten kanssa samassa hallituksessa. Eduskuntaryhmän kaksi kansanedustajaa oli kuitenkin puheenjohtaja Petteri Orpon esitystä vastaan.

22.14 Juha Sipilä kommentoi A-studiossa syitä hallituksensa hajottamiselle. Hän kommentoi myös Laura Huhtasaaren (ps) väitteitä, joiden mukaan aamun neuvottelut Jussi Halla-ahon kanssa olisivat olleet vain kulissia.

21:52 Presidentti Niinistö kertoo Ylen A-studiossa toivovansa ripeitä ja onnistuneita hallitusneuvotteluita, jotta normaalitilanteeseen voidaan palata mahdollisimman nopeasti.

– Kyllä minä olen täällä valmistautunut juhannukseenkin olemaan, hän sanoo.

Jos hallitus ei Niinistön mukaan vain tunnu syntyvän, niin silloin päädytään uusiin vaaleihin. Se olisi Niinistön mukaan kuitenkin äärimmäinen tilanne.

Ulkoministerin nimitystä presidentti kommentoi sanomalla, että Suomi tarvitsee asiansa osaavan ja vastuunsa tuntevan ulkoministerin.

21:45 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi Kultarannasta käsin Ylelle uskovansa, että hallituksen arvoeroa peilattiin myös hallituksen jatkotyötä silmällä pitäen.

Hän ei suostunut luonnehtimaan perussuomalaisten puoluetta uuden johdon nimittämisen jälkeen.

– Se on meillä vielä näkemättä. Se, että puolueen ministerit häviävät viittaa siihen, että jotain muutakin muuttuisi, Niinistö sanoi.

21:33 Vihreiden Ville Niinistön mukaan olisi kaikille reilua, että Suomessa järjestettäisiin nyt ennenaikaiset vaalit.

21:31 Sdp:n Antti Rinne vakuuttaa, että hallitus on viemässä Suomea niin pahasti väärään suuntaan, ettei puolue voisi olla siinä mukana. Myös vasemmiston Li Anderssonin mukaan hallitusyhteistyö vaatisi puolueelta uusia vaaleja.

Li Andersson myös pyysi kd:tä ja rkp:tä pysymään opposition kriittisessä linjassa, eikä taipumaan hallituksen tahtoon.

21:30 Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan Vaasan ympärivuorokautisen päivystyksen palauttaminen ei ole rkp:lle ehdoton asia.

– Emme ole yhden asian puolue, vaan haluamme, että Suomessa on toimintakykyinen hallitus, Henriksson sanoo.

21:25 Ylen A-studiossa vierailleen Petteri Orpon mukaan hallituksen ajamat maakunta- ja soteuudistukset täytyy saada maaliin hallituskokoonpanosta huolimatta. Erityisesti Orpo haluaa pitää jatkossakin kiinni sote-uudistuksen valinnanvapaudesta.

– Hallitusneuvottelut ovat varmasti aina hankalat. Ne alkavat todennäköisesti huomenna, Orpo sanoi.

21:20 Laura Huhtasaaren mukaan perussuomalaiset ei ollut lähdössä hallituksesta, vaan hänen mukaansa lähtöä voisi harkita pääministeri Juha Sipilä. Huhtasaari vierailee Ylen A-studiossa.

Huhtasaaren mukaan ne puolueet, jotka eivät aio noudattaa hallitusohjelmaa, voisivat lähteä.

Sipilä kertoi lähetyksessä, että uusien vaalien järjestäminen olisi se viimeinen vaihtoehto.

20:55 Keskustan lisäksi myös kokoomuksen eduskuntaryhmä tukee Sipilän päätöstä olla jatkamatta hallitusyhteistyötä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa. Asian vahvisti STT:lle kokoomuksen eduskuntaryhmän johtaja Kalle Jokinen.

20:37 Antti Kaikkosen mukaan hallitustunnustelut voivat alkaa jo huomisiltana tai keskiviikkona, kertoo STT.

20:18 Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoo Twitterissä, että pääministeri Sipilä saa esitykselleen keskustan eduskuntaryhmältä yksimielisen tuen.

– Edellytyksiä jatkaa hallitusyhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa ei ole, Kaikkonen kirjoittaa.

20:00 Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kiittää Twitterissä pääministeri Sipilää kieltäytymisestä hallitusyhteistyöstä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.

– Kiitokset arvojohtajuudesta! Arvot ja toimenpiteet niiden toteuttamiseksi kirjattava tulevaan hallitusohjelmaan, Pimiä kirjoittaa.

