Tämä kasvi oli hukuttaa Arno Kasvin – Lidl toi sen myyntiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tämä kasvi oli hukuttaa Arno Kasvin – Lidl toi sen myyntiin

Kasvi pelkää vesiruton karkaavan luontoon.

Arno Kasvi ja kasvi.

7.6.2017 7:20

Turkulainen puutarhaneuvos ja entinen yliopistollinen ylipuutarhuri Arno Kasvi pöyristyi kohdatessaan maanantaina Lidlin myymälässä kammoksutun vieraskasvilajin, vesiruton.

– Se on paha laji, Kasvi sanoo.

Kasvi oletti Lidlin lasipurnukkaan sulkeman kasvin olevan kanadanvesirutto, Elodea canadensis, joka karkuun päästessään leviää hillittömän nopeasti ja aggressiivisesti, ”kuin rutto”, mistä nimi juontaa.

Tästä on kyse. Puutarhaneuvos Aarno Kasvi ja muut kasvi-ihmiset pelkäävät Lidlin suljetussa purkissa myymän argentiinalaisen vesiruton leviävän Suomen luontoon samalla tavalla kuin kanadalainen jo levisi, kuokkavieraslajiksi ja eroon pääsemättömäksi riesaksi.

– Viime torstaista lähtien kaikissa Lidl-myymälöissä on ollut myynnissä erä koriste-esineitä, joissa on muovipurkissa akvaariokasvi ja pari muovikalaa. Tuotteet ovat tarkoitettu koristekäyttöön, Suomen Lidlistä kerrotaan.

Lidlin mukaan kasvi ei ole kanadanvesirutto, vaan argentiinanvesirutto, Elodea densa.

Kasvimuseon ylintendentin, tutkija Henry Väreen mielestä tämä tekee asian ”vielä pahemmaksi”.

– Kumpikin on riesa, mutta argentiinanvesiruttoa meillä ei vielä luonnossa ollut, joten se voi levitä sinnekin, minne kanadanvesirutto ei ole löytänyt.

Arno Kasvi kuvattuna kirsikkapuiden edessä keväällä kuusi vuotta sitten.

Rentoon tyyliinsä, joka toi hänelle vuonna 2008 Turun positiivisimman miehen tittelin, Kasvi kertoo kuinka kanadanvesirutto oli taannoin vähällä hukuttaa hänet.

– Olin uimassa enkä meinannut päästä nousemaan rantaan.

Tuuheakasvustoinen vesirutto kietoi lonkeronsa Kasvin paljaiden raajojen ympärille.

– Se voi hukuttaa ihmisen aivan matalaan veteen. Ei pääse ylös rantaan.

– Pirullinen laji, Kasvi puuskahtaa.

Väre sanoo olevansa vesiruttoasiassa Kasvin linjoilla, vaikka ”loivemmin ilmaisuin”.

Karmivat muistot nousivat pintaan, kun Kasvi katsoi Lidlin myymälässä silmästä silmään lasipurnukan muovikaloja ja tunnisti niiden vihreän seuralaisen, akvaarioistakin tutun vesiruton.

Sitä myydään koristeena, mutta Kasvi pelkää, miten käy, kun koristeesta luovutaan ja purnukka avataan.

– Ihmisillä on ikävä taipumus viskoa ne lopuksi luontoon, Väre säestää.

– Suomeen ei tarvita niitä enää yhtään lisää. Kuuluisa Littoistenjärvikin on täynnä, Kasvi sanoo.

Kanadanvesirutto on määritelty Suomessa viranomaisopein vieraslajiksi, jota pitäisi torjua, mutta tehokasta torjuntatapaa ei tunneta.

Vitsaus leviää ilman juuristoa, pelkästä katkotusta pätkästä. Huolimaton niittäminen saattaa monistaa alkuperäistä ongelmaa. Ohjeena on pitää kalanpyydykset ja vesistöstä toiseen siirrettävät veneet puhtaina rutosta.

Laji tuotiin Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 1884 Helsingin yliopiston Kasvitieteelliseen puutarhaan. Nyt on näyttämölle astunut kiihkeästi lisääntyvän kanadalaisen vesiruton tulinen argentiinalainen serkku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?