Halla-aho piti ensimmäisen linjapuheensa: ”Kokoomus ajaa itseään ja hallitusta hankalaan nurkkaan”

Halla-aho epäili linjapuheessaan, että kokoomuksella olisi jotain henkilökohtaista uutta perussuomalaisten johtoa vastaan.

Jussi Halla-ahon puhe päätti Perussuomalaisten puoluekokouksen.

11.6.2017 17:02

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi lauantaina äänestetty Jussi Halla-aho totesi sunnuntaina Jyväskylän puoluekokouksessa pitämässään linjapuheessa ymmärtävänsä, että hallitusyhteistyö on kompromissi.

Hallituskumppanit ovat varoitelleet, että hallitusohjelmaa ei perussuomalaisten takia neuvotella uudelleen, vaikka emme ole sellaista vaatineetkaan, hän sanoi.

– Ymmärrämme, että hallitusohjelma on kolmen puolueen kompromissi, eikä se voi vastata täysin meidän omaa ohjelmaamme.

Hallitusohjelmaa hän kuvaili perussuomalaisten kannalta tyydyttäväksi. Nykyistä enempää Halla-aho ei kuitenkaan kertonut suostuvansa siinä joustamaan.

– Meidän pitäisi kuulemma vielä sitoutua kokoomuslaisiin arvoihinkin. Ei tämä tietenkään käy. Meillä on omat näkemyksemme.

– Kokoomus ajaa itseään ja hallitusta hankalaan nurkkaan, jota on vaikea päästä ulos kasvojaan menettämättä.

Halla-aho myös syytti linjapuheessaan kokoomusta siitä, että sillä olisi jotain henkilökohtaista uutta perussuomalaisten johtoa vastaan.

– Ongelma tuntuu tässä tapauksessa olevan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan henkilöissä, eikä niinkään poliittisessa linjassa.

Halla-aho totesi, että hallituksen kaatuminen henkilökysymyksiin olisi hänen mielestään valitettavaa.

Halla-ahon mukaan puolue on nyt antanut uudelle johdolleen vahvan mandaatin.

Eilen lauantaina perussuomalaiset äänesti puolueensa ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi porilaisen Laura Huhtasaaren ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Viitasaaren Teuvo Hakkaraisen selvin lukemin.

Uusi johto sai selvän enemmistön äänistä, mikä tarkoittaa Halla-ahon mukaan selvää viestiä siitä, mihin suuntaan puolue tahtoo perussuomalaisten etenevän.

– Kasvava osa väestöstä on yksinkertaisesti kyllästynyt siihen, että poliittisen korrektiuden nimissä lakaistaan maton alle hyvin konkreettisia ja tavallisen ihmisen elämää koskettavia ongelmia, Halla-aho sanoi.

Uutta johtoa Halla-aho kuvaili suorapuheiseksi ja maahanmuuttoon keskittyneiksi.

Halla-ahon mukaan vanhoilla puolueilla ei ole halua eikä kykyä puuttua kyseisiin ongelmiin.

Puolueen raskain tuntein eilen jättänyt entinen johtaja Timo Soini on menettänyt puolueensa nuivalle ja maahanmuuttokriittiselle siivelle.

– Vähitellen perussuomalaisista on tullut kanava myös niille, jotka uskovat tiukkaan maahanmuuttopolitiikkaan, Halla-aho totesi.

Halla-aho on myös toistuvasti puheenjohtajakampanjansa aikana toistanut, että hänen mielestään EU-jäsenyys ei ole pitkällä aikavälillä Suomen etu.

Halla-aho toisti puheessaan, ettei EU-ero ole tällä hetkellä edelleenkään realistinen vaihtoehto, sillä suurin osa suomalaisista kannattaa edelleen jäsenyyttä.

Hän lupasi kuitenkin jatkossa ylläpitää kriittistä keskustelua EU-jäsenyydestä.

Puheensa loppupuolella Halla-aho toi myös esiin halunsa järjestäytyä myös perussuomalaisten ulkomaisten sisarpuolueiden kanssa.

– Muodollista yhteistyötä ulkomaisten puolueiden kanssa on aina syytä miettiä tarkkaan, mutta esimerkiksi Euroopan parlamentissa ja Pohjoismaiden neuvostossa ryhmien koko antaa lisää vaikutusmahdollisuuksia.

Halla-ahon mukaan puolueen tulee jatkossa suhtautua myönteisemmin yhteistyöhön muiden Pohjoismaisten kansallismielisten puolueiden kanssa. Hän kertoi tämän koskevan ennen kaikkea ruotsidemokraatteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?