Täällä myydään eniten alkoholia Suomessa – katso kotikuntasi tilanne

Julkaistu:

Kymmenen litran haamuraja ylittyy edelleen 65 kunnassa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot paljastavat, että vaikka alkoholin kulutus on vähenemässä, joissakin kunnissa viinaa kuluu huomattavasti toisia enemmän.

Vuonna 2007 Suomessa oli huippuvuosi, kun alkoholia myytiin suomalaista kohden jopa 10,5 litraa sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna. Vuosina 2006–09 joka vuosi myyntimäärät pysyivät vähintään 10 litrassa.

Alta voit katsoa oman kuntasi alkoholimyyntimäärän asukasta kohden. Jos kartta ei näy, saat sen auki tästä.Kartassa punaisella merkityissä kunnissa alkoholia myydään yli 10 litraa/asukas. Keltaisissa kunnissa puolestaan kulutus on suurempaa kuin Suomessa keskimäärin.

Kartasta näkee yhdellä silmäyksellä, että Lapissa alkoholia myydään paljon muuta maata enemmän. Tilannetta selittää osittain maastavienti: esimerkiksi norjalaiset ostavat Utsjoelta halpaa alkoholia. Todennäköisesti kaikki hurjat yli 70 litraa eivät siis päädy utsjokelaisten suihin. Lisäksi osassa Suomen kunnista ei ole Alkoa – näiden paikkakuntien asioivat mitä todennäköisimmin naapurikuntien Alkoissa.

Alkoholinmyynnin huippuvuosista on tultu alas, ja viime vuonna Suomessa myytiin jokaista 16-vuotta täyttänyttä kohden noin 8,4 litraa 100-prosenttista alkoholia.

Jos alla oleva kuvaaja alkoholinkulutuksesta ei aukea, näet sen tästä.THL:n julkaiseman Päihdetilastollisen vuosikirjan mukaan monet maat ovat viime vuosina menneet Suomen ohi tässä kyseenalaisessa kilpailussa. Muun muassa kaikissa Baltian maissa juodaan Suomea enemmän, kuten myös esimerkiksi suurimmassa osassa Keski-Euroopan maita. Liettuassa myydään alkoholia tilastollisesti eniten, yli 15 litraa asukasta kohden.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt