Lue aikataulut ja ohjeet – näin seuraat presidentti Koiviston hautajaisia ja osallistut surusaattoon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lue aikataulut ja ohjeet – näin seuraat presidentti Koiviston hautajaisia ja osallistut surusaattoon

Presidentti Mauno Koiviston hautajaismenoihin kirkossa tai kadulla osallistuvien tulisi ottaa huomioon ainakin nämä seikat.

24.5.2017 19:31 | Päivitetty 25.5.2017 8:51

Kansalaiset pääsevät osallistumaan torstaina järjestettäviin presidentti Mauno Koiviston hautajaisiin. Helsingin tuomiokirkossa pidettävässä siunauksessa noin kaksi kolmasosaa paikoista on varattu kutsuvieraille ja loput kansalaisille.

Ihmiset voivat seurata myös tuomiokirkolta Suomen Pankin, Valtioneuvoston linnan ja Presidentinlinnan kautta kulkevaa hautajaissaattuetta.

ISTV lähettää hautajaiset suorana lähetyksenä torstaina kello 11.30 alkaen. Lähetystä voit seurata täältä.

Ylikomisario Heikki Porola ja tapakouluttaja Kaarina Suonperä kertoivat Ilta-Sanomille, mitä ihmisten kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa osallistua Koiviston hautajaisiin.

1. Ajoissa paikalla

Porola kehottaa kirkkoon haluavia ihmisiä olemaan ajoissa paikalla. Kirkon ovet avataan kello 11.30. Kirkossa tulisi olla paikallaan istumassa viimeistään kello 12.30.

– Hyvissä ajoin kannattaa olla paikalla, ja on hyvä varautua, että tilaisuus voi kestää noin kahdesta kolmeen tuntiin, Porola kertoo.

2. Varaudu turvatarkastukseen

Muille kuin kutsuvieraille tehdään kirkkoon mennessä turvatarkastus. Porola neuvoo jättämään päällystakit ja kantamukset kotiin, jos haluaa kirkkoon.

3. Kirkkoon hautajaisvärit

Kirkkoon on syytä pukeutua tummiin ja hillittyihin vaatteisiin. Hautajaisvaatteet voivat olla mustat, tumman siniset, tumman harmaat tai tumman violetit.

Suonperä kertoo, että Ruotsissa on jo vuosia lehdissä näkynyt hautajaisilmoituksia, joissa pukukoodiksi mainitaan tummat tai vaaleat vaatteet. Suomessa vastaavia on näkynyt vasta ihan viime aikoina, mutta Suonperä vierastaa ajatusta esimerkiksi vaaleasta puvusta miehellä. Valkoista voi olla kaulahuivissa tai paidassa, mutta miehen puku on oltava hautajaisisa tumma.

4. Asusteilla on symboliarvoja

Hautajaisissa ei haeta näyttävyyttä koruilla ja asusteilla. Helmet symboloivat kyyneliä. Kultakoruja on vältettävä, koska ne symboloivat aurinkoa, joka yhdistetään iloon. Surujuhlassa hopeakorut ovat sopivampia.

Miesten kravaatti pitäisi olla musta, mutta tumma kravaattikin käy.

– Hillityillä asusteilla osoitetaan kunnioitusta poismennyttä kohtaan, Suonperä toteaa.

5. Parhaat paikat saattueen seuraamiseen

Porola neuvoo myös hautajaissaattuetta seuraavia olemaan ajoissa paikalla. Paras näkyvyys on hänen mukaansa Senaatintorin ja Kauppatorin liepeillä, mutta saattuetta on mahdollista seurata koko matkan ajan.

  • Voit katsoa surusaattueen reitin jutussa olevalta videolta.

6. Käytä julkisia kulkuneuvoja

Yksityisautoilua kannattaa välttää koko Helsingin keskustan alueella torstaina etenkin kello 12-16 välillä. Surusaattue lähtee liikkeelle tuomiokirkolta siunaustilaisuuden jälkeen noin kello 14.30 ja saapuu Hietaniemen hautausmaalle noin kello 15.

7. Lakki pois päästä

Suonperän mielestä olisi erittäin tärkeää, että kaikki miehet ottavat lakin pois päästä hautajaissaattueen ohikulun ajaksi.

– Toivon, että kaikki ymmärtävät, että Koivisto oli koko kansan presidentti ja erinomainen mies, joka teki paljon meidän kaikkien hyväksemme, Suonperä kertoo.

8. Kadullakin hiljentyminen

Kaikenlaista metelöintiä ja juoksemista pitää välttää kun presidentin hautajaissaattue kulkee ohi.

– Ei saa mitään humppaa soitella millään matkaradiolla kun arkku kulkee ohi, Suonperä sanoo.

Vaikka olisi sattumalta juoksulenkillä, saattueen läheisyydessä pitää pysähtyä. Mitään huutelua tai viheltelyä ei pitäisi hautajaisten lähellä olla.

Pääministeri Mauno Koivisto Smolnan lampettien alla hallituksen iltakoulussa 23. huhtikuuta 1980.­

Hautajaisten ohjelma

Helsingin kaupunki on julkaissut kotisivuillaan hautajaisohjelman. ISTV näyttää hautajaiset suorana lähetyksenä 11.30 alkaen ja seuraa tilaisuuden etenemistä koko päivän.

Siunaustilaisuus järjestetään Helsingin Tuomiokirkossa. Tilaisuus alkaa Sibeliuksen Surusoitolla, jonka jälkeen Cantores Minores laulaa Taneli Kuusiston Suomalaisen rukouksen.

Kukkaistervehdykset on tulossa omaisilta, tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä, presidentti Tarja Haloselta ja presidentti Martti Ahtisaarelta, eduskunnalta ja valtioneuvostolta.

Musiikkia kuullaan Cantores Minoreksen lisäksi myös Kaartin soittokunnalta. Virsiä kuullaan virret 600 sekä 396, vanhoilla sanoilla.

Professori Jorma Hynninen esittää Veteraanin iltahuudon yhdessä Cantores Minoresin ja Kaartin soittokunnan kanssa.

Muistopuheen pitää tasavallan presidentti Niinistö.

Surusaatto lähtee kirkolta noin kello 14.30, ja se on Hietaniemen hautausmaalla noin kello 15. Surusaaton reitin näet alla olevalta videolta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää torstaina Helsingissä on pilvinen. Pilvipeite saattaa kuitenkin päivän mittaan rakoilla.

Kaikkien Helsingin luterilaisten kirkkoen kellot soittavat saattokelloja surusaaton ajan. Kun saattue saavuttaa Hietaniemen, loppuvat kellojen soitot ja Hietaniemen kappelin kellojen soitto käynnistyy.

Alla on Tuomiokirkon esittely 3D-mallina. Jos kuva ei näy, saat sen auki tästä.

Presidentti Koivisto haudataan Hietaniemen hautausmaalle sotilaallisin kunnianosoituksin alueelle, jossa sijaitsevat presidentti Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat.

Muistotilaisuus pidetään kutsuvieraille Säätytalossa kello 16 alkaen.

Valtioneuvoston kanslia on määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan koko maassa valtiollisten hautajaisten ajan.

Koko maan toivotaan yhtyvän suruliputukseen. Liputus alkaa 25.5. kello 8 ja päättyy kello 21. Muistotilaisuuden arvioidaan päättyvän kello 17.30, jolloin liput nostetaan kokosalkoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?