Tutkija: Hallituspohjan muokkaaminen henkilökysymyksen takia olisi poikkeuksellista

Hallituspuolueiden johtajat kokoontuvat aamupäivällä punnitsemaan edellytyksiä hallitusyhteistyön jatkolle.

Markku Jokisipilä.

12.6.2017 8:17 | Päivitetty 12.6.2017 8:52

Hallituspuolueiden puheenjohtajien aamupäivän kokous on ratkaiseva hallitusyhteistyön kannalta, arvioi johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

– Ilmiselvän vakavasti pohditaan, voidaanko tällä nykyisellä kokoonpanolla ja hallituspohjalla mennä, Jokisipilä sanoo.

Jokisipilä kertoo, että olisi yllättynyt, jos perussuomalaisten jatkosta hallituksessa tulisi tietoa jo tänään.

– Kyllä uskoisin, että neuvotteluprosessi jonkin aikaa ottaa. Varmaan tämän viikon aikana saadaan selvyyttä asiaan.

Pääministeri, keskustan Juha Sipilä ja valtiovarainministeri, kokoomuksen Petteri Orpo tapaavat perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kello 10 pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Pääministeri Sipilä sanoi eilen, että tänään ratkeaa, pysyykö hallitus kasassa perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen jälkeen. Sipilä on kertonut tyhjentäneensä kalenterinsa koko alkuviikoksi, jotta asiat voidaan käydä läpi kunnolla.

Turun yliopiston Jokisipilä arvioi, että hallituspohjan mahdollinen muokkaaminen henkilökysymykseen eli perussuomalaisten uuteen johtoon liittyen olisi äärimmäisen poikkeuksellista.

Kysymys on ollut siitä, miten hallitusyhteistyö sujuisi kokoomuksen ja keskustan sekä Halla-ahon johtamien perussuomalaisten välillä.

– Kyllä tilanne on edelleen se, että jos hallituspohjaa lähdetään muokkaamaan henkilökysymykseen liittyen, se on äärimmäisen poikkeuksellinen juttu, Jokisipilä sanoo.

Maahanmuuttovastainen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho nousi perussuomalaisten johtoon viikonloppuna. Myllerrys perussuomalaisten johdossa vaikuttaa todennäköisesti myös hallituksen kokoonpanoon. Puheenjohtaja Halla-aho on toivonut, että edeltäjänsä Timo Soini luopuisi ulkoministerisalkustaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?