Miksi hautajaisvierailla oli hansikkaat kädessä? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miksi hautajaisvierailla oli hansikkaat kädessä?

Hanskat kuuluvat kunniavartion, seppeleitä laskevien miesten ja arkun kantajien asuun hautajaisissa.

25.5.2017 14:42

Suomi seuraa presidentti Mauno Koiviston hautajaisia.

Eräs yksityiskohta, joka hautajaisissa on kiinnittänyt huomiota, on hanskojen käyttö. Hanskat näkyivät monien käsissä varsinkin seppeleen laskussa.

Sauli Niinistö laski seppeleen hanskat käsissään.­

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio saapumassa Mauno Koiviston siunaustilaisuuteen Helsingin tuomiokirkkoon. Ulkona Niinistö ei käyttänyt hanskoja.­

Hautajaisiin kuuluu etiketin eli tiettyjen käyttäytymissääntöjen noudattaminen. Osaan niistä voi tutustua esimerkiksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sivuilta. Useimmiten kannattaa ottaa selvää, mikä on omaisten toivomus. Miesten ja naisten pukeutumisessa tai säännöissä voi olla eroja.

Suositeltava miesten hautajaisasu on tumma tai musta puku, valkoinen paita ja taskuliina. Asuun kuuluvat lisäksi solmio, mustat sukat, hanskat eli sormikkaat ja mustat kengät. Päällystakin pitää olla myös tumma. Naisten asuista todetaan usein, että niiden tulisi olla kokonaan mustat. Se koskee siis hametta, jakkua, leninkiä ja niiden yhdistelmiä.

Säännöt eivät ole ehdottomia, sillä hautajaiset ovat monesti vaikea paikka omaisille. Onhan kyseessä luopumisen hetki. Surun keskellä etikettiä tärkeämpää on silti läheisten tuki.

Hanskat tärkeitä tietyissä tehtävissä

Varsinkin arkun kantajien ja vaatetuksesta voidaan sopia yhtenäinen käytäntö.

Arkun kantajat ja kunniavartijat ovat olleet käytännön syistä usein miehiä eli hanskojen käyttö koskee siksi pääasiassa miehiä. Käytäntö ei ole ehdoton eli kantaja voi olla myös nainen. Seppeleen laskevilla miehillä on useimmiten hanskat.

Monesti kantajat pukeutuvat mustaan pukuun ja valkoiseen kaulaliinaan. Pääsääntö on usein, että jos yhdellä on hanskat, muutkin käyttävät hanskoja. Sama koskee hatun käyttöä. Hanskat eli sormikkaat kuuluvat myös seppeleen laskijoiden vaatetukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?