Presidentti Niinistö vertauksista: ”En edes näytä Kekkoselta!” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö vertauksista: ”En edes näytä Kekkoselta!”

Sauli Niinistön mielestä valitsija­yhdistyksen ehdokkaaksi asettuminen on luonteva ratkaisu, koska presidentin ei kuulu sotkeutua sisäpolitiikan kiistoihin.

Julkaistu: 3.6.2017 13:00

Presidentti Sauli Niinistön päätös lähteä valitsijayhdistyksen eikä kokoomuksen ehdokkaaksi yllätti monet.

Useampikin tarkkailija ja poliitikko on nähnyt kaikuja Kekkosen ajasta, jolloin presidentin taakse rynnistivät kaikki puolueet. Esimerkiksi Niinistön tukijaksi ilmoittautunut tunnettu demarivaikuttaja Lasse Lehtinen vitsaili vuoden 1978 vaaleista, ex-pääministeri Paavo Lipponen puolestaan otti asian esiin Mauno Koiviston muistotilaisuudessa.

Miltä tällainen vertailu tuntuu?

– No siinä ei ole mitään päätä, ei häntää.

Oletteko Te Kekkonen?

– En edes näytä häneltä, Niinistö nauraa.

Niinistön mukaan häneltä ei myöskään löydy kekkosmaista hovia.

– En hovia tunnista. Tässä (Mäntyniemessä) käy erilaisia ihmisiä. Olen ollut kovin iloinen siitä, että kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat aina noudattaneet kutsua ja meillä on ollut erittäin hyviä keskusteluja yli hallitus–oppositio-rintaman. Jos hovia täytyy välttämättä olla, se on tätä eduskunnan väkeä: heidän kanssaan on hyvä pohtia asioita. Siitä minä saan paljon.

Niinistö itse pitää valitsijayhdistystä luontevana ratkaisuna.

– Presidentti kuin presidentti on irtautunut lähtöpuolueista ja kyllä meillä aika tarkkaan julkinen sanakin pitää huolta siitä, että presidentti ei sotkeutuisi sisäpoliittisiin kiistakysymyksiin. Näin olen myös minä pyrkinyt tekemään.

– Ja jos ajatellaan varsinaista tehtävänkuvaa, ulkopolitiikkaa ja sitä edustamista, jota tässä on, niin siinä puoluepolitiikalla on hyvin vähän tekemistä.

Niinistö nostaa esiin myös maakuntavaalit, jotka pidetään samaan aikaan presidentinvaalien kanssa.

– Ne ovat puhtaasti puoluepoliittiset vaalit. Ehkä on parempi, että presidentinvaalit pysyvätkin vähän erillään siitä.

Niinistö kertoo tehneensä lopullisen päätöksen toiselle kaudelle pyrkimisestä viikko sitten viikonloppuna. Päätöstä edelsi huolellinen puntarointi.

– Pohdittu on ties kuinka pitkään ja ties kuinka monen kanssa.

Miltä tuntuu, kun kampanja on käynnissä ja olette osa presidentinvaalikampanjaa?

– Olenko? No, varsinaisen kampanjan aloittaminen saa minun puolestani kyllä odottaa. Tämä juhlavuosi (Suomi 100) on aika lailla vaativa. Ja siitähän minun täytyy ensimmäiseksi pitää huolta.

 Kyllä varmasti tenttejä tulee, viimeksi niitä oli vain valtava määrä. Nyt elän siinä kauniissa toiveessa, että ehkä ne maakuntavaalit vievät ainakin osan lähetysajasta.”

Moni tulkitsee myös juhlavuoden näkyvän esiintymisen presidentinvaalikampanjaksi?

– Tulkitkoot miten tulkitsevat. Kyllä minä olen maakuntaa kiertänyt kaikki nämä viisi vuotta. Ehkä sekin halutaan tulkita sitten kampanjaksi.

Presidentinvaalitentteihin Niinistö lupautuu.

– Kyllä varmasti tenttejä tulee, viimeksi niitä oli vain valtava määrä. Nyt elän siinä kauniissa toiveessa, että ehkä ne maakuntavaalit vievät ainakin osan lähetysajasta, Niinistö sanoo.

 

Katso presidentti Sauli Niinistön videohaastattelu yllä olevalta ISTV:n videolta kokonaisuudessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?