Sauli Niinistö kommentoi hallituskriisiä Kultarannassa: Presidentin mielipidettä ulkoministeristä pitää kysyä

Presidentti Sauli Niinistö soimi Kultarannassa ”uutta perussuomalaista puoluetta”.

Presidentti Sauli Niinistö puhui sunnuntaina Kultarannassa.

11.6.2017 17:37

Presidentti Sauli Niinistön mukaan ”hyviin tapoihin on kuulunut”, että presidentiltä kysytään mielipidettä ulkoministerin henkilöstä. Niinistö kommentoi tilannetta, joka on syntynyt, kun perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho haluaa entisen puheenjohtajan Timo Soinin vetäytyvän takariviin. Tämän on tulkittu merkitsevän ulkoministerin paikan jättämistä.

Niinistö sanoi Kultarantakeskusteluja tiedotustilaisuuden alussa nimenomaan odottavansa Soinia ja kokoomuksen puheenjohtajaa valtiovarainministeri Petteri Orpoa Kultarantaan selventämään hallitustilannetta.

– Tämä on aivan uusi perussuomalainen puolue, kun koko puheenjohtajisto vaihtui, Niinistö kommentoi Halla-ahon puhenjohtajuutta.

Niinistöltä kysyttiin Halla-ahon ja perussuomalaisten uuden varapuheenjohtajan Teuvo Hakkaraisen tuomioista. Presidentti totesi, että tuomiot on periaatteessa suoritettu, mutta:

– Jos on saanut tuomion, olisi hyvä parantaa tapansa. En ole huomannut, että tällaisia puheenvuoroja olisi käytetty, joissa olisi luovuttu aiemmista puheista selkeästi, Niinistö sanoi.

– Heillä on aika tehtävä vakuuttaa, että elementit jotka johtavat tuomioon, ovat poissa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini.

Vielä huolestuttavampana Niinistö pitää perussuomalaisten puheita EU-erosta. Hänen päävieraansa Kultarannassa on EU:n korkea edustaja Federica Mogherini, jonka kanssa hän on keskustellut EU:n puolustuksen kehittämisestä ja turvallisuudesta.

– Minua korvissani särähtää, jos joku sanoo, että Brysselistä on eroon päästävä.

Perussuomalaiset eivät ole vielä valinneet presidenttiehdokasta. Joissain puheissa puolueessa on puhuttu asettumisesta suoraa Niinistön kansanliikkeen taakse.

– En usko, että tämä uusi puolue minua ehdokkaakseen asettaa. Eikä taida olla sellaista vaaraakaan, kun ei ole kukaan perään kysellyt, Niinistö sanoi.

Hän vaikutti tyytyväiseltä, jos asia hoituu näin. Niinistö sanoi, että kansanliike on tarkoitettu lähinnä yksittäisille kansalaisille. Niinistö muistutti, että ei presidenttinä voi puuttua hallituspohjaan tai hallituksen eronpyyntöön. Hänen mukaansa presidentin ministerien nimitysoikeus on muodollista luokkaa, paitsi ”ulkoministerin kohdalla vähän muutakin”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?