James Mashirin rikosepäily koveni – törkeän rattijuopumuksen raja ylittyi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

James Mashirin rikosepäily koveni – törkeän rattijuopumuksen raja ylittyi

Some-sotilaana tunnetuksi tullutta James Mashiria koskeva esitutkinta valmistui viime viikolla. Rikosnimike koventui viime metreillä.

James Mashiria epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä vammantuottamuksesta sekä törkeästä rattijuopumuksesta.

5.6.2017 15:29

Majuri James Mashiri ajoi kolarin Turun Helsinginkadulla 29. huhtikuuta.

Mashiri menetti autonsa hallinnan tien kaarteessa, jonka jälkeen hän ajautui vastaantulevien kaistalle. Mashiri törmäsi vastaan tulleeseen autoon. Törmäyksen jälkeen Mashirin auto sinkoutui toisen auton yli ja pyöri vielä katon kautta ympäri.

Toista ajoneuvoa kuljettanut keski-ikäinen nainen kärsi onnettomuudessa vakavia vammoja, ja hänet kuljetettiin onnettomuuspaikalta sairaalaan hoidettavaksi.

Poliisi sai Mashiria koskevan esitutkinnan valmiiksi viime viikon keskiviikkona, ja asia siirtyi syyttäjälle syyteharkintaan. Mashiria epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä vammantuottamuksesta sekä törkeästä rattijuopumuksesta.

Mashiria epäiltiin alunperin perusmuotoisesta rattijuopumuksesta, mutta rikosnimike koventui viime metreillä, kun verikokeet valmistuivat.

– Verikokeen tulokset tulivat 29.5. Veressä oli sen verran alkoholia, että se siirtyi törkeän rattijuopumuksen puolelle, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jaakko Haukka kertoo Lounais-Suomen poliisista Ilta-Sanomille.

Onnettomuus tapahtui Helsinginkadulla 200 metriä kylpylähotelli Karibian jälkeen. Kuvan autot eivät liity tapaukseen.

Törkeän rattijuopumuksen raja on 1,2 promillea. Haukka ei ota kantaa Mashirin tarkkaan promillemäärään, mutta hänen mukaansa törkeä rattijuopumusraja ylittyi ”hienoisesti”.

Mashiri pahoitteli itse pari päivää onnettomuuden jälkeen aiheuttamaansa onnettomuutta.

– Ajoin päihtyneenä kolarin. Toinen osapuoli sairaalassa, ei onneksi hengenvaarassa. Olen huolissani hänestä. Häpeän tekoani. Pyydän anteeksi, Mashiri kirjoiti Twitterissä tapahtumien jälkeen.

Ajoin päihtyneenä kolarin. Toinen osapuoli sairaalassa, ei onneksi hengenvaarassa. Olen huolissani hänestä. Häpeän tekoani. Pyydän anteeksi.— James Mashiri (@jamesmashiri) 1. toukokuuta 2017

Haukka kertoo IS:lle, että nainen on päässyt sittemmin sairaalasta ja on pikkuhiljaa toipumassa vammoistaan.

Mashiri toimii Puolustusvoimien logistiikkalaitoksella osastoesiupseerina. Hän on tunnettu turvallisuuspolitiikan kommentaattori, koska kirjoittaa aiheesta omassa blogissaan sekä osallistuu aktiivisesti keskusteluun muualla mediassa.

Kolarin julkitulon jälkeen Puolustusvoimat käynnisti virkamiesoikeudellisen arvioinnin Mashirin tapauksesta. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen vt. tiedotuspäällikkö Antti Siukola kertoo IS:lle, että asia on yhä kesken. Mashiri jatkaa siis yhä nykyisessä tehtävässään.

– Näitä asioita arvioidaan aina tapauskohtaisesti, Siukola selvittää.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen on arvioinut aiemmin STT:lle, että rattijuopumus voisi johtaa upseerilla virkasuhteen irtisanomiseen tai jopa purkamiseen. Siukolan mukaan viime vuosikymmenien aikana Puolustusvoimissa ketään ei ole erotettu pelkästään ensimmäistä kertaa tapahtuneen rattijuopumuksen takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?