Yksi kuva tiivistää Timo Soinin murskatappioon päättyneen lauantain: ”Se oli siinä”

Lauantaina perussuomalaisten puheenjohtajuudesta luopunut perussuomalaisia kaksikymmentä vuotta johtanut Timo Soini ei ollut juttutuulella.

Puoluekokous on ollut pettymys Timo Soinille, vaikka väistyvä ja väistynyt puheenjohtaja ei sitä ole verbaalisesti ilmaissut.

Soini osasi kuitenkin eittämättä jo varautua tilanteeseen. Hän oli kertonut, ettei aikoisi kommentoida puheenjohtajavalintaa, ei etukäteen eikä jälkikäteen.

– Tämä on näiden päivä, antaa nyt näiden puhua, Soini perusteli IS:lle matalaa profiiliaan ennen puheenjohtajan äänestystä.

Halla-ahon valinnan on täytynyt olla sokki Soinille. Smp:n raunioilta kasvaneen, unohdetun kansan puolueen tie päättyi lauantaina Soinin jäähyväispuheeseen.

Niin kova paikka vallanvaihdos on, että se sai isonkin miehen kyyneliin koko tuhatpäisen puolueväen edessä.

  • Katso Soinin jäähyväispuhe yllä olevalta videolta.

Lehtikuvan kuvaaja Jussi Nukari kuvasi myöhemmin lauantain aikana kokouspaikalta poistuvan, pettyneen Soinin. Kuvaan on tiivistynyt entisen puoluepomon pettymysten päivä.

Timo Soini ei poistunut kokouspaikalta lopullisesti, vaan hän osallistuu sunnuntaina puolueväen tenttiin.

Puolueessa ääntä ja valtaa pitää nyt maahanmuuttokriittinen siipi, jonka Soini otti perussuomalaisten siipien suojaan kuntavaaleissa 2008.

Perussuomalaiset oli silloin lilliputtipuolue, ja nyt maahanmuuttokriittinen siipi on puolueen enemmistö.

Soini antoi pikkurillin, mutta nuiva siipi vei koko käden. Soini ja soinilaiset on siirretty syrjään.

Puheenjohtajaksi valittu puolueen maahanmuuttopolitiikan kiristämiseen keskittynyt Jussi Halla-aho ei suinkaan ollut Soinin suosikki, vaan paikkaa oli kevään mittaan pedattu toiselle kärkiehdokkaalle, vastikään kulttuuri- ja eurooppaministeriksi nimitetylle Sampo Terholle.

Soini odotteli puheenjohtajaäänestystä puoluekokoussalin eturivissä, kymmenisen metrin päässä Jussi Halla-ahosta ja Sampo Terhosta.

Soini katseli lasittunein katsein, kun puheenjohtajaäänestyksen tulokset rävähtivät näytölle.

– Kansa on puhunut, se oli siinä, Soini kommentoi IS:lle puheenjohtajavaalin tulosta.

Halla-ahon voitto ei tullut yllätyksenä, sillä kisasta odotettiin tasaväkistä. Harva osasi kuitenkaan odottaa niin mittavaa etumatkaa toiseksi tulleeseen Terhoon.

Halla-ahon valinta kertoo, että puolueessa vaaditaan nyt muutosta.

Uuden puheenjohtajan kiitospuheen jälkeen Jussi Halla-aho saateltiin lavalta alas suoraan Soinin eturivin penkin ohi.

”Jussi, Onnea”, Soini huikkasi uuden puheenjohtajan perään ja sai kuin saikin työnnettyä kätensä uuden puheenjohtajan kouraan.

Lauantai ei ollut Jyväskylän Paviljongissa Timo Soinin päivä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?