Kommentti: Keskusta haalii itselleen valtaa ja rahaa – jälleen uusi askel

Keskustalla on käytössään uusi miljardien eurojen ”käsityökalu”, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Linda Pelkonen.

24.5.2017 11:53

Hallitus haluaa myydä lisää osuuksia energiayhtiö Nesteestä ja turveyhtiö Vaposta. Tämän uutisen merkitys on nyt täysin erilainen kuin se olisi ollut vuosi sitten.

Syksyllä hallitus perusti itselleen lähestulkoon rahasampoa vastaavan järjestelmän nimeltä valtion kehitysyhtiö Vake Oy.

Hallitus voi halutessaan myydä minkä tahansa valtionyhtiön, ja päättää itse mihin rahat käytetään. Ensin hallitus hyväksyttää esityksensä eduskunnalla, mikä on läpihuutojuttu, koska suurin osa kansanedustajista kuuluu hallituspuolueisiin. Sen jälkeen myytävät valtio-omistukset siirretään Vake Oy:n omistukseen ja myydään.

Rahat jäävätkin nyt Vaken päätettäväksi. Vakea johtaa valtioneuvosto, jota johtaa hallitus. Käytännössä asiasta päättää omistajaohjauksesta vastaava keskustalainen elinkeinoministeri Mika Lintilä ja viime kädessä koko hallitus yhdessä, jota johtaa keskustalainen pääministeri Juha Sipilä.

Eduskunnalta ei siis myytävistä yhtiöistä tulevien rahojen käyttöön tarvitse kysyä lupaa, vaan hallitus eli Sipilä ja Lintilä voivat käyttää nämä miljardit haluamallaan tavalla.

Kauppalehden mukaan Vakeen myytäväksi siirrettävän omaisuuden arvo on noin 2,5 miljardia euroa.

Vakeen ollaan siirtämässä kevään aikana valtion omistamat Altia, Kemijoki, Nordic Morning ja Raskone sekä osaomistukset Arctivasta, Nesteestä, Posti Groupista ja Vaposta. Maanantaina uutisoitiin, että hallitus haluaa siirtää Vakeen myös Nesteen ja Vapon omistuksia, joten 2,5 miljardin euron summa kasvaa edelleen.

Nyt Vake Oy:ssä on Ekokemin myynnistä lähes 100 miljoonaa euroa rahaa. Hallitus päätti puoliväliriihessä, että 90 miljoonaa euroa Ekokemistä tulleista rahoista suunnataan digi-sote-yhtiön kehittämiseen.

Mielenkiintoista olisi tietää, mitä näillä muilla miljardeilla aiotaan tehdä. Samaan aikaan keskusta sementoi omaa valtaansa maakuntauudistuksella ja uudistaa sote-järjestelmää. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä laski, että Suomen 19 maakunnasta yhdeksän tulee olemaan sellaisia, joissa keskusta on suurin puolue ja viidessä maakunnassa keskusta on suurempi kuin muut yhteensä.

Vuonna 2013 suomalaisille vakuutettiin, että valtion sähköverkkoyhtiö Carunan myyminen on suomalaisten etu. Myyminen realisoitui suomalaisten sähkölaskuissa yli 20 prosentin hinnannousuna.

Tuskin kuitenkaan jokaisen valtionyhtiön omistuksien myyminen on yhtä paha munaus kuin Carunan myyminen.

Ministeri Lintilä kommentoi Vaken toimintaa Ilta-Sanomille pari viikkoa sitten.

– Vakea tullaan käyttämään perustehtävien mukaisesti eli uuden yritystoiminnan synnyttämiseen. Tietysti yhtiön salkuissa olevien yhtiöiden pääomarakenteen vahvistamiseen ja yritysjärjestelyihin. Tämä on se käsityökalu, joka minulla on tässä käytössä, Lintilä sanoi.

Aikamoinen ”käsityökalu” herralla. Toivotaan, että ministeri käyttää parin miljardin moukariaan niin, että se on koko Suomen etu.

Jokainen voi tehdä omat päätelmänsä siitä, kuinka hyviä päätöksiä Juha Sipilän (kesk) yhdessä Petteri Orpon ja Timo Soinin kanssa johtama hallitus on tähän asti tehnyt. Samaan aikaan kun kansa suunnittelee kesälomiaan, keskustan herrat voivat laskea Vaken kautta siirreltäviä miljardejaan.

Ihme, ettei asiasta ole noussut isompaa meteliä. Hallitus on luonut itselleen oman budjetin, ja keskusta kikkailee itselleen ennennäkemättömän paljon valtaa ja rahaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?