Kommentti: Juha Sipilä, kaada hallituksesi heti – persut tuo jatkossa vain ongelmia

Perussuomalaiset koki sellaisen maanjäristyksen, että se ei ole enää sama puolue kuin hallitusta tehtäessä. Jussi Halla-ahon johdolla maahanmuuttokriitikot kaappasivat koko puolueen. Pääministeri Juha Sipilällä (kesk) on vain yksi vaihtoehto: Kaada hallituksesi heti eikä myöhemmin – edessä on vain kasvavia ongelmia, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

10.6.2017 19:45

Siinä ei kauan nokka tuhissut, kun Timo Soinin perintö pantiin haisemaan.

Muutamassa tunnissa meni kaikki, kahdenkymmenen vuoden työ, savupiippua ja kivijalkaa myöten.

Samalla saa kyytiä Soini itsekin. Ulkoministerin hommat on nähty, edessä odottaa piippuhyllypaikka.

Surkea loppu.

Hekotukset on hekoteltu.

Soini saa syyttää kaikesta itseään.

Hän tarjosi maahanmuuttokriitikoille pikkusormen, se vei koko käden.

Ps on jatkossa yhden asian liike.

Nyt puoluetta johtaa Korkeimman oikeuden (KKO) kansanryhmän kiihottamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta tuomitsema EU-edustaja Jussi Halla-aho ja ykkösvarapuheenjohtajana on Halla-ahoakin kiivaampi maahanmuuttokriitikko, suorastaan fanaattinen kansanedustaja Laura Huhtasaari.

Huhtasaari pomppi ilosta, kun presidentti Donald Trump irroitti Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Halla-aho on samoilla linjoilla. Tämä on vain yksi esimerkki, eikä edes pahimmasta päästä. Tämä sakki kulkee omia polkujaan.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi puolue valitsi kohusahurikansanedustaja Teuvo Hakkaraisen, jolla on myös tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittiin Juho Eerola - halla-aholainen hänkin. Koko puolue on nyt nuivien käsissä.

Ei uskoisi, ellei olisi itse nähnyt. Tällainen sakki on siis nyt Suomen toiseksi merkittävin hallituspuolue.

Muutosta voi kuvailla vallankaappaukseksi – siitäkin huolimatta, että menettely oli mitä demokraattisin.

Demokraattisesti muuan epäonnistunut katumaalarikin nousi valtaan 1930-luvun Saksassa.

Sipilä ja Orpo - älkää unelmoiko

Nyt toivotaan sitten pääministeri Juha Sipilältä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok) aitoa poliittista selkärankaa.

Kumpikin ehti jo todeta, että tilanne on vakava ja että Perussuomalaiset ei ole sama puolue, jonka kansaa hallitus muodostettiin kaksi vuotta sitten.

Ei taatusti olekaan. Kaukana siitä.

Hyvät herrat!

Kaatakaa hallitus saman tien!

Älkää menkö siihen halpaan, että Halla-aho tyytyy hallitusohjelmaan eikä halua siihen muutoksia. Älkää eläkö lapsenomaisessa unessa, että kaikki päättyy hyvin ja hallitus jatkaa kuin ennenkin. Älkää haaveilko, että tämä vielä iloksi muuttuu.

Ei muutu.

Jos ongelmia ei tule tällä viikolla, niitä tulee taatusti viimeistään syksyllä. Jo sitä ennenkin. Ja taatusti sen jälkeen.

Paljon.

Kyse ei ole siitä, että Perussuomalaiset jättävät hallituksen. Sitä ne eivät toki tee, puoluetta johtaa nyt joukko, jolla on taktiikka hallussa. Hallituksesta kerätään kaikki irtopisteet, jotka saadaan – muiden hallituspuolueiden kustannuksella.

