11-vuotiaasta tytöstä jaettiin seksuaalisia kuvia internetiin – äiti stailasi ja tuttava kuvasi

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut kaksi naista sakkorangaistukseen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Asianomistajana rikoksessa oli toisen naisen 11-vuotias tytär.

30.5.2017 7:23

Rikos tapahtui Äänekoskella loppuvuodesta 2014. Hieman yli 40-vuotias äiti puki tyttärensä korkokenkiin ja mustaan lyhyeen mekkoon tai sortseihin. Lisäksi äiti meikkasi ja kampasi tyttärensä aikuismaisesti.

Tämän jälkeen äiti antoi tyttärensä valokuvausta harrastavan, itseään pari vuotta nuoremman ystävänsä käsiin. Kauhu- ja fantasia-aiheisiin erikoistunut kuvaaja sai ala-asteikäisen mallinsa poseeraamaan kotinsa rappukäytävässä seksuaalisissa asennoissa. Kuvissa korostuivat tytön paljaat sääret.

Myöhemmin tyttö kävi äitinsä tietämättä poseeraamassa kameralle myös valokuvaajan kotona. Näissä kuvissa tyttö oli napapaidassa ja lyhyissä farkkushortseissa. Parissa kuvassa tytöllä oli päässään myös kaasunaamari.

Myös kuvaajan kotona otetuissa kuvissa kuvakulmat korostivat seksuaalisuutta. Kahdessa kuvassa näkyy pelkästään lapsen vartalo paljasta vatsaa ja sääriä korostaen. Yhdessä kuvassa asianomistaja on kuvattu lattialla makaamassa aikuisen naisen istuessa penkillä hänen päällään.

Stylistin töitä tehnyt äiti ja valokuvaaja olivat tehneet yhteistyötä aiemminkin eri kuvaussessioiden yhteydessä. Äiti tiesikin valokuvaajan tyylin hyvin. Hän oli aiemmin nähnyt valokuvaajan Facebook-sivuilla myös alastonkuvia.

Lapsimallikoulussa olleen tytön mukaan ideat kuviin olivat valokuvaajan. Kuvauksiin suostunut tyttö piti kuvia outoina ja ihmeellisinä. Hän luuli, ettei kuvia julkaistaisi missään.

Äiti suostui tyttärensä kuvaamiseen, koska hän ajatteli saavansa niistä hyviä pr-kuvia omille sivuilleen. Äiti laittoikin Facebook-sivulleen neljä rapussa otettua kuvaa.

Valokuvaaja julkisti Facebookissa peräti 29 kuvaa 11-vuotiaasta tytöstä. Yhdessä kuva-albumissa oli tyttöä esittävien kuvien lisäksi alastonkuvia tai eroottissävytteisiä sidonta- tai väkivaltakuvia valokuvaajasta itsestään tai muista aikuisista.

Rikosilmoituksen asiasta teki kuviin Facebookissa törmännyt tyttären isä.

Sekä äiti että valokuvaaja kiistivät syytteen.

– Kuvien ottamiseen tai julkaisemiseen ei liittynyt minkäänlaista eroottista tai seksuaalista tarkoitusta. Kyse on ollut kuvaamisen harjoittelusta ja hauskanpidosta. Kuvat ovat taiteellisia eivätkä seksuaalisia, valokuvaaja vastasi syytteeseen.

Äidin mukaan valokuvaajan hänen tietämättään ottamat ja julkaisemat kuvat olivat ”ok”. Äiti toisaalta myönsi, että asiayhteydestään irrallaan joku saattoi tulkita kuvat väärin.

Lain mukaan lasta ja seksuaalisuutta yhdistävien kuvien julkaiseminen on sallittua, jos kuva palvelee tiedonvälitystä tai sillä on ilmeistä taiteellista arvoa. Oikeuden arvion mukaan kumpikaan näistä kriteereistä ei täyttynyt, joten sekä kuvien valmistaminen että levittäminen olivat rangaistavia tekoja.

– Sillä, miten asianomistajana oleva 11-vuotias lapsi on itse kuvat mieltänyt, ei ole merkitystä arvioitaessa (valokuvaajan) tahallisuutta. 11-vuotias lapsi ei ole kehitykseltään kykenevä päättämään tai antamaan suostumustaan siihen, kuinka häntä vähäpukeisena kuvataan. Vastuu toiminnasta on aikuisilla, oikeus kirjasi johtopäätöksiinsä.

Äidin oikeus nimesi rappukäytävässä otettujen kuvien osalta tekijäkumppaniksi. 11-vuotiaan antamalla suostumuksella ei oikeuden mukaan ole painoarvoa äidin vastuuta arvioitaessa.

– Kuvien luonne huomioiden väite siitä, ettei (äiti) ole mieltänyt kuvia lapsen seksuaalisuutta ilmentäviksi ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaaviksi, ei ole uskottava. Vastuu kuvien ottamisesta ja niihin suostumuksensa on ollut (äidillä).

Oikeuden mukaan valokuvaajan menettely oli tapauksessa kokonaisuudessa moitittavampaa. Valokuvaaja tuomittiin 30 päiväsakkoon, äidille päiväsakkoja määrättiin 15.

Valokuvaaja joutuu maksamaan rikoksestaan sakkoja 180 euroa. Äidin maksettavaksi tulee 90 euroa.

Valokuvaaja ja äiti määrättiin yhteisvastuullisesti maksamaan tytölle 900 euron korvaukset kärsimyksestä.

Jutun otsikkoa muutettu klo 7.36: kuvat ovat luonteeltaan seksuaalisia, eivät seksikuvia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?