15-vuotias Niklas kohtasi Lieksan metsässä viisi karhua – uskomaton näky tallentui kameraan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

15-vuotias Niklas kohtasi Lieksan metsässä viisi karhua – uskomaton näky tallentui kameraan

Innokas kuvaaja onnistui tallentamaan upeisiin kuviin metsässä kohtaamansa karhuperheen.

Karhunpennut tottelivat vauhdilla emoaan ja kiipesivät lähellä olleisiin puihin.

5.6.2017 7:09

15-vuotias Niklas Mauro oli isänsä kyydissä autossa metsätiellä Lieksassa, kun kaksikko kohtasi yllättävän näyn viime keskiviikkona.

Tien laidalla tallusteli kokonainen karhuperhe, emo ja neljä pentua.

Yksi pennuista pysähtyi kiipeilyn lomassa vakoilemaan ihmisiä puun takaa.

Eläinten kuvaamisesta pitävällä Maurolla oli onnekseen kamera jälleen matkassaan. Hän onnistui nopeasti nappaamaan hienoja kuvia kiipeilevistä karhuista.

– Usein on kamera mukana, kun ei koskaan tiedä mitä tulee vastaan, Niklas kertoo.

Mauron mukaan emo viittelöi pennut vauhdikkaasti kiipeämään puuhun turvaan.

Kameran kantaminen kannattikin tällä kertaa, sillä ahkeran luontokuvaajan eteen pölähti metsässä kokonainen karhuperhe.

Niklas onnistui tallentamaan kuviin neljän pennun kiipeilyn yhdessä niiden emon kanssa.

– Siinä oli tosiaan neljä pentua ja se tilanne oli aika hauska, kun emo huitoi pentuja kohti puuta meidät havaittuaan, Mauro kertaa tapahtumia.

Puuhun päästyään pennut pysähtyivät tarkkailemaan paikalle saapunutta kuvaajaa.

Tovin kuluttua ja hapuilevan alun jälkeen pennut ja emo nousivat kaikki puihin, joista ne rauhassa seurasivat kuvaajan liikkeitä. Karhunpennut innostuivat jopa ilveilemaan lystikkään näköisesti tarkkaillessaan kauempana olleita ihmisiä ja autoa.

Mauro kertoo, että heidän autonsa oli parhaimmillaan vain noin 20 metrin päässä eläimistä.

– Siinä oltiin ehkä 15-25 metrin päässä melkein kymmenen minuuttia. Karhut eivät lähteneet mihinkään, vaan tarkkailivat ihan rauhassa, hän jatkaa.

Useita minuutteja kestäneen kohtaamisen aikana karhut pysyivät paikallaan ja tarkkailivat tilannetta.

Kuvista tekee vielä erityislaatuisia se tosiasia, että ne on kuvattu suoraan luonnossa, eikä esimerkiksi haaskalta, jossa karhut olisivat olleet syömässä.

Aidot tilannekuvat kohtauksesta metsässä paljastavat suloisen pörröisten pentujen hämmennyksen emon yrittäessä paimentaa niitä puihin. Tilanteen tekee harvinaiseksi myös se, että pentujen kanssa tavattu emokarhu on usein erittäin aggressiivinen.

Karhun kohtaaminen voi olla vaarallista

Karhut ovat yksilöitä, jotka voivat käyttäytyä eri tilanteissa eri tavalla. Vaaratonta karhua ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ole.

Pentujen kanssa liikkuva emo on kaikkein vaarallisin karhu, jonka Suomen metsissä voi tavata. Pentujen ja emon väliin joutumista tulee välttää loppuun asti.

Karhuemot puolustavat pentujaan vaistomaisesti hyökkäämällä vaaran aiheuttajan kimppuun.

Kohdatessasi karhun kannattaa aina pyrkiä poistumaan rauhallisesti kävellen ja samalla hiljaa puhuen. Ei kannata huutaa tai äännellä voimakkaasti, sillä eläin voi tulkita tämän haasteeksi.

Myöskään puihin kiipeäminen tai juokseminen ei aggressiivisen karhun tapauksessa auta, sillä ne ovat ihmistä parempia kiipeilijöitä ja nopeampia juoksemaan.

Ainoastaan siinä tilanteessa, jos karhu ehtii käymään kiinni, tulee ihmisen tekeytyä kuolleeksi. Samalla suositellaan suojaamaan käsillä niskaa ja päätä.

Useimmissa tapauksissa pitämällä pientä meteliä metsässä liikkuessaan onnistuu jo välttämään kohtaamiset karhun kanssa. Karhut eivät tieten tahtoen hae kohtaamista ihmisen kanssa, vaan väistävät tilanteen salliessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?