Kotimaa

Matti Ahde sairastui vakavasti

Julkaistu: , Päivitetty:

Pitkän linjan demaripoliitikon sairaus todettiin huhtikuussa.
Konkaripoliitikko Matti Ahde on sairastunut vakavasti. Sairaus todettiin huhtikuussa.

– Se on tosiasia. Minulla on vakava sairaus, mutta en halua puhua asiasta sen enempää, Ahde myöntää hiljaisella äänellä.

Sähköasentaja koulutukseltaan oleva Ahde valittiin Sdp:n kansanedustajaksi vuonna 1970. Hän oli tuolloin vain 24-vuotias. Ahde toimi yhtäjaksoisesti kansanedustajana seuraavien 20 vuoden ajan, ollen välillä myös sisäministerinä ja ympäristöministerinä. Hän oli eduskunnan puhemiehenä vuosina 1987–1989.

Kansanedustajauran jälkeen Ahde toimi Veikkauksen toimitusjohtajana 1990–2001. Politiikan pariin mies palasi pari vuotta myöhemmin, kun hän nousi uudestaan Sdp:n kansanedustajaksi. Eduskunnassa Ahde istui huhtikuuhun 2011 asti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ahde on suomalaisille kuitenkin tuttu mies muualtakin kuin politiikasta ja Veikkauksen pestistään. Hän on aina iloinen ja hyvin urheilullinen sekä seurallinen mies. Jalkapalloa harrastanut Ahde on toiminut muun muassa Salibandyliiton puheenjohtajana. Hänet palkittiin ansioristillä liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tehdystä työstä vuonna 1995.

Ahteen seurassa on aina helppo olla, sillä omalla leppoisalla olemuksellaan hän osaa tehdä ihmisten olon rennoksi ja vapautuneeksi.

Nyt hän on sairastunut ja suurena tukena on hänen Hilkka-vaimonsa, jonka kanssa on kuljettu vuosikymmeniä kestänyt avioliiton yhteinen matka. Pariskunta avioitui uudenvuodenpäivänä vuonna 1977. Ahde oli kosinut morsiantaan viidensien treffien päätteeksi.

– Vastasin heti myöntävästi, Hilkka Ahde kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2013.

Koska Matti Ahde toimi tuolloin valtion urheiluneuvoston puheenjohtajana, pariskunnan häämatkakohde oli Gruusia [nyk. Georgia], jonne heidät oli kutsunut Neuvostoliiton urheilu­ministeri.

Hilkka Ahteella on pian miehelleen entistä enemmän aikaa ja hän voi olla rakkaansa tukena, sillä hän jää kesäkuussa eläkkeelle.

Matti Ahde toivoo nyt rauhaa itselleen ja perheelle.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karanneet hevoset haittasivat liikennettä Hämeen­linnan­väylällä – Porvoossa talon pihalla laidunsi viisi hevosta
   Kotimaa
  3. Suurlähetystön työn­tekijöitä epäillään laittoman maahan­tulon järjestämisestä – satoja viisumeita tutkitaan
   Kotimaa
  4. Rovaniemellä kadonneesta Tanjasta, 49, ei jälkeäkään – poliisi pyytää vihjeitä
   Kotimaa
  5. Ylen Tuontirakkautta-sarjan pari pöyristyi tv-ohjelman sisällöstä – joutui myös silmätikuksi somessa: ”Ketään ei ole tuotu kuin tavaraa tai ostettu mitenkään”
   Viihde
  6. Lapsiperheessä tehtiin ”ihmiskoe”, jossa kodin roskatkin tutkittiin: Älytön ongelma voi estää hyvät yritykset jätteen vähentämisessä
   Ajankohtaista
  7. Sdp:n Rönnholm Antti Rinteen pitkittyneestä sairastelusta: ”Kaikki usko siihen, että hän tulee takaisin”
   Politiikka
  8. Takana hullut vuodet: 20 kilon laihdutusoperaatio ja pahasti mustasukkaisia ex-miehiä – rakastettu laulaja Meiju Suvas täyttää 60 vuotta
   Viihde
  9. Team Gigantille kova takaisku: perustaja lopettaa – joukkue jatkaa silti toimintaa
   Esports
  10. Tunti sitten
  11. Pöllyävä lumi jumitti VR:n – junamatkustaja, varaudu jopa kolmen vartin myöhästymisiin
   Kotimaa
  12. Pienkone katosi – matkustajana oli todennäköisesti huippufutari, josta valioliigaseura maksoi hiljattain 15 miljoonaa puntaa
   Jalkapallo
  13. Näytä lisää