Poliisi valvoo tehostetusti Koiviston hautajaisia – myös sadat sotilaat huolehtivat turvallisuudesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi valvoo tehostetusti Koiviston hautajaisia – myös sadat sotilaat huolehtivat turvallisuudesta

Poliisi valvoo tehostetusti Presidentti Mauno Koiviston tämänpäiväisiä hautajaisia. Esimerkiksi teitä suljetaan tarpeen mukaan.

Sadat sotilaat auttavat poliisia turvajärjestelyissä tänään. Nämä sotilaat kävelivät Helsingin Tuomiokirkon edustalla puoli kymmenen aikoihin.­

25.5.2017 9:58 | Päivitetty 25.5.2017 11:57

Poliisi aloitti tehostetun valvonnan jos keskiviikkona.

– Aloitimme oikeastaan jo eilen illalla, kun hauta kaivettiin. Sen jälkeen on yhdessä puolustusvoimien kanssa tämmöistä vartiointia laitettu esimerkiksi hautausmaalle ja ydinkeskustan tuntumaan, ylikomisario Jussi-Pekka Lämsä kertoo Helsingin poliisista Ilta-Sanomille.

Lämsä sanoo, että poliisi on vahvasti näkyvillä. Tehostettuun valvontaan osallistuu poliisin lisäksi satoja sotilaita, joista suurin osa on varusmiehiä.

– Kyllä se (poliisi) näkyy hyvin ja satoja sotilaita siellä on. Heistä suurin osa on varusmiehiä, ja heitä johtaa puolustusvoimien ammattihenkilöstö, Lämsä sanoo.

Poliisi varautuu kaikkeen mahdolliseen. Se sulkee esimerkiksi teitä tarpeen mukaan. Apuna poliisilla on puolustusvoimien kalusto.

– Meillä on ollut oikeastaan jo viime syksystä lähtien malli, että teitä suljetaan tarpeen ja tilanteen mukaan. Täydellisiä blokkauksia ei tietenkään tehdä, Lämsä sanoo.

– Mutta sillä lailla pyritään estämään, että esimerkiksi autolla ei pystyisi aivan suoraan ajamaan väkijoukkoon, Lämsä selvittää.

Puolustusvoimien kalustoakin on poliisin apuna tänään. Kuva on otettu Helsingin tuomiokirkon edustalta puoli kymmenen aikoihin.­

Hänen mukaansa Britannian Manchesterissa tällä viikolla tapahtunut isku ei vaikuta poliisin suunnitelmiin. Manchesterin iskussa kuoli 22 ihmistä ja kymmeniä loukkaantui. Tekoa on tutkittu terroritekona.

– Se ei ole hirveästi meidän suunnitelmia muuttanut, koska me oltiin hiottu meidän toimintaa jo ennakkoon, Lämsä sanoo.

– Olemme lähteneet siitä ajatuksesta, että tämmöisiä (tekoja) voi tämmöisissä suurissa yleisötapahtumissa tapahtua, Lämsä kertoo.

Raskaita ajoneuvoja käytetään teiden sulkemiseen.­

Presidentti Koiviston siunaustilaisuus Helsingin tuomiokirkossa alkaa kello 13.00. Siunaustilaisuuden jälkeen surusaatto lähtee liikkeelle Tuomiokirkolta. Koivisto haudataan Hietaniemen hautausmaalle.

Presidentti Mauno Koivisto kuoli 12. toukokuuta 2017 kello 21.15 Meilahden sairaalassa. Presidentti Mauno Henrik Koivisto oli kuollessaan 93-vuotias.

Sotilaat ovat poliisin apuna.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?