Kommentti: Halla-aho saattoi saada jo ensimmäisenä päivänään mahtavan vastustajan

Presidentti Sauli Niinistö huolestui Jussi Halla-ahon pelistä. Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja saattoi jo ensimmäisenä päivänään saada mahtavan vastustajan, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

11.6.2017 20:54

Jussi Halla-aho on ollut vasta vuorokauden perussuomalaisten puheenjohtajana, mutta hänen valintansa on jo saanut aikaan suurimman sekamelskan suomalaisessa politiikassa herran aikoihin.

Sunnuntaina Halla-ahon vastapelureihin yhtyi presidentti Sauli Niinistö. Hän muistutti Kultarannassa, että ulkoministerin henkilöön on presidentilläkin sanansa sanottavana. Halla-aho painostaa ulkoministerin paikalta edeltäjäänsä Timo Soinia. Soini on saanut kiitosta ammattimiehenä, joka on jättänyt puoluepoliittiset puheet sivuun maan asioita hoitaessaan. Niinistö taitaa pelätä nyt mitä sieltä tulee.

Maltillisin vaihtoehto olisi Halla-aholle hävinnyt Sampo Terho, joka kelpasi jo Eurooppa-ministeriksi. Nyt mies olisi sama, mutta puolue eri ja se huomattaisiin Euroopassakin. Niinistö tekee selväksi, että tässä Halla-aholla ei ole pelin paikkaa. Niinistön korvia särkee myös, kun perussuomalaiset puhuvat uudella innolla EU-erosta. Hänelle EU on Suomen turvallisuuden tärkeitä kulmakiviä.

Halla-aholla on varastossa pirullinen keino tehdä kiusaa Niinistölle. Tämä haluaa ehdolle presidentiksi kansanliikkeen keulassa. Tosin ja tietysti Niinistön vanha puolue kokoomus on kyllä hänen tukenaan. Vielä viime viikolla ei ehkä olisi ollut ihan mahdotonta, että perussuomalaisetkin olisi ollut. Puolueessa puhuttiin, että oman ehdokkaan asettaminen ei kannata.

Jos Niinistö nyt hyväksyisi perussuomalaisten tuen, se olisi valtava apu vihreiden Pekka Haavistolle, jonka kampanja muuten tuskin aivan liekeissä loimuaa.

– En usko, että tämä uusi puolue minua ehdokkaakseen asettaa. Eikä taida olla sellaista vaaraakaan, kun kukaan ei ole kysellyt, Niinistö vastasi IS:lle sunnuntaina.

Eikä taitaisi Niinistö ovea avata, jos tulisi kysymään. Hän huomautti sunnuntaina, että Halla-aho ja perussuomalaisten varapuheenjohtajaksi valittu Teuvo Hakkarainen eivät ole julkisesti juuri niitä puheita peruneet, joista heille tuomioita rapsahti.

Sauli Niinistö haluaa tulla valituksi toiselle kaudelle koko kansan presidenttinä. Perussuomalaisilla ei siihen kuvaan asiaa ole.

Halla-ahon johdolla puolue jatkaa tukevasti kohti vallan marginaalia. Saa nähdä seuraavatko harvenneet äänestäjät perässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?