Kotimaa

Liittopomo Ann Selin kertoo syöpähoidoistaan – kuollut äiti ilmestyi uniin

Julkaistu:

Syöpä vei Ann Selinin suurten kysymysten äärelle, ja muutti hänen ajattelutapaansa. Lähes vuoden kestäneen hoitoprosessin kokemuksella hän on kiitollinen Suomen terveysjärjestelmälle ja esittää toiveen sote-uudistukseen.
Syövästä hyvää vauhtia paranemassa oleva Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kokee kiitollisuutta paranemisestaan, mutta on huolissaan potilaan roolista pian tehtävästä sosiaali- ja terveysuudistuksesta.

Selinillä diagnosoitiin rintasyöpä elokuussa 2016. Selin kertoo, että hoitoprosessi muutti hänen ajattelutapaansa.

– Siinä mielessä tällainen kokemus rikastuttaa ajattelupiiriä, että hoitorumban loppupäässä alkaa ajatella elämän suuria kysymyksiä, Selin kertoo.

Hän kertoo joutuneensa hellittämään ”kontrollifriikkiydestä” ja suunnitelleensa omia hautajaisiaan varmuuden vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Veli on kysynyt, mitä ajattelen kuolemasta. Paljon mieluummin vastaan siihen kysymykseen, miksi täällä ylipäätään kannattaa elää, Selin kertoo.

Hän ei odota paranemiselta huippukokemuksien etsimistä vaan tavallista arkea.

– Tosi pieniä asioita on pitänyt miettiä. Esimerkiksi, että onko limakalvot niin rikki tänään, että ei voi syödä ollenkaan, Selin sanoo.

Selin kertoo nähneensä syöpähoitojen loppupuolella monta kertaa unta äidistään, joka kuoli aivoinfarktiin 51-vuotiaana.

– Ensimmäisen kerran kun se tapahtui, olin ihan pöllämystynyt aamulla, koska se oli niin todennäköinen uni. Luulin olleeni keskustelussa äitini kanssa.

Selin kokee, että kuolleen äidin ilmestyminen uneen liittyi syöpätaistelun käsittelyyn.

– Vaikka äiti meni aikaisin pois, hän oli tosi iso osa elämääni ja olen kokenut hänet aina turvallisena, sellaisena tukipilarina. Olen ajatellut, että hän on tullut jelppimään, ei pelottelemaan, Selin kertoo.

– Siinä suhteessa uskon vähän korkeampaan voimaan, että kaikki ei ole meidän omista päätöksistä kiinni, vaan meidän alitajunta tekee omaa tehtäväänsä, parantaa ihmistä sisältä päin, hän lisää.

 

Se oli niin todennäköinen uni. Luulin olleeni keskustelussa äitini kanssa.

Selin toivoo, ettei joudu enää kuulemaan lausetta ”kärsimys jalostaa”.

– Kärsimys ei varmasti jalosta yhtään ketään, vaikka ehkä se opettaa laittamaan asioita mittasuhteisiin ja olemaan välittämättä kaikesta pienestä, Selin sanoo.

Hän neuvoo sairastavan ihmisen läheisiä kysymään suoraan, miten hän haluaa tulla kohdelluksi.

– Ystäväni kysyi, haluatko, että puhutaan päivän teemasta, vai puhutaanko ihan niitä näitä? Kiva, että hän kysyi eikä olettanut, että haluan jotain tietynlaista lähestymistapaa.

Selin toivoo, että parhaillaan sorvattavassa sosiaali- ja terveysuudistuksessa muistettaisiin mennä potilaan tarpeet edellä. Vaikean sairauden kanssa kamppailevalla ei ole välttämättä voimia lähteä valitsemaan, mistä saisi parhaat hoidot.

Hän kävi hoidoissa ja laboratoriokokeissa niin monessa paikassa, että ei edes muista kaikkia.

– En olisi tiennyt mitä tarvitsen, ellen olisi saanut kokonaisvaltaista ohjausta. Meilahteen kun kirjattiin potilaaksi, niin he hoitivat prosessia puolestani, ja se oli siinä tilanteessa ihan erinomaista, että näin oli.


Selin pelkää, että tavallinen ihminen unohtuu sote-uudistuksen suunnittelussa.

– Ihminen edellä tällaisia päätöksiä pitäisi tehdä. Nyt vähän tuntuu siltä, että se ihmisen hoito on vähän jäänyt sivuun. Puhutaan enemmänkin päätöksenteko- ja rahoitusasioista ja markkinan avauksesta julkiselta yksityiselle, Selin sanoo.

– Kyllä se vähän pelottavaa on, hän toteaa.

Selin kertoi Kotiliesi-lehdessä, että yksityisesti hoidettuna hänen tapauksensa olisi maksanut 50 000 euroa.

– Tulee suuri kiitollisuus siitä, että meillä on yksi maailman parhaita terveydenhoitojärjestelmiä, Selin sanoo.

Hän korostaa, että Suomen nykysysteemilläkään syövän hoito ei ollut täysin maksutonta, mutta aivan toisessa mittaluokassa kuin yksityisessä hoidossa.

Parannettavaa Suomen terveysjärjestelmässä olisi Selinin mielestä tiedon liikkumisessa.

Nyt Selin on asteittain palannut töihin ja kokoustaa parhaillaan Brysselissä muiden liittojen kanssa pohtien muiden muassa paikallisen sopimisen ja nollasopimusten yleistymistä.

Selinin mukaan vaikuttaa siltä, että hän olisi paranemassa syövästä kokonaan.