Poliisien epäillyt Facebook-törkykirjoitukset syyttäjälle – poliisiylijohtaja Ilta-Sanomille: ”Ei voi missään oloissa hyväksyä”

Long Play -julkaisun mukaan poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä käydään avoimen rasistista keskustelua. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tuomitsee kirjoittelun. Hän vie asian valtakunnansyyttäjänviraston arvioitavaksi.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tuomitsee jyrkästi epäillyt kirjoitukset.

3.6.2017 16:56

Long Playn mukaan poliisien Facebook-keskustelussa on kommentoitu muun muassa turvapaikanhakijan hirttäytymisyritystä Helsingin Rautatieasemalla toteamalla, että "edes tota ne ei osaa" ja "kelvottomalta yritykseltä näytti".

Julkaisun saaman materiaalin mukaan räppäri James Nikanderin eli Mustan barbaarin perhettä koskevassa keskustelussa Nikanderia kutsuttiin pinkiksi gerbiiliksi ja ehdotettiin, että ulkomaalaiset velvoitettaisiin kantamaan hihamerkkiä. Long Play perustaa tietonsa yli sataan kuvakaappaukseen, jotka on toimitettu sille.

IS tavoitti poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen, joka tuomitsee jyrkästi epäillyt kirjoitukset. Hän korostaa, ettei ole nähnyt itse tekstejä, on vain ainoastaan kuullut kirjoittelusta huhuja.

– Meillä on rasismin suhteen nollatoleranssi. Meillä on poliisilaissa velvoite käyttäytyä niin virassa kuin vapaa-aikana siten, ettei poliisin luottamus horju, Kolehmainen sanoo.

Onko sitten vaarana, että kansalaisten luottamus poliisiin horjuu, jos Long Playn väitteet rasistisista teksteistä pitävät paikkaansa?

– Se on kansalaisten arvioitavissa, miten se vaikuttaa luottamukseen.

Kuinka noloa se on, jos kirjoitukset pitävät paikkaansa?

– Se on tuomittavaa. Sitä ei voi missään oloissa hyväksyä.

Asia menee valtakunnansyyttäjänviraston arvioitavaksi

Kolehmaisen mukaan asia on niin vakava, että asia saatetaan valtakunnansyyttäjänvirastoon arvioitavaksi. Viraston tehtävänä on arvioida, onko asiassa syytä aloittaa esitutkintaa. Jos poliisia epäillään rikoksesta, silloin tutkintaa johtaa aina syyttäjä.

– On selvitettävä, mitä siinä on tapahtunut. Kun saamme materiaalin, haluamme, että ulkopuolinen taho arvioi. Eli toimitamme sen materiaalin valtakunnansyyttäjänvirastoon esiselvitykseen esitutkinnan edellytysten arvioimiseksi.

– Toimitamme materiaalin heti, kun se on meidän käsissä. Siinä ei viivytellä yhtään. Toimitamme sen materiaalin luottamuksen takia. Haluamme osoittaa, ettei poliisissa hyväksytä rasismia, Kolehmainen sanoo.

Myös sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan poliisien salaisen Facebook-ryhmän kirjoittelut selvitetään perusteellisesti. Hän kertoo STT:lle sopineensa selvityksestä Kolehmaisen kanssa ja tarkistaneensa lauantaina, että selvitystyö on jo alkanut.

Kolehmainen korostaa, ettei salainen Poliisit-Facebook-ryhmä ole ollut poliisin virallinen kanava, minkä takia Poliisihallitus ei ole voinut sitä seurata, eikä antaa kirjoittelusta esimerkiksi huomautuksia.

11 poliisia käyttäytynyt epäasiallisesti sosiaalisessa mediassa

Facebook-ryhmän keskustelua moderoi joukko poliiseja ympäri maata. Joukossa on ollut myös nettipoliisina tunnettu rikoskomisario Marko Forss, joka erosi ryhmän moderaattorin pestistä huhtikuun lopussa. Forss kommentoi Long Playlle, että ainakin yksi keskusteluissa ilmennyt tapaus on toimitettu syyttäjälle selvittelyyn.

Kun Poliisihallitus kuuli, että Long Play tekee artikkelia salaisesta Facebook-ryhmästä, poliisin laillisuusvalvonta kysyi jokaiselta poliisilaitokselta, ovatko ne antaneet poliiseille varoituksia, huomautuksia tai muita hallinnollisia seurauksia epäasiallisesta käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa.

Kolehmaisen mukaan tämmöisiä tapauksia on noin viimeisen vuoden ajalta 11, joista yhdestä alkoi esitutkinta. Näistä yksikään ei ole poliisien salaisesta Facebook-ryhmästä. Kolehmaisen mukaan poliiseille jo vuosi sitten korostettiin, että käyttäytyminen sosiaalisessakin mediassa pitää olla asiallista.

– Aina, kun meillä tulee tietoon rasistiin liittyvä kirjoitus, siihen puututaan. Nollatoleranssi tarkoittaa sitä, että me reagoidaan näihin tapauksiin, ettei niitä lakaista maton alle tai jätetä sikseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?