Jenni Haukion kaulaa koristaa torstaina korvaamattoman arvokas koru – nimetön lahjoittaja säilöi jalokiviä liki 30 vuotta kassakaapissa

Julkaistu:

Edustuskäyttöön tarkoitetun jalokivikorun kerrotaan olevan toteutettu vapaaehtoisvoimin.
Suomen Kultaseppien Liitto ry luovutti tasavallan presidentin kanslialle arvokkaan jalokivikorun Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kaulassa kannettava jalokivikoru on suunniteltu valtiopäämiehen tai hänen puolisonsa käytettäväksi. Kulloinenkin presidentti tai presidentin puoliso tulee pitämään korua edustuskäytössä.

Rouva Jenni Haukio otti korun vastaan keskiviikkona presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä. Haukiosta tulee myös korun ensimmäinen kantaja.

Haukio kiitti Kultaseppien Liittoa keskiviikkona arvokkaasta lahjasta ja kertoi aikovansa käyttää korua ensimmäisen kerran tämän viikon torstaina.


– Minulla on ilo käyttää korua ensimmäisen kerran 1. kesäkuuta Pohjoismaisten valtionpäämiesten vierailun yhteydessä järjestettävällä juhlapäivällisellä, rouva Haukio kommentoi Presidentin kanslian julkaisemassa tiedotteessa.

”Ei rahallista hintaa”

Muotoilija Heli Kauhasen suunnittelema ja kultaseppä Juha Loikalan valmistaman korun materiaaleina on käytetty Luumäen jaloberyllejä ja Lemmenjoen huuhdontakultaa. Jaloberyllit ja kullan on koruun lahjoittanut jalokivet löytänyt henkilö.

Suomen Kultaseppien Liitto ry:n toimitusjohtaja Henrik Kihlman ei lähde arvioimaan korun hintaa. Hän kertoo kuitenkin, että korussa on jaloberyllejä yli 80 karaattia.

– Olemme päättäneet, että sille korulle ei rahallista hintaa arvioida. Koru on tehty hyvin harvinaisista ja ainutlaatuisista kivistä, joita ei ole kaupan. Tämä on kuin museoesine, eli sillä ei ole kaupan hintaa.

Kihlmanin mukaan korua voisi kuitenkin kutsua korvaamattomaksi.

– Sanotaan, että tämä on korvaamaton koru, koska niitä ainesosia, mistä se on tehty, ei ole juuri olemassa uusia tai lisää. Tätä akvamariiniksi luokiteltavaa berylliä on löytynyt Suomesta todella vähän, se on gemmologinen harvinaisuus.


Kihlmanin mukaan koru on lahjoitettujen materiaalien lisäksi toteutettu muutoinkin vapaaehtoisvoimin.

– Idea korusta on tullut lahjoittajalta ja myöskin meiltä, ja tiemme ovat kohdanneet. Tämä on tästä sitten yhteisprojektina lähtenyt käyntiin.

Materiaalien lahjoittaja oli löytänyt korussa käytetyt jaloberyllikiteet 1980-luvun lopulla Luumäestä. Tämän jälkeen kiteet odottivat henkilön kassakaapissa lähes 30 vuotta ennen pääsyään edustuskoruun.

– Löytäjä on aikoinaan ajatellut, että kivet ovat niin harvinaislaatuinen asia, että niille pitäisi löytää lopullinen merkittävä koti. Kun Suomi täyttää 100 vuotta, niin tuli ajatus, että nämä voisivat Suomen kruununjalokivinä saada arvoisensa loppusijoituksen.

Korun pisaranmuotoisten jalokivien kerrotaan tiedotteessa symboloivan järviä, lunta ja valoa ja ovaalirunkoisten kaarien vettä ja karun kaunista Suomen luontoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt