Ehdollinen ei pysäyttänyt liukuhihnahuijaria – muumimukit ja muu olematon tavara kävi pian taas netissä kaupaksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ehdollinen ei pysäyttänyt liukuhihnahuijaria – muumimukit ja muu olematon tavara kävi pian taas netissä kaupaksi

Leivättömän pöydän ääreen Pohjois-Savon käräjäoikeuteen saapui maanantaina nainen, johon edellinen vierailu joulun alla 2015 ei ollut tehnyt suurempaa vaikutusta. Ei, vaikka hänet tuomittiin tuolloin 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen.

30.5.2017 7:55

Puolitoista vuotta sitten, jouluaatonaattona, naisen katsottiin syyllistyneen yhteensä 86 petokseen ja yhteen törkeään maksuvälinepetokseen. Olematonta tavaraa hyväuskoisille ihmisille Tori.fi-sivuston kautta myynyt nainen oli tehnyt petoksillaan yli 5000 euron tilin.

Nainen ilmoitti tuolloin katuvansa tekojaan ja olevansa varma, ettei sama meno enää jatku. Toisin kävi. Jo uudenvuodenaatonaattona eli alle kaksi viikkoa myöhemmin nainen myi internetin ja puhelinsovelluksen välityksellä verhot 89 eurolla. Sanomattakin selvää, että uhri menetti rahansa eikä saanut tilaamiaan verhoja.

Maanantaina 31-vuotias nainen tuomittiin yhteensä 36 petoksesta, joista neljä vanhinta oli tehty jo ennen edellistä tuomiota. Nainen kauppasi verhojen ja muiden tekstiilien lisäksi muun muassa muumimukeja ja muita astioita, koriste-esineitä kuten kynttilöitä sekä sisustustuotteita. Tiliä nainen teki tällä kertaa noin 2200 euroa.

– Asianomistajat on erehdytetty internetin kautta tekemään (vastaajalle) perusteeton suoritus ilman, että luvattua tuotetta on aiottukaan toimittaa. Tekotavassa ei kysymys ole ollut hetken mielijohteesta johtuneesta tilanteesta, vaan tekotapa on ollut järjestelmällinen, oikeus kuvasi rikoksia.

Petoksista 32 nainen teki ehdollisen koeaikana, noin 13 kuukauden aikana. Oikeus saikin todeta ikävän faktan seuraamuksia pohtiessaan.

– Tekojen jatkaminen osoittaa, ettei (vastaaja) ole ottanut opikseen ehdollisesta rangaistuksesta. Rangaistus on nyt tuomittava ehdottomana ja aikaisempi ehdollinen rangaistus määrättävä osaksi täytäntöönpantavaksi, oikeus totesi.

Oikeus määräsi ehdollisesta täytäntöönpantavaksi kymmenen kuukautta vankeutta. Tuoreempien tekojen vaikutus oli kaksi kuukautta, joten nainen sai yhteensä vuoden ehdotonta vankeutta.

– Koventamisperusteena on – – – (vastaajan) aikaisempi rikollisuus, koska sen ja uusien rikosten suhde, rikosten samankaltaisuuden johdosta, osoittaa hänessä ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, oikeus perusteli.

Puolitoista vuotta sitten oikeus vei naiselta rikoksentekovälineen eli tietokoneen. Nyt nainen menetti samasta syystä tablet-tietokoneensa.

Nainen velvoitettiin korvaamaan asianomistajille aiheuttamansa vahinko.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?