Matti, 89, ja Eeva, 92, joutuivat erilleen 47 vuoden jälkeen – syynä byrokratia

Byrokratia erotti Matin ja Eevan kuukauden päiviksi. Jälleennäkeminen oli koskettava.

22.5.2017 4:52

Parikkalan Uukuniemellä Etelä-Karjalassa asuva Matti Ahokas, 89, ikävöi vaimoaan.

Ahokkaan muistisairas puoliso Eeva, 92, jonottaa tehostetun hoidon palvelupaikkaa 19 kilometrin päässä Saarella, eikä pariskunta ollut ennen perjantaita nähnyt toisiaan pariin kuukauteen.

Perjantaina pitkä odotus päättyi. Matti sai luvan mennä muutamaksi päiväksi rakkaansa luokse. Jälleennäkeminen oli tunteikas.

– Itkuksihan se meni, molemmilla. Ethän sinä ole minua hylännytkään. Eeva purskahti itkuun Matin nähdessään, enonsa Eevan luokse vienyt Kyllikki Uimonen kertoo.

Hän tietää, että uudet itkut ovat edessä, kun Matti joutuu lähtemään takaisin kotiinsa.

– Olen läheltä nähnyt Matin ikävän ja tiedän, miltä hänestä tuntuu. Ja muistisairaalle olisi parasta, että hänen olonsa olisi mahdollisimman tuttua ja turvallista.

 

Byrokratia erotti

47 vuotta naimisissa olleet Ahokkaat joutuivat erilleen Matin jouduttua syöpähoitoihin, eikä muistisairasta Eevaa voitu jättää yksin heidän yhteiseen rivitaloasuntoonsa.

Ahokkaat haluaisivat viettää viimeiset vuotensa yhdessä, lähellä toisiaan. Parikkalan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan Eksoten byrokratia on kuitenkin eri mieltä. Matti on virallisella päätöksellä todettu kotikuntoiseksi, mutta Eevan hoitajaksi hänestä ei ole.

– On se niin väärin. Kun pitkään naimisissa olleille ei ole tullut avioeroa, niin Eksote nyt heidät erottaa, Matin siskontytär Uimonen sanoo.

Uimosen mielestä Ahokkaiden tapaus on esimerkki siitä, mihin vanhusten hoitoa Suomessa ollaan ajamassa. Eksote on saanut paljon valtakunnallista kiitosta siitä, miten hyvin, tehokkaasti ja taloudellisesti se tonttinsa hoitanut.

– Mutta keiden kustannuksella. Parikkalassa vanhusten hoito on retuperällä. Kotihoidon henkilökunta on ymmärtäväistä ja tekee parhaansa, mutta heitä on liian vähän ja matkat ovat pitkiä. Palvelukoteja taas ajetaan alas ja rakennukset seisovat tyhjillään.

Tilapäispaikka neuvotteluhuoneessa

Parinsadan metrin päässä Ahokkaiden kodista on palvelukeskus, joka ennen tarjosi asuntoja ja hoivaa vanhuksille. Talossa on lämmöt päällä, mutta se on tyhjillään.

Myös Eeva Ahokkaan lyhytaikaisena sijoituspaikkana olevaa Rinnetupaakin ollaan sulkemassa. Eeva sai tilapäispaikan talon neuvotteluhuoneesta. Huoneessa olisi sänky valmiina myös Matille, mutta siihen häntä ei päästetty. Huone ei ole virallinen. Se ei täytä normeja.

– Maaliskuun hoitokokouksessa heille luvattiin yhteinen huone, mutta huhtikuussa lupaus peruttiin.

 

Aivoinfarkti hääpäivänä

Ratkaiseva käänne Ahokkaiden elämässä tapahtui neljä vuotta sitten, kun Eeva sai aivoinfarktin.

– Olin käyttänyt Eevaa lääkärissä ja olimme kotona syömässä, kun häneltä yhtä äkkiä putosi lusikka kädestä ja puhe alkoi sammaltaa, Matti kertoo. Hän muistaa tapahtuman tarkalleen, sillä päivä oli heidän 43. hääpäivänsä.

Onneksi paikalle sattui vierailukäynnille tullut Uimosen sairaanhoitajasisko, joka heti oivalsi, mistä on kysymys. Potilas kiidätettiin ambulanssilla ensin Imatralle, sitten Lappeenrantaan ja lopuksi Parikkalaan vuodeosastolle. Siellä potilas putosi sängystä, sai murtuman selkäänsä ja siitä pysyvän hermosäryn.

Tuolloin pariskunta asui vielä kauniissa hirsitalossaan Pyhäjärven rannalla. Saunaosasto uima-altaineen oli 16 porrasaskelman päässä alakerrassa. Aamu-uinnille mennessään Matti kaatui ja löi päänsä altaan reunaan ja menetti tajuntansa.

– Siinä veriluosossa (verilammikossa) sitten heräsin ja Eeva soitti minulle ambulanssin. Hän oli silloin vielä enempi muistissaan.

Matti Ahokas on tehnyt elämäntyönsä maanviljelijänä ja metsätöitä tehden. Sotaan hän ei ennättänyt, mutta osallistui sotilaspoikana lentokenttävartioon ja teki töitä tiloilla, joista isännät olivat rintamalla.

– Minullakin oli paperit valmiina rintamalle lähtöön, mutta sota ennätti loppua. Lähtö olisi ollut kahden viikon päässä.

Eeva Ahokas puolestaan teki terveydenhoitajan töitä eläkkeelle jäämiseensä saakka. Hänenkin pitkään elämäänsä mahtui vauhtia ja vaarallisia tilanteita, sillä nuorena hän ajoi muun muassa ralliautoa.

Eevan ja Matin tapauksesta kertoi ensimmäisenä Itä-Savo -lehti.

Matin siskontyttö Kyllikki Uimonen on ottanut elämäntehtäväkseen enonsa Matti Ahokkaan ja hänen muistisairaan Eeva-vaimonsa saattamisen takaisin yhteen.

Matti Ahokas ikävöi hoitokotiin joutunutta Eeva-vaimoaan. Kuva pöydällä on Eevan syntymäpäiviltä pari vuotta sitten, jota hän vietti vuodeosastolla Parikkalassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?