Kotimaa

Naiset löytyivät nailonsukka kaulan ympärillä – 17-vuotias parturioppilas piti koko Kuopiota kauhun vallassa

Julkaistu:

Surmaaja oli käynyt lohduttelemassa uhrinsa omaisia.
IS esittelee juttusarjassa neljä suomalaista sarjamurhaajaa. Lue täältä Häkä-Enskan tapauksesta.

Kuopion nailonsukkasurmaaja

Ajankohta: Vuodet 1964 ja 1965

Tekijä: Ilkka Kivioja (1947–)

Surmasi Terttu Mikkosen, 26, ja Raili Laitisen, 16, kuristamalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erikoista: Aluksi jutussa pidätettiin syytön mies, varastomies Viljo Patronen. Hänen nimensä ja kuvansa levisi lehtien palstoille, ja Patronen yritti saada jutusta korvauksia valtiolta. Turhaan. Hän kuoli 70-vuotiaana vuonna 2011.

Parturioppilas Ilkka Kivioja vietti 18-vuotissyntymäpäivänsä, tammikuun 10. päivän 1965, Kuopion poliisilaitoksen pidätettyjen sellissä. Poliisit tarjosivat hänelle kupillisen kahvia – se riitti juhlallisuuksiksi.

Oli kulunut hieman yli kuukausi siitä, kun konsulentti Terttu Mikkonen oli surmattu kotiinsa kuristamalla ja viikko siitä, kun 16-vuotias Raili Laitinen oli kokenut saman kohtalon. Molempien kaulan ympäriltä löytyi tiukkaan sidottu naisten nailonsukka.

Ei ole liioiteltua sanoa, että nailonsukkasurmien aikaan kaupunki eli kauhun vallassa. Varmuusketjut loppuivat rautakaupoista ja poliisi kehotti naisia olemaan varuillaan: naisten pitäisi tosipaikan tullen ”kynsiä armottomasti päällekarkaajan silmiin”.

Kauhua seurasi järkytyksensekainen yllätys, kun tekijäksi paljastui Kivioja. Hän oli kuitenkin käynyt lohduttelemassa surmaamansa Raili Laitisen omaisia ja tunsi läheisesti hänen veljensä.

Kiviojan tutut kuvailivat häntä ”erityisen vahvaksi” nuorukaiseksi ja lupaavaksi painonnostajaksi. Oikeudessa kuvaukset olivat vähemmän mairittelevia: häntä pidettiin vaarallisena ympäristölleen ”sairaalloisen sukupuoliviettinsä” takia ja siksi myös pohdittiin, pitäisikö hänet kastroida. Tehtiinkö näin, siitä ei ole tietoa.

Sarjamurhaajana Kivioja on rajatapaus. Häntä ei ole aina laskettu sellaiseksi, sillä hän ehti surmata vain kahdesti. Toisaalta surmatöiden motiivin ja tekojen samankaltaisuuksien vuoksi häntä voi pitää sarjamurhaajana.

Oli miten oli, oikeudessa Kivioja ei kiistänyt rikoksiaan.

– Yhtäkkiä minusta vain tuntui, että täytyy tappaa – ja minä tapoin, hän selitti.

Käräjäoikeus katsoi teot murhiksi, hovioikeus tapoiksi. Kivioja sai 15 vuoden kuritushuonetuomion.

Vapauduttuaan Kivioja ei enää syyllistynyt uusiin väkivaltarikoksiin. Hän muutti nimensä ja jäi verrattain nuorena eläkkeelle. Hän on nyt 70-vuotias ja elää hiljaiseloa Etelä-Suomessa.