Nyt seurataan, ovatko Sipilä ja Orpo periaatteen miehiä, sillä heidän on pantava persut ulos, ihan vain yleispoliittisilla perusteluilla. Perussuomalaiset ei hallitukseen henkisesti tai poliittisesti enää mahdu.

Ja takuumies lähti Soinin mukana, kuten Orpo itse sanoikin. Kokoomukselle nykypersut on ilmeisesti joka tapauksessa mahdoton vaihtoehto - jos Orpo hyväksyy, eduskuntaryhmä ei.

Hirveintä seurattavaa on, jos hallitus jää uuden, maahanmuuttovastaisen, pitkän askeleen kohti suoraa rasismia ottaneen puolueen panttivangiksi.

Se on Suomelle myös kansainvälinen mainetekijä.

Jos hallitus jatkaa, koko hallitus leimaantuu perussuomalaisten myötä.

Sekä kokoomuksen että keskustan nuorisojärjestöt kauhistelivat jo tilannetta. Onneksi nuoriso on hereillä.

Jos hallitus jatkaa, ongelmat leviävät muiden hallituspuolueiden sisään.

Se on kokonaan oma kauhutarinansa, keitä Halla-aho aikoo työntää puolueensa ministereiksi – siis jos puolue jatkaa hallituksessa. Laura Huhtasaari ulkoministeriksi? Vai mitä? Hakkarainen hallitukseen?

Halla-aho itse aikoo häipyä Brysseliin ja johtaa puoluetta sieltä.

Ei onnistu muuten sekään.

Rkp ja kristilliset nopeasti tilalle

Sipilä ja Orpo tapaavat Halla-ahon maanantaina kello 10.

Jos he päätyvät siihen, että Ps:n kanssa yhteistyö loppuu, jatkokuvio ei ole edes vaikea.

Jos perussuomalaiset korvataan Rkp:llä ja kristillisdemokraateilla, hallituksen pohja eduskunnassa on 101 kansanedustajaa. Kyseessä olisi enemmistöhallitus, joka olisi mahdollista kasata todella nopeasti. Anna-Maja Henriksson (rkp) ja Sari Essayah (kd) hallitukseen, sillä selvä.

Vastaavalla 101-pohjalla edellishallituskin kiikutteli loppuun.

Jos Rkp saa palautettua Vaasan laajennetun päivystyksen, se tulee ilosta viheltäen hallitukseen. Kristillisdemokraateilla riittää, että alkoholilainsäädäntöä ei muuteta – ja se näyttää venyvän muutenkin.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on linjannut, ettei puolue tule hallitukseen ilman vaaleja.

Tämäkin on poliittista retoriikkaa.

Jos Sdp saa painotuksia uuteen hallitusohjelmaan, se olisi varmaan käytettävissä myös. Tosin mutka olisi melkoinen.

Mutta Perussuomalaisten kanssa Sipilän hallitus ei voi enää jatkaa, sille nauravat sen jälkeen ne kuuluisat naurismaan aidatkin.

Pitkin Eurooppaa.

Kristillisten ja Rkp:n kanssa hallitus voi jatkaa soteakin vähintään yhtä hyvin kuin nyt. Kokoomukselle ratkaisun luulisi kelpaavan, sillä jo maa ajautuu uusiin vaaleihin, kokoomus voi ne voittaa, mutta kukaan ei tee kokoomuksen kanssa sotea, jossa on valinnanvapaus.

Ei ole helppo viikko tuo ensi viikko. Mutta parempi tehdä ratkaisu kerralla ja lopettaa kitinä siihen, jatko on toivoton yritys.

Moni puhuu jo ennenaikaisista vaaleista. Eduskuntaa ei hajoteta ilman pääministerin perusteltua aloitetta, mutta uudet vaalit ovat vielä monen lukon takana. Uusia hallituspohjia yritetään sopia ensin moneenkin kertaan.

Mutta.

On Suomella mainio satavuotisjuhla menossa. Toivottavasti ympyrä ei sulkeudu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?