Orpo MTV:lle: Olisi virhe nostaa palkkoja tässä vaiheessa – ensin pitää saada työttömiä töihin

Suuret palkankorotukset syksyn liittokierroksella olisivat virhe, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

6.6.2017 8:40 | Päivitetty 6.6.2017 9:03

Orpo sanoo MTV:llä, että talouskasvu on vasta lähdössä liikkeelle ja korotuksissa tarvitaan vielä malttia, jotta työttömiä saadaan töihin ja kansantalous vahvemmaksi.

Orpon mielestä tulevana syksynä ei vielä ole aika suurille palkankorotuksille.

– Minusta se olisi virhe. Nyt pitäisi malttia vielä olla, kun saataisiin työllisyysaste ylemmäksi. Meillä olisi koko julkinen talous vahvempi, ja voitaisiin tulevaisuudessa miettiä, miten saadaan ostovoimaa parannettua.

Orpon näkemykset saavat tuoreen kyselyn mukaan tukea myös kansalta. Väli-Suomen Median Uutissuomalainen teetti kyselyn, johon vastanneista yli puolet kannattaa korkeintaan kahden prosentin vuosikorotuksia. Joka neljäs vastanneista tyytyisi nykypalkkoihin. Yli kahden prosentin korotusta toivoo vain joka kymmenes.

Tietoykkösen internetpaneeliin vastasi noin tuhat ihmistä 30. toukokuuta – 1. kesäkuuta. Tulosten virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Syksyn neuvotteluissa jotkin palkansaajaliitot saattavat kuitenkin vaatia tuntuvia palkankorotuksia, koska edellisinä vuosina on tehty maltillisia palkkaratkaisuja.

Esimerkiksi Paperiliitto on jo ilmoittanut selväksi, että palkansaajat eivät enää ole valmiita uusiin nollakorotuksiin. Liitto aloittaa elokuussa neuvottelut Metsäteollisuuden kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?