Yrjö, Jyrki

Kotimaa

Video: Super Hornetit saapuivat Helsinki-Vantaalle – ostaako Suomi näitä koneita 10 miljardilla?

Julkaistu: , Päivitetty:

Virginiasta tuotua Yhdysvaltain laivaston taisteluhävittäjää esiteltiin keskiviikkona Helsinki–Vantaalla. Kone lentää viikonloppuna ilmailunäytöksessä.
– Emme haluaisi tällä hetkellä tehdä mitään muuta kuin juhlistaa Suomen sataa vuotta, hehkutti keskiviikkona Boeingin myyntijohtaja Gene Cunningham Suomen Ilmaisumuseolla Helsinki–Vantaalla.

Eivät tietenkään. Hieroohan yhtiö kauppoja, jonka on arvioitu olevan Suomen historian suurin puolustusvälinehankinta, jopa 10 miljardia euroa.

Yhdysvaltain laivasto toi keskiviikkona Suomeen kaksi Super Hornetia, jotka esiintyvät viikonlopun aikana ilmailunäytöksissä Helsingissä ja Seinäjoella. Boeing esitteli medialle kaksipaikkaista taisteluhävittäjäänsä, joka saapui Virginiasta Oceanan lentotukikohdasta.

Viikonlopun tapahtumissa esittäytyy kolme viidestä Puolustusvoimien vanhojen Hornetien jatkajaksi ehdolla olevasta vaihtoehdosta. Taivaalla nähdään myös Eurofighter Typhoon ja Saabin Jas 39 Gripen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näytöksessä Super Hornetien puikkoihin hyppäävät Boeingin testilentäjät. Heistä yksi on Alan Bradford, jolla on takanaan 20 vuoden lentäjänuran Yhdysvaltain laivastossa.

– Teemme suoraviivaisen ohilennon. Monipuolinen esittelylento vaatisi enemmän valmistautumista, eikä laivastolla ei ole varaa vuokrata koneita pitkäksi aikaa. Juuri nyt niille on kova kysyntä laivastossa.

Suomen HX-hävittäjähankkeesta Boeingilla vastaavan Bryan Crutchfieldin mukaan juuri se on Super Hornetin vahvuus.

– Lentokoneella on kilpailijoita paremmat kyvyt, jotka on todistettu taistelussa.


Kaksipaikkainen kone tuotiin Suomeen siksi, että sillä halutaan lennättää suomalaisia viranomaisia. He pääsevät kyytiin Seinäjoella.

Hävittäjien hankintapäätökseen vaikuttavat hävittäjän suorituskyky, hankinta- ja elinkaarikustannukset, teollinen yhteistyö ja ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Super Hornetia lobbaavan puolustusvoimain entisen komentajan Juhani Kaskealan mukaan sen ehdoton etu on se, että Suomi käyttää jo Hornetia. Uusi kone käyttää 60-prosenttisesti samoja maalaitteita ja koulutusjärjestelmiä.

– Tämä on valmis toimiva kone, köyhällä ei ole varaa mennä kokeiluihin, joka ei ole vielä vuosiin valmis eikä varma.

– Päivittäminen onnistuu tieto-ohjelmilla. Yhdysvallat on tilaamassa koneita lisää ja muitakin asiakkaita on piipussa. Voi sanoa, että tällä lennettäisiin 2060-luvulle.


Vanhan ja uuden Hornetin lentämisessä ei Bradfordin mukaan ole suuria eroja.

– Menee hyvin vähän aikaa oppia siirtyä tyypistä toiseen. Lentäjän näkökulmasta suurin yksittäinen ero on tutkan tehokkuudessa. Vanha Hornet on jo tuhottu, ennen kuin sen lentäjä edes tietää, että se taistelee Super Hornetia vastaan, Bradford vertaa.

Yleisö pääsee ihmettelemään koneita lähietäisyydeltä ainakin Helsingissä. ISTV välittää Helsingin ilmailunäytöksen perjantaina suorana lähetyksenä kello 14 alkaen. Koneiden saapumisen Helsinki-Vantaalle kuvataan torstaina iltapäivällä. Tarkempi kellonaika riippuu torstaina säästä.

Lue lisää ilmailunäytöksen ohjelmasta täältä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näyttelijä Liisa Paatso on kuollut

  2. 2

   Väkivaltatilanne Lohjalla – paikalla useita poliisipartioita

  3. 3

   Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

  4. 4

   Varo tätä pelottavan uskottavaa huijausta – ”tunnuksellasi tehtiin 84,12 $ ostos”

  5. 5

   Herttuatar Catherinen synnytys on käynnistynyt – saapui sairaalaan prinssi Williamin kanssa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sebastian Vettelin F1-autosta löytyi salainen vipu – tätä ei ole Räikkösen Ferrarissa

  2. 2

   Lentoemäntä Martina, 29, muuttui vuodessa täysin – vaaleaverikön uusi ulkonäkö lyö ällikällä: ”Halusin tulla aidoksi afrikkalaiseksi naiseksi”

  3. 3

   Sivullinen näki kuinka pyöräilijä pyyhälsi pelastuslaitoksen sulkumerkeistä välittämättä tulvivalle tielle – ja hävisi vedenpinnan alle

  4. 4

   Kirja: Maria Veitolan 5-vuotias poika aiheutti kiusallisen tilanteen HopLopissa – näin julkisuus vaikuttaa perhe-elämään

  5. 5

   Ohikulkija huolestui oudosta liikehdinnästä heikoilla jäillä ja soitti 112:een – kopteripelastajia odotti yllättävä näky

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  4. 4

   Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

  5. 5

   Perheenäiti sai kylmiä väreitä, kun hänen taaperonsa kurkisti viemäriin ja sanoi legendaarisen kauhurepliikin – mistä tyttö oppi lauseen?

  6. Näytä lisää