Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen –myyjä joutuu palauttamaan 202000 euroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ratapölkyn haju paljasti omakotitalosta ikävän yllätyksen – myyjä joutuu palauttamaan yli 200000 euroa

Hovioikeus päätti, että noin kuusi vuotta sitten tehty talokauppa puretaan.

Kodin haju voi paljastaa ikävän yllätyksen. Kuvituskuva.

25.5.2017 6:07

IS kertoi huhtikuussa epäilyttävistä hajuista, joita vanhoissa omakotitaloissa voi olla. Yksi hajuista on pistävä ja tuo mieleen ratapölkyn hajun. Haju viittaa rakennuksessa mahdollisesti käytettyyn kreosoottiin.

Vanhan omakotitalon ostanut pariskunta asui lähes neljä vuotta talossa, kun selvisi, että rakenteista lähti hajua, joka paljastui terveydelle vaaralliseksi kreosootiksi eli kivihiilipieksi.

Noin kuusi vuotta sitten tehty kauppa purettiin ja ostaja saa maksamansa 202 500 euroa korkoineen takaisin.

Kaupan purkamisesta päätti toukokuussa Turun hovioikeus. Samaan ratkaisuun oli päätynyt myös Varsinais-Suomen käräjäoikeus. Talo on rakennettu noin 60 vuotta sitten.

Myyjäperhe oli asunut lapsineen 1950-luvulla rakennetussa talossa noin 40 vuoden ajan. Talosta johtuvia terveydellisiä ongelmia heillä ei ollut koskaan. Rakennusta ei ollut vuosikymmenten saatossa peruskorjattu.

Myyjät vastustivat kaupan purkua. Heidän mukaansa kaupantekohetkellä talossa ei ollut mitään hajuhaittoja. He muistuttivat rakennuksen iästä ja ostajien selonottovelvollisuudesta.

Ostajapariskunta aloitti perusteellisen remontin ja samalla asui talossa. Ennen kauppaa talossa tehtiin kuntotarkastus, joka osoitti, että välittömiä korjaustarpeita ei ollut.

Kreosootit löytyivät, kun rakenteita purettiin betoniin saakka. Kivihiilipikeä löytyi asuinkerroksen betonilaatasta ja kellarin sokkelista.

Kivihiilipiestä haihtuu PAH-yhdisteitä, jotka ovat terveydelle haitallisia.

Jos ostajapariskunta olisi tiennyt ennen kaupantekoa kivihiilipiestä, kauppaa ei olisi koskaan solmittu. Korjauskustannuksiksi arvioitiin vähintään 70000 euroa, jopa 120 000 euroa.

Kreosootti voidaan poistaa rakenteista jyrsimällä tai kapseloimalla. Menetelmät ovat kalliita ja työläitä, koska rakenteet on purettava.

Ostajat nostivat kanteen ja vaativat kaupan purkamista. Myyjäpuoli piti vaatimusta perusteettomana ja vaati sen hylkäämistä.

Oikeudessa kuultiin todistajina useita asiantuntijoita, jotka pitivät kivihiilipien määrää suurena ja terveydelle niin haitallisena, että talossa ei voinut asua.

Yksi todistajista oli Asumisterveysliiton Hannele Rämö, jolla on paljon kokemusta rakennusterveysasioista.

Rämö oli tutustunut rakennukseen ja hänen mukaansa siinä oli voimakas kreosootin haju. Kreosoottia käytettiin rakentamisessa yleisesti vielä 1970-luvulla. Sitä käytettiin kosteuseristeenä, koska se tarttui hyvin eri materiaaleihin ja oli edullista.

Käräjäoikeus totesi, että rakenteissa oleva kreosootti altistaa asukkaat terveyshaitoille. Rakenteiden korjaus tulee niin kalliiksi, että perusteet kaupan purkamiselle täyttyivät.

Oikeuden mukaan kyse oli salaisesta virheestä, koska rakennus poikkesi merkittävästi siitä mitä ostaja odotti.

Oikeuden mukaan virhe oli olennainen, sillä ostaja ei voinut käyttää taloa asumiseen ja koska korjauskustannukset ovat suuret kauppa purettiin.

Myyjät joutuvat maksamaan ostajien oikeudenkäyntikulut, noin 20 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?