Myrkkyhoitaja kätki rauhoittavia iäkkään rouvan jogurttiin – sai kipinän kirjeestä, joka ei koskaan saapunut perille - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Myrkkyhoitaja kätki rauhoittavia iäkkään rouvan jogurttiin – sai kipinän kirjeestä, joka ei koskaan saapunut perille

Katastrofin anatomia pureutuu maanantaina sarjamurhaaja Aino Nykopp-Kosken tapaukseen.

3.6.2017 9:25

Uudessa Katastrofin Anatomia -jaksossa kuullaan kuinka myrkkyhoitajana tunnetun sarjamurhaaja Aino Nykopp-Kosken surmien vyyhti alkoi purkautua.

Kaikki alkoi iäkäs helsinkiläisrouvan Turussa asuvalle ystävättärelleen lähettämästä kirjeestä. Kirjeestä, joka ei koskaan saapunut perille.

Alkuvuodesta 2009 iäkäs rouva kuljetettiin Marian sairaalaan ambulanssilla. Häntä hoidettiin päivystyksessä akuutissa tilanteessa, koska rouvalla oli hengenvaarallisia oireita.

Yllä olevalla videolla nähdään pätkä Katastrofin anatomian uudesta jaksosta.

Virottuaan nainen kertoi, ettei hän itse ole ottanut lääkkeitä, eikä hänellä ole itsetuhoisia ajatuksia. Häntä puhuttanut lääkäri uskoi mitä kuuli ja soitti Helsingin väkivaltarikosyksikön päivystävälle tutkijalle, rikosylikonstaapeli Mikko Juotteelle.

Vanhusten surmista tuomitttu Aino Nykopp Hovioikeudessa asianajaja Heikki Lampelan seurassa. Hovioikeus piti käräjäoikeuden langettaman elinkautisen vankeustuomion voimassa.

Rouva oli ilmoittanut, että hänet on myrkytetty. Hän nimesi myös myrkyttäjän: rouvan kotihoidosta vastanneen perushoitajan, Aino Nykoppin.

Laboratoriokokeissa kävi ilmi, että rouvan veressä oli kohtuullisen runsaasti vieraita lääkeaineita. Rouvan mukaan hänen asuntoonsa oli tullut pyytämättä kotihoidosta vastannut Aino Nykopp, joka oli tarjoillut hänelle karvaalta maistuvaa jogurttia, jonka syötyään rouva menetti tajuntansa.

Aino Nykopp soitti ambulanssin ja valehteli sen henkilökunnalle, että rouva on alkoholin ja lääkkeiden väärinkäyttäjä.

Katastrofin anatomia -sarjassa haastateltu Mikko Juote arvelee, että Nykopp sai kipinän tekoonsa rouvan lähettämästä kirjeestä.

Aino Nykoppin tekemät rikokset aikajanalla.

– Rouva oli kirjoittanut sellaisen kriittissävyisen kirjeen ystävättärelleen Turkuun ja kritisoinut siinä Aino Nykoppia. Mielenkiintoista oli, että ystävätär ei koskaan saanut kirjettä. Se oli hävinnyt johonkin, Juote kertoo ohjelmassa.

– Hän oli antanut kirjeen Nykoppille postitettavaksi kolme päivää ennen myrkytystä, Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Crista Granroth jatkaa.

Tämän jälkeen poliisi löysi rouvan asunnosta jogurttilautasen, josta löytyi melko pian runsaasti saman lääkeaineen jäämiä kuin iäkkään rouvan verestä. Poliisi otti Aino Nykoppin kiinni.

Epäilykset vahvistuivat poliisin tehtyä kotietsinnän Nykoppin työpaikalle. Hänen pukukaapistaan löytyi paljon irtonaisia lääkkeitä. Samanlaisia kuin helsinkiläisvanhuksen elimistöstä ja jugurttilautaselta oli löytynyt.

Nykopp kiisti kategorisesti kaikki rikokset. Hänen mukaansa joissakin tapauksissa oli kyse luonnollisista kuolemista, toisissa potilaat ottivat itse liikaa lääkkeitä.

Nykoppin asuntoon tehdyissä kotietsinnöissä löytyi tuhansia tabletteja ja ampulleja lääkkeitä, joista iso osa oli huumausaineiksi luokiteltuja.

Tutkinnan edetessä naisen taustalta paljastui lukuisia muitakin samalla tavalla tehtyjä rikoksia.

Vuonna 2010 oikeus tuomitsi Nykoppin elinkautiseen vankeuteen viidestä murhasta, kuudesta murhan yrityksestä ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Nykopp kiisti kaiken.

Nykoppille tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan hän toimi täydessä ymmärryksessä murhat tehdessään. Tutkimuksen mukaan Nykoppilla on antisosiaalinen persoonallisuushäiriö, johon liittyy psykopaattisia piirteitä.

Hänellä on tutkimuksen mukaan tunne-elämän häiriöitä, jotka on havaittu jo nuoruudessa. Hänellä on myös poikkeuksellisen vahva valehtelutaipumus ja hän on erittäin kyvykäs manipuloimaan muita ihmisiä.

 

Katastrofin Anatomian myrkkyhoitajaa käsittelevä jakso julkaistaan maanantaina 5. kesäkuuta Nelosella. Nelonen ja Ilta-Sanomat kuuluvat Sanoma-konserniin.

Ilta-Sanomat kertoi 20.5.2009 Aino Nykoppin teoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?