Näin Puolustusvoimat turvaa hautajaisia – tehostettuun valvontaan osallistuu 800 sotilasta ja raskaita ajoneuvoja

Julkaistu:

Puolustusvoimat osallistuu 800 sotilaan voimin ja auttaa painavilla ajoneuvoilla presidentti Mauno Koiviston hautajaisten turvaamista poliisin apuna.
Puolustusvoimat turvaa tehostetusti presidentti Mauno Koiviston hautajaisia. Puolustusvoimat on siis poliisin lisäksi mukana, jotta valvonta toimii hyvin koko Suomelle tärkeänä päivänä.

– Yhteensä hautajaisiin osallistuu 800 sotilasta, Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara kertoo Ilta-Sanomille torstaina.

Heistä noin puolet on takaamassa turvallisuutta ja toinen puolet suorittamassa sotilaallisia seremonioita. Sotilaista suurin osa on varusmiehiä, ja heitä johtaa puolustusvoimien ammattihenkilöstö.


– Hautajaisten sotilaallisista järjestelyistä ja kunnianosoituksista vastaa Helsingin varuskunnan päällikkö ja Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Ahti Kurvinen, Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Karhuvaara korostaa.

Myös poliisi korostaa yhteistyön merkitystä.

– Me saamme avuksi Puolustusvoimien ajoneuvokalustoa poliisin avuksi, kun teitä suljetaan tarpeen mukaan ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisilaitoksen erikoistoimintayksiköstä kertoo Ilta-Sanomille torstaina.

Hän ei kerro tarkasti ajoneuvojen määriä eikä tyyppejä tehtävien luonteen takia.

– Käytössä on Puolustusvoimien painavampaa kalustoa. Aamupäivän tapahtumat ovat sujuneet rauhallisesti, Porola korostaa.


Puolustusvoimat mukana näissä tehtävissä

Maanpuolustuksen perustuminen vahvasti myös varusmiespalvelukseen näkyy hienolla tavalla hautajaisten turvallisuudessa. Suurin osa presidentti Mauno Koiviston hautajaisten turvaamiseen osallistuvista sotilaista on nimittäin varusmiehiä. Heitä johtaa puolustusvoimien ammattihenkilöstö.

Puolustusvoimat osallistuu vartiointiin hautausmaalla ja ydinkeskustan tuntumassa.

Puolustusvoimien kalusto on poliisin apuna, kun teitä suljetaan tarpeen mukaan. Nämä tilanteet voivat muuttua nopeasti, sillä poliisi varautuu kaikkeen mahdolliseen.


Laajat tehtävät hautajaisissa

Kaartin jääkärirykmentin asettama maavoimien kunniakomppania sekä Kaartin soittokunta toteuttavat puolustusvoimien ylipäällikön, puolustusministerin, puolustusvoimain komentajan ja Helsingin varuskunnan sotilaalliset edustustehtävät.

Valtiollisten hautajaisten sotilaallisiin kunnianosoituksiin osallistuvat myös meri- ja ilmavoimien kunniajoukkueet.


Hyvässä yhteistyössä poliisin kanssa

Poliisi aloitti tehostetun valvonnan jos keskiviikkona. Poliisi on vahvasti näkyvillä.

Poliisi kertoi aiemmin torstaina, että Britannian Manchesterissa tällä viikolla tapahtunut isku ei vaikuta poliisin suunnitelmiin. Manchesterin iskussa kuoli 22 ihmistä ja kymmeniä loukkaantui. Tekoa on tutkittu terroritekona.


Ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoi aiemmin tällä viikolla, että suuri valtiollinen seremonia on monin tavoin haastava myös turvallisuusjärjestelyiltään.

Hän ei halunnut eritellä turvallisuuden kannalta mahdollisesti riskialttiita tilanteita.

–Turvallisuussyistä emme mene yksityiskohtiin, mutta tahtotila on sellainen, että hyvin me pärjätään, Soini korosti

Valtiolliset hautajaiset ovat nykyään harvinaisia, ja ne pidetään lähtökohtaisesti vain presidenteille. Erillispäätöksellä valtiolliset hautajaiset on järjestetty myös yksittäisille muille henkilöille, viimeksi entiselle pääministerille Harri Holkerille elokuussa 2011.


Edellisestä vastaavan mittaluokan seremoniasta on kuitenkin kulunut lähes 31 vuotta. Se oli presidentti Urho Kekkosen hautajaiset 7. syyskuuta 1986.

IS seuraa Mauno Koiviston hautajaisia hetki hetkeltä. Seurantaan pääset täältä.

Lue kaikki jutut presidentti Koiviston hautajaisista täältä.