19:39 Perussuomalaisten toisen varapuheenjohtajan Teuvo Hakkaraisen mukaan hallituksen reaktio tuli perussuomalaisten puoluejohdolle yllätyksenä.

Hakkarainen kertoo kokevansa, että puolue tuli petetyksi. Hakkaraisen mukaan uusi puoluejohto ei ole vielä keskustellut perussuomalaisten tulevaisuudesta.

19:32 Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari tuuraa Jussi Halla-ahoa Ylen illan A-studion keskustelussa. Ylen tänään klo 21 alkavaan erikoislähetykseen saapuvat Sauli Niinistö, Juha Sipilä, Petteri Orpo, Antti Rinne, Ville Niinistö, Li Andersson, Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah.

19:25 Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari uskoo, että Jussi Halla-ahon pääministeri Sipilän ja kokoomuksen Orpon kanssa tänä aamuna käymät neuvottelut olivat pelkkä kulissi. Huhtasaari kirjoittaa uskovansa, että päätös oli tehty jo ennen neuvotteluja.

– Tulee mieleen, oliko hallituksella (kok ja kesk) edes missään vaiheessa aikomusta toteuttaa Meidän kirjauksiamme, Huhtasaari kysyy.

19:12 Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman pitää hallitusyhteistyön katkaisemista perussuomalaisten kanssa virheenä.

– On totta, että monia käytännön hankaluuksia ja erimielisyyksiä olisi varmasti ilmennyt PS:n uuden johdon kanssa. Mutta niin se on hallitusyhteistyössä aina, millä tahansa hallituspohjalla, Rydman sanoo Facebook-sivuillaan.

Rydmanin mukaan kokoomus on kyennyt toimimaan samassa hallituksessa myös Arhinmäen ja Ville Niinistön kanssa, jotka ovat hänen mukaansa paljon kauempana kokoomuksen linjoista kuin Halla-aho.

18:58 Perussuomalaisten ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi lauantaina äänestetty kansanedustaja Laura Huhtasaari kertoo Ylelle olleensa valmis jäämään hallituksen ulkopuolelle, mikäli hänen poliittiset linjauksensa olivat liikaa hallituskumppaneille.

18:25 Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu Kesärannassa kello 19. ISTV aloittaa suoran lähetyksen paikan päältä noin kello 18.45.

18:18 Petteri Orpo kommentoi blogissaan perussuomalaisten uutta johtoa kirjoittamalla, että uudet tehtävät eivät pyyhi pois aiemmin sanottua tai kirjoitettua.

– Kokoomus on mukana vain sellaisessa hallituksessa, joka on sitoutunut näihin kestäviin länsimaisiin arvoihin. --- Emme hyväksy minkäänlaista syrjintää, rasismia tai vihapuhetta, Orpo kirjoittaa.

18:06 Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii Facebookissa politiikan U-käännöstä. Hänen mukaansa sdp on valmis hallitusvastuuseen vain uusien vaalien kautta.

17:33 Sipilän mukaan Halla-aho oli tämänaamuisissa keskusteluissa rehellinen ja avoin. Sipilän mukaan hän vakuutti keskustelussa, että hänellä on halu jatkaa hallituksessa.

17:25 Uusi hallituskokoonpano voi vaatia pääministeri Sipilän mukaan muutoksia hallitusohjelmaan ja hän pitää mahdollisena, että maakunta- ja soteuudistukset voidaan joutua avaamaan uuden hallituksen myötä.

17:24 Sipilän mukaan Halla-aho ei maininnut nimiä uusiksi perussuomalaisten ministereiksi. Mutta sen kuvan Sipilä kertoo saaneensa, ettei lopputulos välttämättä olisi hänen hyväksyttävissään.

17:22 Pääministeri Sipilä uskoo, että uuden hallituksen muodostamisesta voi tulla pitkä ja vaikea prosessi. Hän kertoo kuitenkin, että uusi hallitus pyritään saamaan kokoon mahdollisimman nopeasti.

17:20 Pääministeri Juha Sipilän mukaan EU:n kehittämisen ja unionissa pysyminen osalta Halla-ahon ajatukset poikkeavat siitä, mitä hallitusohjelmaan on kirjattu.

– Halla-aho vastustaa integraation syventämistä. Tähän ei voi tulla epävarmuutta.

Sipilä kertoo pelkäävänsä, että päätöksenteko hallitus menee mahdottomaksi.

17:15 Petteri Orpon mukaan kynnyskysymykset Halla-ahon perussuomalaisten kanssa syntyivät hallituksen ohjelmallisista kysymyksistä, arvoista ja toimintakyvystä.

