Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Niinistön ylivoimasta presidenttikyselyssä: ”Kansa haluaa Kekkosen”

rac

Julkaistu:

Sauli Niinistön siirtyminen puolueista riippumattoman valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi on lisännyt entisestään istuvan presidentin suosiota.
Istuva presidentti Sauli Niinistö johtaa presidenttipeliä suvereenisti.

Taloustutkimuksen IS:lle tekemässä kyselyssä Niinistön kannatus oli 72 prosenttia. Niinistön haastajista suosituin on presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) 12 prosentin kannatuksella.

– Nyt tuli sellaiset rätingit, että itsekin yllätyin, miten näin selvin lukemin voi joku johtaa tällaisessa demokratiassa, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen totesi.

– Sitä moralisoidaan, että itänaapurissa Vladimir Putin on suosittu ja läpimenoa pidetään täysin varmana seuraavissa presidentinvaaleissa. Mitähän joku ajattelee, kun katsoo ulkopuolelta Suomea, Rahkonen jatkoi.

Presidenttiehdokas Matti Vanhasen (kesk) suosio ja ehdokkuuttaan pohtivan Eero Heinäluoman (sd) suosio oli kummallakin kolme prosenttia.

Taloustutkimuksen Rahkonen muistuttaa, että istuva presidentti on vaaleissa aina vahvoilla. Mauno Koivisto ja Tarja Halonen valittiin jatkokausille, mutta Niinistöstä voi tulla ensimmäinen presidentti suoran kansanvaalin historiassa Suomessa, jolloin presidentinvaalissa on tarvittu vain yksi kierros.

– Vaikea mennä sanomaan. Tällä hetkellä näyttää, että Niinistö menisi ensimmäisellä kierroksella läpi. Kyllä luvut jonkin verran tasoittuvat, kun kampanjat alkavat. Ei näillä luvuilla mennä, tässä on vielä pitkä aika tammikuun vaaleihin, Rahkonen sanoi.

– Kyllä jo demokratian näkökulmasta tähän vaihtoehtoinen ehdokas pitäisi saada. Ei se demokratiassa oikein voi olla niin, että vaalit olisi pelkkä muodollisuus. Onhan se demokratiaa, jos kansa kannattaa, ja kannatus on aitoa, Rahkonen pohti.

Vain vihreiden kannattajien joukossa Niinistö ei ole ykkönen

Niinistö saa kannatusta kaikissa kansanosissa ja kaikkien puolueiden kannattajista. Jos joku Niinistöä voi tasaväkisesti haastaa, haastajan kannatus löytyy vihreistä ja vasemmalta.

– Vihreissä on enemmän Haaviston kuin Niinistön kannattajia. Ja vasemmistoliiton kannattajat eivät ole olleet niin innokkaita Niinistön kannattajia kuin muut, mutta on Niinistö vasemmistoliiton kannattajien suosituin ehdokas, Rahkonen kertoi.

Niinistö kertoi maanantaina, että hän ei lähde kokoomuksen ehdokkaana presidentinvaaleihin. Niinistö aikoo olla valitsijayhdistyksen ehdokas.

Valitsijayhdistyksen perustaminen on lisännyt entisestään Niinistön suosiota.

– Niinistö on puolueista riippumaton ehdokas. Se lisää entisestään kansalaisten halukkuutta äänestää häntä. Niinistö saa tällä vielä enemmän ääniä kuin hän olisi puolueen asettama ehdokas.

– Kysely osoittaa, että melkein puolet katsoo, että valitsijayhdistyksen ehdokkuus lisää halukkuutta äänestää Niinistöä. Kenenkään mielestä valitsijayhdistys ei ole huono asia. Tässäkin oli vedetty oikeista narusta ja tulkittu kansan äänestyskäyttäytymistä oikealla tavalla, Rahkonen näki.

”Meillä on tiettyä kaipuuta kuninkaallisuuteen”

Rahkosen mukaan Niinistön kansansuosiota selittää suomalaisten kaipaus vahvaan johtajaan.

– Kansa haluaa Kekkosen. Se tarkoittaa sitä, että kansa haluaa varsinkin vahvoilla ulkopoliittisilla valtaoikeuksilla varustetun presidentin. Tietyllä tavalla on myös vahvan johtajan kaipuuta. Halutaan, että on joku sanoo tarvittaessa kaapin paikan, Rahkonen aprikoi.

Suomalaiset kaipaavat Rahkosen mukaan myös jollain lailla omia kuninkaallisia, jota presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio edustavat monille.

– Meillä on tiettyä kaipuuta kuninkaallisuuteen. Haluamme, että meillä on oma kuningaspari. Täällä on paljon ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita muiden maiden kuninkaallisista ja hoveista.

– Vaikka me olemme tasavaltalaisia, haluamme, että joku instituutio nousee arjen yläpuolelle. Presidentti-instuutio on kansalle tärkeä, Rahkonen sanoi.

IS:n presidenttikyselyssä vastaajat osasivat nimetä suosikkiehdokkaansa helposti. Vain viisi prosenttia vastaajista ei suosikkiaan osannut nimetä.

Alla olevalla videolla Sauli Niinistö kommentoi galluptuloksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt