Liekki-sonni rymisteli vapaudessa tasan 20 vuotta sitten – otti poikamieskesästään ilon irti - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Liekki-sonni rymisteli vapaudessa tasan 20 vuotta sitten – otti poikamieskesästään ilon irti

Liekki-sonnin karkumatka Hikiän metsissä kesti 15 viikkoa.

Koko kansan tuntema Liekki-Sonni saatiin lopulta kiinni syksyllä syyskuun 9. päivä 1997.­

5.6.2017 13:26

Ruokolahden leijonan jäljet olivat jo kylmenneet lähes viisi vuotta aikaisemmin, kun suomalaismedia sai uuden kesälevikkieläimen. Alkukesästä 1997 oli Liekki-sonnin vuoro astua julkisuuden näyttämölle Hausjärven Hikiällä.

1. Pako

”Arvosonni jo viikon karkuteillä”, otsikoi Ilta-Sanomat kannessaan 6. kesäkuuta 1997. Esko Hiltunen oli hankkinut siitossonnin maatilalleen vain pari viikkoa aikaisemmin. 800-kiloinen siitossonni Liekki oli ehtinyt olla uudella kotitilallaan viikon, kun se päästettiin tutustumaan tilan naisväkeen, viiteen emolehmään.

Lähemmän tuttavuuden tekemisen sijaan Iittalassa syntynyt mutta ranskalaiset sukujuuret omannut ja araksikin luonnehdittu Liekki oli pelästynyt morsiankandidaatteja ja rymistellyt omille teilleen sen enempää isäksi tulemista miettimättä.

– Viikon se ehti meillä olla, ja kun me oltiin jo niin kavereita, aattelin panna pojan töihin. Mutta kun lehmäporukka kääntyi, niin se meni hitokseltaan tuosta ryteiköstä, sonnin omistaja Hiltunen kertoi tuolloin IS:lle.

Edes sähköpaimen ei pidellyt Liekkiä, kun se läpi kuran rynnisti kohti naisetonta poikamieskesää.

Ja oikeassa Hiltunen oli, kun hän ennakoi Liekin karkureissun kiinnostavuutta.

– Meidän sonni on sitten tämän kesän Ruokolahden leijona.

Heti tuoreeltaan Liekkiä yritettiin jäljittää karjakoirien avulla, mutta parhaimmillaan kolmen minuutin kilometrivauhtia päästellyt sonni oli aina ehtinyt piiloon Hikiän metsiin ennen kuin paikalle oli ehtinyt eläinlääkäri nukutuskiväärin kanssa.

2. Karkumatka

Liekki antoi karkureissullaan säännöllisesti kuulua itsestään, kun sonni kävi syömässä sille metsään jätettyjä jauhoja. Siirapit karkulainen jätti kuitenkin nuolematta, nähtävästi haistaen siihen sekoitetun tainnutusaineen.

Sonnin omistaja ja eläinlääkäri onnistuivat myös yhyttämään Liekin jauhoappeelta, mutta huonon ampumakulman takia eläinlääkäri ei pääsyt ampumaan sitä nukutuskiväärillä.

IS kertoi heinäkuun 1997 alkupuolella, runsaan kuukauden karkumatkan jälkeen, kuinka Liekin ”vapauden päivät ovat luetut”. Sonni oli kuitenkin toista mieltä. Eläinlääkäri sai istua turhaan passissa ruokintapaikalle tuodussa vanhassa autossa, sillä ihmisen vaistonnut Liekki pysytteli tuolloin piilossa metsän kätköissä.

Kesä 1997 kääntyi jo elokuuksi, ja Liekin puntisreissu jatkui edelleen. Helsingin Sanomat pääsi elokuun puolivälissä seuraamaan Liekin ruokintaa. ”Liekin punaruskea turkki on puhdas. Muutenkin se vaikuttaa terveen hyvinvoivalta sonnilta enemmän kuin etsintäkuulutetulta”, HS maalaili jutussaan.

Päivän menu oli härkäpavuilla höystettyjä kaurajauhoja, ruisleipää, perunaa, vettä ja suolaa. HS:n kuvaajan kameran ääni passipaikkana toimineesta vanhasta autosta kuitenkin havahdutti sonnin, joka hetken ihmeteltyään poistui loppukesän pimeään iltaan.

Koko kansan tuntema Liekki-sonni saatiin lopulta kiinni syksyllä syyskuun 9. päivä 1997.­

Elokuun lopulla Liekki jo päätyi eläinlääkärin tähtäimien väliin, mutta nukutuskiväärillä ammuttu nuoli ei tehonnut.

– Ei mitään vaikutusta. Se vain pakeni metsään, sonnin omistaja tuskaili tuolloin IS:lle.

3. Kiinnijäänti

Syyskuun 9. päivänä Liekin pitkäksi mennyt oma loma viimein loppui, kun Ähtärin eläinpuiston eläinlääkärin ampuma nukutusnuoli osui sen etulapaan. Metsässä sonni virvoiteltiin ruiskeella talutuskuntoon ja sidottiin kuusiin.

Kotinavettaan Liekki palasi seuraavana päivänä kuitenkin taas nukutettuna kauhakuormaajakyydillä. Taju kankaalla värit poissa lähetyksestä kuten niin moni muukin pitkältä rymyreissulta palannut, kun eläinlääkärit olivat päättäneet laittaa sonnin unten maille muutaman kilometrin kotimatkan ajaksi.

Vapauden kesän päättymisen hinta oli toinen sarvi, joka oli katkennut Liekin rimpuillessa kuusiin sitomista vastaan.

– Se on navetassa ensi kevääseen asti. Onhan se vähän ankeampaa, kun ei pääse liikkumaan. Totutetaan se ihmisiin ja keväällä lehmälaumaan, omistaja Hiltunen kertoi IS:lle.

Tai kuten IS asian muotoili: ”Kesä Hikiän raikkaissa metsissä vaihtui navetan yksinäisselliin.”

4. Jälkinäytös

Jälkispekulaatioissa Liekin omistajaa arvosteltiin siitä, ettei tämä ollut ottanut sonnia heti kiinni. Virallinen Hausjärvi puolestaan muisti kunnalle laajalti julkisuutta tuonutta yksisarvista ja tämän omistajaa: Liekki sai kunnan tavoitelluimpana poikamiehenä porkkanoita ja omistaja lasiveistoksen.

Julkisuudessa kyseenalaistettiin myös Liekin kiinnostus vastakkaiseen sukupuoleen. Liekki kumosi puheet teoin, sillä seuraavana kesänä siitä tuli ”hyvin todennäköisesti” isä. ”Hyvin todennäköisesti” siksi, koska Liekin jälkeen myös toinen sonni oli ollut kahden Epis-lehmän kanssa. Joka tapauksessa heinäkuussa 1998 Epis synnytti sonnivasikan, joka sai nimen Media.

Liekki ei synnytykseen osallistunut.

– Isä ei ollut moksiskaan. Kun vasikka syntyi, Liekki nukkui kuin eilen kuollut, sonnin omistaja Hiltunen kertoi IS:lle.

Liekin sorkanjäljet poistuivat julkisuudesta vuosituhannen vaihteessa, kun se sai uuden kodin Nurmijärveltä piilossa julkisuudelta.Lähteet: Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien arkistotKatso video Liekistä Ylen Elävästä arkistosta täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?