Suurin kysymysmerkki on Orpon mukaan kuitenkin Halla-ahon toimiminen Brysselistä. Orpo epäilee sitä, kuinka toimintakykyinen puolue perussuomalaiset tällä hetkellä on.

17:10 Pääministeri Sipilä keskustelee vielä hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kanssa ja päättää hallituksen jatkamisesta sen jälkeen huomenna.

Myös Halla-ahon toimiminen puheenjohtajana Brysselistä käsin vaikutti päätökseen.

17:05 Pääministerin mukaan hallituksen arvopohjan ero on nyt kasvanut liian suureksi ja hallituksen toimintakyky kyseenalaistui.

– Kun riski on olemassa, niin velvollisuutemme on hakea sellainen ratkaisu, jossa uskomme sen säilyvän, Sipilä sanoi.

Hän kiittää Halla-aho hyvästä keskustelusta. Hän on älykäs puoluejohtaja, Sipilä sanoo.

Hallitusohjelman yksityiskohdasta oltaisiin voitu päästä yhteisymmärrykseen, myös maahanmuutto-ohjelmasta ja Eurooppa-asioista, Sipilä sanoo.

– Arvo-pohja ei kuitenkaan osunut yhteen. Tässä tuli sitten se kysymysmerkki, Sipilä sanoo.

17:00 Pääministeri Juha Sipilän ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon tiedotustilaisuus Kesärannasta on alkanut. IS lähettää tiedotustilaisuuden suorana.

16:31 Sekä sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajat ovat uusien vaalien järjestämisen kannalla, eivätkä pidä hallitusyhteistyön mahdollisuutta kokoomuksen ja keskustan kanssa todennäköisenä. Kd ja rkp jatkavat edelleen keskustelua asiasta.

16:20 Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi hallituksen kaatumista vasta huomenna tiistaina iltapäivällä kello 15.

16:10 Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi ei ole vakavassa kriisissä, maa jatkaa menoaan. Niinistö kommentoi hallituskriisiä Kesärannasta.

– Toivon, että maahan saadaan mahdollisimman pian parlamentaarinen hallitus, Niinistö sanoo.

16:00 Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoittaa Facebookissa pitävänsä uusia vaaleja parhaana vaihtohtona hallituksen nykytilanteessa.

– Silloin mitattaisiin puolueiden nykylinjan kannatus. Silloin Halla-ahon perussuomalaisten linja testattaisiin heti vaaleissa, Niinistö sanoo.

Niinistö kertoo myös pitävänsä Sipilän hallituksen kaatumista oikeana päätöksenä. Niinistön mukaan vihreät ei aio lähteä neuvottelemaan osallistumisesta hallitukseen.

15:51 Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson pitää erittäin epätodennäköisenä, että vasemmistoliitto lähtisi hallitukseen, kertoo STT. Anderssonin mielestä mukaan lähteminen vaatisi suuria muutoksia talouspolitiikkaan.

15:45 Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen kertoi aiemmin päivällä puolueen johdon kokoontuvan vielä tänään illalla. IS:n tavoittama Hakkarainen ei vielä tiennyt, mihin kellonaikaan. Hakkarainen kertoi olevansa vielä Jyväskylässä. Hän arveli Jussi Halla-ahon tiedottavan asiasta.

15:40 SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi Facebookissa, että SDP on valmis hallitusvastuuseen, mutta se on mahdollista vain uusien vaalien kautta.

15:37 Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu keskustelemaan hallitustilanteesta Kesärannassa tänään klo 19. Kokoomuksen eduskuntaryhmä kokoustaa eduskunnassa klo 19.30.

15.00 RKP:n ja KD:n varapuheenjohtajat kertovat IS:lle, että hallitustyöskentely kiinnostaa, mutta ei hinnalla millä hyvänsä. Myös RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan RKP on valmis istumaan neuvottelupöytään uutta hallitusta muodostettaessa. Hän kommentoi asiaa hetki sitten STT:lle.

Henrikssonin mukaan RKP:ssa keskustellaan lähipäivinä asiasta.

14.30 Halla-aho kommentoi Facebookissa: Pääministeri ilmoitti hetki sitten, että maahanmuuttoa koskevien kirjausten nykyistä tarkempi noudattaminen ei ole mahdollista.

14.20 Pääministeri Sipilä Twitterissä: Info Kesärannassa klo 17.00

14.09 Sipilä ja Orpo Twitterissä: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa.

Hallitus on siis kaatunut.

14.00 Kesärannasta poistuivat kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen sekä Ben Zyskowicz. Myös ministeri Kai Mykkäsen (kok) nähtiin poistuvan paikalta.

