Tappotuomiota istunut mies pääsi vapauteen – pyysi 49 päivää myöhemmin naista tyttöystäväkseen ja raiskasi hänet - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tappotuomiota istunut mies pääsi vapauteen – pyysi 49 päivää myöhemmin naista tyttöystäväkseen ja raiskasi hänet

Julkaistu: 31.5.2017 18:40

10,5 vuoden tappotuomiota istunut mies pääsi ehdonalaiseen vapauteen viime vuoden tammikuussa. 49 päivää myöhemmin hän syyllistyi raiskaukseen.

Mies tuomittiin käräjäoikeudessa ja hovioikeudessa 10,5 vuoden vankeusrangaistukseen Rovaniemellä 20.10.2010 tapahtuneesta taposta, varkaudesta ja tuhotyöstä.

Mies tunkeutui 25-vuotiaan naisen asuntoon, kuristi tämän muovinarulla kuoliaaksi ja sytytti asunnon palamaan. Mies vei uhrin asunnosta käteistä rahaa 415 euroa. Mies otettiin seuraavana päivänä kiinni.

Mies ei osannut kertoa järkevää syytä teolleen. Hän oli näkemyksensä mukaan ”tilapäisessä mielenhäiriöissä”. Oikeus ei tästä uskonut. Oikeuden mukaan Soe Reh Khu valmistautui tekoonsa ottamalla muovinarun mukaan.

– Tulipalon on todettu saattavan olla alkeellinen yritys hävittää tai puhdistaa tapahtunut asia. Khu on toiminut varsin järjestyneesti ennen tekoja ja niiden jälkeen. Teon mahdollisena motiivina voidaan pitää Khun pelaamisriippuvuudesta johtunutta rahanpuutetta, Rovaniemen hovioikeus totesi.

Suomeen pakolaisena vuonna 2007 muuttaneella miehellä ei ollut aiempaa rikostaustaa.

– Vaikka Khun lapsuudessa on ollut traumaattisia kokemuksia, hänen on katsottu selvästi sopeutuneen Suomeen uutena kotimaana, jossa hän on asunut vuodesta 2007 lähtien, hovioikeus kirjoitti.

Mies pääsi ehdonalaiseen vapauteen 17.1.2016, jolloin mies oli istunut 10,5 vuoden tuomiosta puolet.

Mies ei pysynyt kuitenkaan pitkään laillisella tiellä, sillä 49 päivää myöhemmin hän syyllistyi naisen raiskaukseen, joka tapahtui Rovaniemellä 6.3.2016.

Rikos tapahtui uhrin asunnolla. Kaksikko tunsi entuudestaan toisensa. Mies oli ihastunut ja ”hulluna” naiseen, mutta nainen piti miestä ainoastaan kaverina. Mies pyysi naista asunnolla tyttöystäväkseen, mutta nainen ei siitä innostunut.

Tilanne meni intiimiksi. Mies alkoi suukottelemaan naista, joka meni shokkiin.

Mies muun muassa sitoi huivin uhrin silmille, piti uhria reisistä kiinni ja tunkeutui sukupuolielimellään naisen sisälle. Mies ei lopettanut, vaikka nainen pyysi. Lopulta mies nousi naisen päältä ja tämä kiljui kovaan ääneen. Jonkin ajan kuluttua mies lähti, ja nainen soitti äidilleen, että hänet on raiskattu. Seuraavana päivänä nainen teki rikosilmoituksen.

Mies itse väitti, että sukupuoliyhteys tapahtui yhteisymmärryksessä. Tätä oikeus ei siis uskonut.

Lapin käräjäoikeus katsoi, että oikeudenmukainen tuomio miehen teosta on vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdotonta vankeutta. Mies oli kuitenkin teon tehdessään ehdonalaisessa vapaudessa, ja tuomioon lisätään jäännösrangaistuksen osuus, joka on vuosi ja kolme kuukautta. Mies sai siis yhteensä 2 vuoden ja 11 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Mies joutuu maksamaan uhrille loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 3 500 euron korvaukset.

Lapin käräjäoikeus antoi asiassa tuomion toukokuun puolivälissä. Tuomio ei ole lainvoimainen, sillä mies on ilmoittanut tyytymättömyyttä tuomioon.

Mies on nykyään 30-vuotias.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?