Poliisi Facebook-ryhmän vihakirjoituksista: Jokainen kirjoittaja vastaa omista julkaisuistaan

Poliisit pilkkasivat itsemurhaa yrittänyttä salaisessa Facebook-ryhmässä, kertoo Long Play.

Poliisien suljetun Facebook-ryhmän kirjoitukset ovat herättäneet suurta huomiota.

Poliisin ylijohto on tietoinen suljetun Facebook-ryhmän olemassaolosta, poliisi kertoo tiedotteessaan. Sen mukaan johto on kehottanut poliisiyksiköiden päälliköitä puuttumaan sosiaalisessa mediassa havaitsemiinsa epäkohtiin.

Long Playn mukaan poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä käydään avoimen rasistista keskustelua. Poliisi korostaa, että Poliisit-Facebook-ryhmä ei ole poliisin viestintäkanava ja jokainen sivustolle kirjoittava vastaa henkilökohtaisesti omista julkaisuistaan.

Poliisilla on sananvapaus, mutta poliisilaki velvoittaa käyttäytymään myös vapaa-ajalla niin, ettei toiminta vaaranna luottamusta poliisiin.

Poliisihallitus tiedottaa asiasta lisää huomenna tutustuttuaan Long Playn juttuun.

Long Play perustaa tietonsa yli sataan kuvakaappaukseen, jotka on toimitettu sille.

Keskustelussa on kommentoitu muun muassa turvapaikanhakijan hirttäytymisyritystä Helsingin Rautatieasemalla toteamalla, että "edes tota ne ei osaa" ja "kelvottomalta yritykseltä näytti". Kuvakaappausten mukaan räppäri James Nikanderin eli Mustan barbaarin perhettä koskevassa keskustelussa Nikanderia kutsuttiin pinkiksi gerbiiliksi ja ehdotettiin, että ulkomaalaiset velvoitettaisiin kantamaan hihamerkkiä.

Risikko: Rasismille on nollatoleranssi

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan poliisien salaisen Facebook-ryhmän kirjoittelut selvitetään perusteellisesti. Hän kertoo STT:lle sopineensa selvityksestä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa ja tarkistaneensa tänään, että selvitystyö on jo alkanut.

Risikko toteaa, että rasismille on nollatoleranssi ja että poliisihenkilön käyttäytymiselle on samat säännöt työssä ja vapaa-ajalla. Rasistinen kirjoittelu on täysin tuomittavaa, ministeri sanoo.

Poliisiylijohtaja kuullut ryhmästä huhuja

Facebook-ryhmän keskustelua moderoi joukko poliiseja ympäri maata. Joukossa on ollut myös nettipoliisina tunnettu rikoskomisario Marko Forss, joka erosi ryhmän moderaattorin pestistä huhtikuun lopussa. Forss kommentoi Long Playlle, että ainakin yksi keskusteluissa ilmennyt tapaus on toimitettu syyttäjälle selvittelyyn. Hän totesi kuitenkin, että myös poliisilla on sananvapaus, etenkin kun ryhmässä keskustellaan vapaa-ajalla.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi Long Playlle kuulleensa poliisien Facebook-ryhmästä huhuja, mutta ei halunnut ruotia ryhmän keskusteluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?