13.30 RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolue ei ole valmis hyppäämään suin päin hallitukseen, jos nykyinen hallituspohja hajoaa, kertoo STT.

Henriksson kommentoi STT:lle, että RKP on hallituksen hajotessa valmis katsomaan, löytyykö uutta pohjaa, jonka puitteissa voitaisiin päästä eteenpäin. Hallitusohjelma pitäisi tällaisessa tapauksessa neuvotella Henrikssonin mukaan kokonaan uusiksi.

13.15 Perussuomalaisten puheenjohtajisto on koolla tänä iltana, kertoo puolueen toinen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen STT:lle.

Perussuomalaisten hallituskumppaneiden keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät ovat myös koolla illalla. Lisäksi kokoomuksen puoluehallitus pitää puhelinkokouksen illalla.

12.30 Autoja saapui Kesärantaan ja toisia poistui. Paikalla oli ainakin kokoomuksen väkeä. On epäselvää, keitä keskustalaisista on paikalla pääministeri Sipilän lisäksi.

Ensimmäisenä paikalle saapui kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen. Pesonen totesi, että hetken päästä ollaan viisaampia.

Pesosen jälkeen paikalle saapui musta auto, jonka kyydissä oli Orpon erityisavustaja Mikko Kortelainen. Hän tervehti autosta ja ajoi sisälle Kesärantaan.

Joitakin minuutteja myöhemmin paikalle saapui taksilla Ben Zyskowicz. Zyskowicz sanoi, ettei vielä ole mitään tiedotettavaa ja asteli sateenvarjoineen sisään Kesärantaan. Zyskowiczin mukaan tilanteesta ei ole tihkunut tietoja, vaan ainoa tihku on sadetta.

Keskustalaisista paikalla on nähty aamulla ainakin Juha Rehula sekä Anu Vehviläinen.

12.00 Halla-ahon nähtiin poistuvan Kesärannasta mustalla Mersulla.

Hallituspuolueiden johtajat punnitsivat aamupäivällä edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkolle. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi eilen, että tänään ratkeaa, pysyykö hallitus kasassa perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

11.00 neuvotteluissa näytti olevan taukoa. Ainakin Halla-aho liikkui Kesärannan pihalla ja paikalta poistui yksi auto.

10.00 vähäpuheinen Jussi Halla-aho saapui Kesärantaan mustalla Mersulla täsmällisesti kello kymmeneksi. Paikalla myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoi IS:lle aamulla, että Sipilä on soittanut kaikille puheenjohtajille.

Halla-ahon päivä alkoi aamulla jo kello 8 aikaan perussuomalaisten puoluetoimistolla Helsingin keskustassa. Kokoukseen saapuessaan Halla-aho viittasi sateiseen säähän ja sanoi, että poliittisesti tunnelmat omat hieman samansuuntaiset.

Halla-aho arvioi puoluetoimistolle saapuessaan, että on vaikea sanoa, millainen neuvottelupäivästä on tulossa.

Perussuomalaisten puoluetoimistolle saapuivat aamulla Halla-ahon lisäksi ainakin puoluevirkailija Matti Putkonen sekä ilmeisesti myös puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Helsingissä satoi maanantaina aamupäivällä vettä.

Jussi Halla-aho poistuu Kesärannasta.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on sanonut, että yhteistyön edellytyksiä on harkittava vakavasti. Orpon mukaan perussuomalaiset on nyt eri puolue kuin kaksi vuotta sitten, joten nyt täytyy käydä tarkkaan läpi se, ovatko hallitusohjelman periaatteet ja arvopohja voimassa.

Halla-aho sanoi eilisessä linjapuheessaan, että olisi valitettavaa, jos maan hallitus hajoaisi henkilökysymyksiin. Halla-aho sätti kokoomusta hallituksen nurkkaan ajamisesta ja arveli, että kokoomusta tuntuu hiertävän perussuomalaisten uuden puheenjohtajiston henkilövalinnat, ei poliittinen linja.

Myllerrys perussuomalaisten johdossa vaikuttaa todennäköisesti myös hallituksen kokoonpanoon. Puheenjohtaja Halla-aho on toivonut, että edeltäjänsä Timo Soini luopuisi ulkoministerisalkustaan.

Sipilä korosti eilen, että uusien ministerien nimittäminen hallitukseen ei ole pelkästään perussuomalaisten sisäinen asia.

– Myöskin ministerinimien täytyy nauttia muiden ryhmien luottamusta. Ministeriniminä ei voi olla ihan ketä tahansa, Sipilä sanoi Ylellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?