Vuonna 1970 päättyneen ensimmäisen pääministerikautensa jälkeen Mauno Koivisto piipahti 1972 Rafael Paasion vähemmistöhallituksen valtiovarainministerinä, mutta varsinainen paluu Suomen Pankista päivänpolitiikkaan tapahtui 1979 kun hänestä tuli uudestaan pääministeri.
Mauno Koivisto jakamassa vaalimainoksia vuonna 1970.
Pääministeri Mauno Koivisto yhdessä tyttärensä Assi Koiviston ja puolisonsa Tellervo Koiviston kanssa vuonna 1970.
Kun Urho Kekkonen pyysi 1979 Mauno Koivistoa muodostamaan hallituksen, on tulkinnanvaraista, halusiko presidentti ratkaisullaan näpäyttää liian innokkaasti Kekkosen seuraajan paikkaa kärkkyneitä Kalevi Sorsaa ja Ahti Karjalaista, vai oliko tarkoituksena pakottaa Koivisto Suomen Pankin uumenista ryvettymään kun rapa politiikan arjessa roiskui.
Tai kenties Sorsa oma-aloitteisesti teki tilaa, koska oli päätynyt siihen, että Koivistosta tulee joka tapauksessa puolueen presidenttiehdokas, joten hänelle oli hyvä antaa poliittista näkyvyyttä. Samalla Koiviston avulla murrettaisiin taika, jonka mukaan vasemmistosta ei voi tulla tasavallan presidenttiä. Näin Koivistoa seitsemän vuotta nuorempi Kalevi Sorsa olisi saattanut siirtää omat tavoitteensa eteenpäin. Syy pääministerin vaihtumiseen voi myös olla Sorsaa tuohon aikaan kovasti vaivanneet selkäkivut, mutta politiikassahan harvoin halutaan uskoa näin laskelmoinnista vapaisiin selityksiin.
Vaikka ajat Koiviston toisellakin pääministerikaudella olivat vaikeat, kävi kuten edelliselläkin kerralla: politiikassa rapa toki roiskui, mutta Koivistoon ei taaskaan tahroja tarttunut. Samaan aikaan keskustan sisäpiirille alkoi valjeta, että vuoteen 1984 asti presidentiksi valittu Urho Kekkonen ei ehkä jaksaisikaan kauttaan loppuun. Edessä voisivat olla ennenaikaiset vaalit.
Suomessa oli viidesti noustu tasavallan presidentiksi pääministerin tehtävistä. Koivistolle ei haluttu tällaista paalupaikkaa antaa. Vuotta 1981 leimasivatkin keskustan johdon yritykset savustaa Koivisto tehtävästään. Huterakuntoinen Kekkonenkin saatiin vedetyksi tähän mukaan. Yrittäjien kannalta ponnistelut päätyivät täydelliseen mahalaskuun.
Mauno Koiviston vaaliliiton mainos vuodelta 1982.
Koivisto kyllä jätti syksyllä pääministerin tehtävät, mutta Kekkosen jouduttua sairauden vuoksi eroamaan, Koivisto siirtyi presidentinvaaleja ajatellen vielä paremmalle lähtöalustalle eli hoitamaan presidentin tehtäviä. Maaliskuussa 1982 Mauno Koivisto valittiin tasavallan presidentiksi. Toisen kerran hänet valittiin tehtävään 1988.
Mauno Koivisto nousi presidentiksi vaaleissa 1982.
Presidenttiperhe yhteiskuvassa 26.11.1993.
Mauno Koiviston nuoruus: Matalasta majasta sataman kautta vallan huipulle
Mauno Koiviston tie presidentiksi alkoi tarkan markan pääministerinä
Mauno Koiviston nousu presidentiksi: Vaikea taival Kekkosen saappaisiin
Mauno Koivisto otti eläkepäivillään etäisyyttä Suomen EU-politiikkaan