Tästä aukeaa presidenttipeli – Niinistö murskaavan ylivoimainen IS:n presidenttikyselyssä

Sauli Niinistö valittaisiin presidentiksi jo ensimmäisellä kierroksella. Niinistön kannatus on nyt huimat 72 prosenttia.

1.6.2017 13:32 | Päivitetty 1.6.2017 16:24

Nyt on presidenttipelin tilanteesta tutkittua faktaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö valittaisiin tammikuun 2018 vaaleissa jatkokaudelle jo ensimmäisellä kierroksella, täysin ylivoimaisella 72 prosentin kannatuksella.

Taloustutkimus teki IS:n presidenttikyselyn tällä viikolla, kun Niinistö oli ilmoittanut halukkuutensa asettua asettua jatkokaudelle valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

Presidenttipelin alkupaukku laukaistiin maanantaina Niinistön ilmoituksesta, ja presidenttipelin alkumetreillä Niinistön suosio on muiden ehdokkaiden kannalta musertava.

Toiseksi suosituin ehdokas seuraavaksi presidentiksi on Pekka Haavisto (vihr). Presidenttiehdokas Haavisto jää kauas Niinistön lukemista. Haavisto saisi 12 prosenttia äänistä.

Muiden ehdokkaiden kannatus ei yllä lähellekään kaksinumeroisia lukuja.

Presidenttiehdokas Matti Vanhasen (kesk) kannatus on 3 prosenttia ja presidenttiehdokas Merja Kyllösen (vas) 2 prosenttia.

Neljä puoluetta ei ole vielä tehnyt päätöstään presidenttiehdokkaistaan.

Ehdokkuuttaan pohtivan Sdp:n Eero Heinäluoman kannatus on 3 prosenttia.

Jos yllä oleva taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kyselyyn otettiin mukaan myös muut todennäköiset presidenttiehdokkaat. Niin Sampo Terhon (ps) kuin Sari Essayahin (kd) kannatus oli 1 prosentti, Anna-Maja Henrikssonin (r) kannatus jäi alle prosentin.

Taloustutkimuksen tekemässä presidenttikyselyssä vain kuusi prosenttia vastaajista ei nimennyt suosikkiehdokastaan.

Toista kierrosta ei olisi siis tulossa lainkaan, ensimmäistä kertaa presidentinvaalien suoran kansanäänestyksen historiassa.

Niinistön suosio on liki pohjoiskorealaisilla lukemilla. Viime kerralla 2012 Niinistön haastanut Haavisto ei ole edes lähelläkään päästä toiselle kierrokselle.

Kyselyssä mitattiin myös toisen kierroksen suosio. Kaksintaistelussa Niinistö voittaa Haaviston lukemin 76-19.

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi 1 365 suomalaista. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Alla olevalla videolla Sauli Niinistö kommentoi gallupin tuloksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?