Miro jonotti jo puoli yhdeksän aikaan presidentti Koiviston siunaustilaisuuteen – ”Hän antoi minulle uuden mahdollisuuden elää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Miro jonotti jo puoli yhdeksän aikaan presidentti Koiviston siunaustilaisuuteen – ”Hän antoi minulle uuden mahdollisuuden elää”

Presidentti Mauno Koiviston Helsingin tuomiokirkossa järjestettävään siunaustilaisuuteen mahtuu noin tuhat ihmistä, joista noin puolet pääsee ilman kutsukorttia. IS tapasi jonoon ensimmäisinä saapuneet Miron ja Karelin, jotka haluavat kunnioittaa läsnäolollaan Koiviston arvokasta muistoa.

Presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuus järjestetään Helsingin Tuomiokirkossa tänään. Miro Kinnunen aikoo osallistua tapahtumaan. Hän haluaa jättää Koivistolle omat viimeiset jäähyväisensä.­

25.5.2017 11:09

Presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuus alkaa Helsingin tuomiokirkossa kello 13.

Puoli kymmenen aikoihin kirkon edustalla oli vielä varsin rauhallista. Ulkomaalaiset turistit napsivat itsestään kuvia – tietämättä todennäköisesti siitä, mitä kirkossa tänään tapahtuu.

Miro Kinnunen ja Karel Savola olivat jo puoli yhdeksän aikoihin odottamassa pääsyä kirkkoon. Tämä on tilaisuus, jota ei yksinkertaisesti voi jättää väliin.

– Hän loi Suomeen myönteisen ilmapiirin ja tunnelman. Se oli pääsyy, minkä takia halusin tulla tänne, 48-vuotias Savola sanoo.

Kinnusella on Savolaa henkilökohtaisempi syy osallistua siunaustilaisuuteen. Kinnunen adoptoitiin vuoden 1992 jouluna Suomeen. Hän on tästä ikuisesti kiitollinen presidentti Mauno Koivistolle.

– Manu on elämäni ensimmäinen presidentti. Hän on hyvin merkittävä. Hän on saanut paljon asioita aikaan. Olen jutellut hänen kanssaan myös henkilökohtaisesti Porissa ja muutamassa tanssiesityksessä.

– Minut on adoptoitu, ja hän antoi minulle sitä myöten omalla tavallaan uuden mahdollisuuden elää. Adoptioasiat olivat nimittäin 1990-luvun alkupuolella mutkikkaita asioita. Niin minä haluan itse henkilökohtaisesti kiittää Manua siitä, että sain mahdollisuuden, Kinnunen sanoi selvästi liikuttuneena Tuomiokirkon portaiden juurella.

Miro Kinnunen aikoo osallistua presidentti Mauno Koiviston Helsingin Tuomiokirkossa järjestettävään siunaustilaisuuteen.­

Hautajaispäivä koskettaa Kinnusta syvästi.

– Tämä on minulle surun päivä. Olisin toivonut, että en olisi nähnyt tätä päivää näin nuorena, 30-vuotias Kinnunen sanoo.

– Manu on suurmies. Sinivalkoinen suurmies. Hän teki loppuun asti isoja päätöksiä hallituksessa. Olisin halunnut vielä kerran nähdä hänen jopa kättelevän (Sauli) Niinistöä.

Savola luonnehtii päivää poikkeukselliseksi.

– Tietenkin tämä on ihan poikkeuksellinen päivä, koska eihän presidenttien hautajaisia ole kuin äärimmäisen harvoin. Ja nyt on vielä semmoisen presidentin hautajaiset, kuka vaikutti Suomeen erittäin myönteisesti. Minusta hän oli henkilönä hyvin inhimillinen. Hän loi vapaan ilmapiirin, Savola sanoo.

– Hän on tietyllä tavalla nyky-Suomen perustajahahmo. Koivistosta jäi oma-aikakautensa Suomen historiaan, Savola selvittää.

Karel Savolan mukaan presidentti Koivisto jätti arvokkaan perinnön Suomelle.­

Kinnunen aikoo käydä myöhemmin tänään myös Koiviston haudalla.

– Aion viedä Manulle vielä kukkasen ja sanoa omat jäähyväiseni sitten, kun tämä virallinen osuus on loppunut. Sitä hetkeä odotellessa. Todennäköisesti moni muukin haluaa jättää kukkasen ja oman sanomisensa, Kinnunen toteaa.

Siunaustilaisuuden jälkeen surusaatto lähtee liikkeelle Tuomiokirkolta. Koivisto haudataan Hietaniemen hautausmaalle alueelle, jossa sijaitsevat presidentti Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat.

Presidentti Mauno Koivisto kuoli 12. toukokuuta 2017 kello 21.15 Meilahden sairaalassa. Presidentti Mauno Henrik Koivisto oli kuollessaan 93-vuotias.

Lue kaikki jutut presidentti Koiviston hautajaisista täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?